Tygr, ten milostný rekreant

Tygr, ten milostný rekreant

Tygr, ten milostný rekreant

Nevěra praskla a nejslavnější golfista planety Tiger Woods prožil jedny z nejturbulentnějších dnů ve svém životě. Jeho milostné aféry jsou celosvětovým mediálním tématem - a&#160přitom jde o standardní příběh nevěrníka.

Nevěra praskla a nejslavnější golfista planety Tiger Woods prožil jedny z nejturbulentnějších dnů ve svém životě. Jeho milostné aféry jsou celosvětovým mediálním tématem - a přitom jde o standardní příběh nevěrníka. Řekněme si něco o různých aspektech tohoto příběhu.


O NEVĚŘE OBECNĚ
Odborníci zabývající se antropologií mají údaje o zhruba 1 150 lidských společenstvech, historických i&#160současných, a v nich napočítali 980, které dovolovaly mužům více než jednu manželku. To je plných 85 % společností, pro které byl, či stále je, paralelní pohlavní styk muže s&#160několika ženami běžnou normou. Avšak: nešlo vždy o polygamii stálou, ve 43 % z těch 980 případů byla příležitostná, případně si ji mohli dovolit jen silní a bohatí jedinci.

Evoluční psychologové také tvrdí, že ženy naprogramovala evoluce tak, že je pro ně - především z hlediska výchovy dětí - lepší smířit se za jistých okolností s dalšími partnerkami svého muže. Pro ženu je výhodnější, když se podílí 50 % na úspěšném a kvalitním partnerovi, než když mají 100 % podílu na partnerovi neúspěšném, problémovém atd. Jsou dokonce schopny se spokojit i s menším podílem než je těch 50 %. I to vysvětluje, proč dodnes mnoho žen přistoupí na „podřadné“ postavení milenky úspěšných mužů.
Monogamie není něco, co by bylo člověku vlastní, přirozené. V tomto směru se homo sapiens nevyděluje ze zbytku přírody. Přesto je monogamie v moderních společnostech převažujícím typem svazků. Skýtá totiž nejrůznější výhody, které společnost posunují kupředu. Jednou z&#160nejdůležitějších je, že děti vychovávají oba rodiče stejnou měrou, vkládají do nich citové i materiální investice.
O TOM, JAK TYGR SEŠEL Z CESTY
Tiger Woods je nejbohatším sportovcem světa, nejlepším golfistou a je to navíc hezký, sympatický chlap. Bylo by opravdu s podivem, kdyby takový „alfa-samec“ (tenhle výraz díky hloupé Topolákově poznámce nesnáším, ale jiný není…) nepomýšlel na nevěru. Ostatně nevěra je dnes jevem prakticky samozřejmým. Přiznává se k ní až 70 % mužů a zhruba 40 % žen. Už když se Tiger v roce 2004 ženil, byla vcelku vysoká pravděpodobnost, že bude své manželce zahýbat.
Před třemi lety, na jaře 2006, zemřel Tigerovi otec, Earl Woods. Znamenal pro Tigera hodně: trenér, psycholog, kamarád v jedné osobě. Ale možná taky „velký dohlížitel“ či „velitel“ (byl bývalým vojákem). Napadá mě podobnost s jiným géniem, kterého taky vychovával a vedl otec: W. A. Mozartem. Přesněji řečeno, podobnost je s fikcí vytvořenou ve filmu Amadeus. Tam se Mozart po otcově smrti utrhne ze řetězu, a to přispěje i&#160k&#160jeho pádu. Je někdy těžké, když ztratíte svého kormidelníka i kapitána v&#160jedné osobě, a najednou se máte orientovat sami ve spletitých cestách života.
Woods si našel milenku, čtyřiadvacetiletou servírku z Los Angeles Jaimee Grubbsovou, údajně někdy na jaře 2007. V jednom článku, který se zabýval souvislostí nevěry a smrtí otce, jeho autor přímo napsal, že po otcově smrti „Tiger ztratil svou cestu životem“. V posledních letech se ale více věcí v&#160jeho životě změnilo: svatba, rakovina a smrt otce, narození prvního a&#160druhého dítěte, půlroční pauza v hraní kvůli zranění… V knize Proč jsou muži nevěrní uvádí americká autorka Carol Botwinová 34 důvodů příčin mužské nevěry. Pod číslem 17 najdete Je ve věku mezi třicítkou a&#160čtyřicítkou, číslo 18 má Jste těhotná, číslo 19 Právě se vám narodilo dítě a&#160pod číslem 20 je: Jeden z jeho rodičů právě zemřel.
Zapadá to do sebe… Ostatně pod číslem 34 se skrývá jeden paradoxní důvod: Vaše manželství je šťastné. Není neobvyklé, když si pracovitý, úspěšný, bohatý a časově vytížený muž, který by nechtěl odcházet od své rodiny, najde ve svém naplněném diáři pár volných kolonek. A začne je trávit s ženou poněkud jiného ražení, než je jeho mateřsky založená žena, se kterou žije spokojeně.
Možná poskytovala Tigerovi losangeleská servírka něco jiného, než co mu dávala jeho žena. Nebo mu to poskytovala jeho další milenka, pracovnice newyorského nočního klubu Rachel Uchitelová, kterou si našel letos. A&#160kterou minulý pátek, na poslední chvíli před její chystanou tiskovkou, údajně umlčel milionem dolarů „odškodného“. Anebo nějaká třetí, či dokonce čtvrtá milenka, o kterých se také spekuluje a píše.
Někdo by mohl říct, že instituce nevěstinců byla pro zachování rodiny ideální. Ale tak jednoduché to samozřejmě není.
CO SE NEHODÍ
Jedna věc je na téhle nevěře přeci jen na pováženou. Tigerova žena byla těhotná, on jí byl nevěrný, pak se starala o malé dítě, on jí byl zase nevěrný. Na tohle jsou ženy právem citlivé. A to bez ohledu na vše, co dosud bylo o nevěře řečeno. Mám dojem, že chlap by měl některé věci ve chvíli, kdy je jeho partnerka zranitelná, kdy ji čeká náročné období, vydržet.
Ale je tu i chování Tigerovy první milenky, Jaimee Grubbsové. Od koho média ví, že jí Tiger napsal přes 300 esemesek, od koho znají jejich erotický obsah, jak se dostali novináři k Tigerovu telefonátu („vymaž mé číslo, manželka ti asi bude volat…“). Kdo to vyžvanil bulváru? Zatím není jisté, že servírka dostala za své informace nějaké peníze. Ale pokud informace pustila, pak svého milence shodila. Když už potřebovala peníze, možná to měla udělat šikovněji. Jako ta druhá, čtyřiatřicetiletá Uchitelová. Ta nejdřív vše taktně popřela, ale když viděla, že už se to celé stejně veze, taky se přidala. A s pomocí své právničky udeřila.
To si pak říkáte, jestli si Tiger za milenky vybíral ty správné ženské. A jestli s nimi ty vztahy dobře kormidloval. Když tahá hole z begu, je to vždycky správná volba, v tom je absolutní profík. Ale s ženami? V tom je asi stejný jako většina golfistů na celém světě. Je rekreantem, dělá chyby. Ostatně, kde se to měl naučit, umět to s ženskými v milostném životě, být šikovným záletníkem, když celý život hrál jen golf? Vybírat si „správné“ ženy a&#160opouštět je elegantním způsobem, to je fakt kumšt, ke kterému musíte mít jedinečný talent prohloubený mnoha zkušenostmi.
A propos, zcela jinak se k ženám a vztahům staví jiná špička ve svém oboru, herec George Clooney. Tenhle idol většiny dívek a dam veřejně prohlašuje, že se ženit nehodlá, protože střídat ženy, poznávat stále nové, užívat si s nimi, je krásné. To je milostný profík.
Oženit se a prožít v manželství dobrý, šťastný život, to je pro slavné lidi těžké. Je možné, že se Tigerovi nepodaří skloubit úspěšnou kariéru s&#160úspěšným osobním životem. U něj navíc byl vždy na prvním místě golf, jeho práce. Tohle ne každá žena chápe, ne každá umí vědomě přijmout roli „dvojky“. Znám pár mužů-workholiků, pro které je práce vším a dosáhli také velkých výsledků. Ale na jejich partnerský život to mělo fatální důsledky.
MEDIÁLNÍ ROZMĚR
Má Woods nárok na soukromí, anebo nemá, protože je světovou hvězdou a&#160ta ho automaticky ztrácí?
Každý, kdo díky zájmu fanoušků, díky medializaci svého jména, vydělá velké peníze, musí počítat s tím, že ztratí své soukromí. Je to daň za výdělky, které jsou nekřesťansky vysoké, neodpovídající vynaložené námaze; miliarda dolarů Woodsových příjmů je i přes veškeré jeho umění abnormální číslo. Že se o Woodse média zajímají, to je pochopitelné, a&#160nemůže tomu být jinak. Woods si musí své soukromí, pokud nějaké chce mít, zajistit jedině tak, že uteče na pustý ostrov, odletí do centrální Afriky nebo se vnoří se do hlubin (rád se potápí).
Woods musí komunikovat s veřejností, jinak bude sám proti sobě, proti celému světu. To ale neznamená, že bude médiím pořád něco sdělovat, vyžvaní do nich všechno. Woods ve svém prohlášení řekl: „Osobní hříchy se nehodí do tiskových prohlášení a rodinné problémy by neměly být veřejně doznávány.“ To prohlášení má hlavu a patu. Špinavé prádlo si mají lidé vyprat doma. Proč podrobně popisovat, jak na mě manželka v půl jedné ráno křičela, že jsem hnusnej lhář a podrazák? Noviny jsou nenasytné a&#160budou chtít vždycky jenom víc a víc.
Woods už před nehodou tušil, že se schyluje k velkému průseru, a tak si řekl, že bude mlčet. Má na to právo, a možná to byla vzhledem k jeho napjaté situaci doma dobrá taktika. Byť mediální odborníci si nejsou jisti, zda jeho „zadržování“ informací bylo nejvhodnější. Ale to se ukáže až v&#160průběhu dalších týdnů, měsíců.
JAK DÁL?
Spekulace o tom, zda tahle aféra poznamená Woodsovy sportovní výkony, jsou opravdu jen spekulacemi. Do příští sezóny je ještě daleko. Většina sportovních expertů nicméně tvrdí, že se to nemůže neprojevit. Bude ale důležité, jestli Woodsovo manželství vydrží a jestli se záletník „polepší“, jak slibuje. Nikdo ovšem neví, jak moc je Woods s Elin šťastný a zda má cenu manželství držet. Jedna z milenek prý tvrdí, že Woods v manželství spokojený moc není.
Když už tu byla řeč o Woodsově otci. Ten byl ženatý dvakrát. S první ženou, kterou si vzal v roce 1954 ve svých 22 letech, měl tři děti. Rozvedli se po 14 letech. Pak se znovu oženil a s thajskou manželkou Kultidou se jim v roce 1975 narodil jako jedináček Tiger Woods.
Kdo ví, kdy Woodsův otec Earl našel svoji životní cestu. Možná to bylo právě až ve druhém manželství, po zkušenosti s Vietnamem a válkou, po čtyřicítce. Earl často říkal Tigerovi větu: „Nejde jen o to, aby ses stal nejlepším sportovcem, ale o to, aby ses také stal lepším člověkem.“ Třeba sám nebyl ideální, třeba věděl, jaké temnější stránky povahy Tiger má, co po něm zdědil. A snažil se mu dodat sílu, aby s tím úspěšně bojoval.
Možná čeká Tigera taky další etapa života, ta po golfu a mistrovských výkonech. Možná bude úplně jiná. Kdo ví? Na dno lidských duší stěží dohlédneme a do budoucnosti už nevidíme vůbec.



Byli jste někdy nevěrní? Hlasujte v anketě na konci článku.








ZELENÝ BAULL
ANDREJ HALADA, www.navzduchu.cz



Vyjádřete svůj názor a hlasujte v rubrice ČESKÁ HŘIŠTĚ! U každého areálu máte možnost přidělit mu jednu až pět hvězdiček. V nabídce jsou zastoupena všechna česká hřiště. Zjistíte také, jak se hřiště líbí ostatním hráčům.

Zelený Baull

Česká hřiątě

Fotogalerie hřią»