Všechny ty krásné malé zbytečnosti

Všechny ty krásné malé zbytečnosti

Všechny ty krásné malé zbytečnosti

Taky jste dostali k Vánocům nějakou golfovou maličkost? Na výběr jich je v golf shopech fůra. Bavil jsem se jednou s majitelem golfového obchodu a ten mi řekl, že před Vánoci se kupuje trochu jiné zboží než v sezóně...

Taky jste dostali k Vánocům nějakou golfovou maličkost? Na výběr jich je v golf shopech fůra. Bavil jsem se jednou s majitelem golfového obchodu a ten mi řekl, že před Vánoci se kupuje trochu jiné zboží než v sezóně, na odbyt nejdou ani tak hole nebo vybavení, ale právě tyhle maličkosti, které hráč ani moc nepotřebuje.

Namátkou z tohoto košíku vybírám. Hrnečky všech možných tvarů, na kterých je natištěný zelený golfový motiv. Držátko na tužky, které vypadá jako beg. Držátko na láhev whisky, které vypadá jako golfový vozík. Model golfového autíčka, který je držátkem na tužky. Umělohmotný golfový beg, na kterém jsou hodiny s budíkem. Klíčenka ve tvaru čehokoli, co je spojeno s golfem. Figurka golfisty, kterému kousek od nohy hoří jamka (zapalovač). Barevné míčky s vnitřním potiskem (hrát se s nimi nedá). Všechno je to vyrobené v Číně a všechno je to nevkusné. A co se týče těch hrnečků, tak bývají předražené. Ale to je běžná věc, u golfových věcí se prostě platí „přirážka z luxusu“. Výrobci i prodejci počítají s tím, že golfisté jsou prachatí.



Dále je v nabídce spousta věcí, které už tak zbytečné nejsou, ke hře samotné se mohou občas i hodit. Nejrůznější markovátka, vypichovátka, golfové nože, čistítka drážek holí s kartáčky, brýle s tmavými skly odhalující míček schovaný v trávě. Nebo držátka týček. Pamatujete na to, jak asi před třemi roky vtrhla do shopů barevná gumová držátka, která se vyznačovala dobrou funkčností i pěkným designem, ale stála nekřesťanských 300 korun? Přitom výrobní cena byla asi deset korun.

Do této kategorie také patří dárek, který jsem si letos přál a manželka mi ho skutečně koupila. Měřidlo vzdálenosti. Nešlo samozřejmě o to přesné, laserové měřidlo, které stojí asi deset tisíc. Tohle měřítko stálo asi tak tři stovky a neprodávali ho v golfovém shopu, ale v obchoďáku s oblečením Marks & Spencer. Tam občas mají právě tyhle golfové legrácky.
Měříko je vlastně malý dalekohled, monokulár (kouká se jedním okem) a měří tak, že uprostřed je stupnice, na které jsou vzdálenosti 50, 75, 100, 150 a 200 metrů. Přiložím dalekohled k oku, musím namířit na vlajku na grýnu, kouknu, jak vysoko sahá vlajka v dalekohledu na stupnici, a vím, že jsem například 100 metrů daleko.

Má to ovšem několik malých nevýhod. Například musíte vidět celou vlajku, abyste mohli měřit. Vlajka, resp. vlajková tyč také musí mít přesnou výšku - 2 metry. Měřič je také nepřesný ve chvíli, kdy se vám třese ruka. Neukazuje přesně na metry, ale spíš na pět, možná deset metrů. Trochu zkušenější hráč, který už má míry v oku, dokáže vzdálenost určit zrovna tak dobře pouhým pohledem k vlajce. Navíc když máte na hřišti kolíky s vzdáleností, dokážete si to podle nich taky spočítat.
Možná se ptáte, proč jsem si vlastně ten měřič k Vánocům přál, když je spíš k ničemu? Když ona je to právě ta zábavná hračka, milá malá věcička do kapsy. Už se těším, jak si ji na jaře vyzkouším.

Ale vím, jak to s ní asi nakonec dopadne. Po nějakém čase bude měřidlo tiše ležet v šuplíku, kde mám golfové drobnosti. Fůru nadbytečných vypichovátek, markovátek, ručníků, ale třeba i jedno ohřívadlo rukou na zimu, které jsem ještě ani jednou nepoužil. Inu, spotřební společnost. Ale stejně jsem měl radost, když jsem to kukátko pod stromečkem našel.


Dostáváte rádi darem podobné "krásné malé zbytečnosti"? Hlasujte v anketě na konci článku.









ZELENÝ BAULL
ANDREJ HALADA, www.navzduchu.cz



Vyjádřete svůj názor a hlasujte v rubrice ČESKÁ HŘIŠTĚ! U každého areálu máte možnost přidělit mu jednu až pět hvězdiček. V nabídce jsou zastoupena všechna česká hřiště. Zjistíte také, jak se hřiště líbí ostatním hráčům.

Zelený Baull

Česká hřiątě

Fotogalerie hřią»