Klánovice: silou veřejnost neporazíš

Klánovice: silou veřejnost neporazíš

Klánovice: silou veřejnost neporazíš

Nedávné referendum v Klánovicích poměrně jasně řeklo, co si místní obyvatelé přejí. Nepřejí si golf. Přesněji výstavbu golfového hřiště v místním lese. Referenda se účastnilo zhruba 62% voličů, což je docela vysoké číslo.



Číslo, které svědčí o tom, že na řešení kauzy mají místní obyvatelé zájem. Z nich plných 80% řeklo své NE golfovému hřišti – a to je velká převaha. Kdybychom referendum převedli do poměrného vyjádření všech občanů Klánovic, pak z počtu 2 407 oprávněných voličů bylo proti golfovému hřišti zhruba 50% voličů, naopak 11,5% voličů bylo pro jeho výstavbu. Zhruba 39% voličů je to fuk, protože k volbám nepřišli. I takto vykládaný výsledek ale říká NE stavbě hřiště.



Věnoval jsem se tomuto nejmediálnějšímu golfovému sporu posledních let v minulosti už několikrát a částečně jsem prošel názorovým přerodem. Někdy v roce 2004, když jsem začal hrát golf, jsem zašlou a nepoužívanou klánovickou klubovnu objevil při jízdách na kole. Přišlo mi líto, že tu kdysi golf zanikl, a kdyby se mne tehdy někdo zeptal, zda jsem pro obnovení hřiště, asi bych řekl ANO. S tím, že by mělo jít o malé devítijamkové hřiště.

Že ale dnes coby golfista zastávám poněkud paradoxně stanovisko NE, za to si vlastně mohou golfisté sami. Přesněji ti, kteří dnes stojí za obnovovacími aktivitami klánovického golfu. Několikrát jsem se setkal s&#160paní Bažantovou, hovořil jsem i s dalšími lidmi, kteří stojí v pozadí. Především z prvně jmenované dámy jsem měl pocit, že hovoří úplně jiným jazykem než já. A bylo mi také brzy jasné, že klánovičtí nejsou ani tak proti golfu jako takovému, ale proti konkrétním lidem, kteří se o postavení hřiště snaží.

Na počátku všeho stál z hlediska dané lokality nepřípadný projekt velkého osmnáctijamkového mistrovského hřiště. Spor dvou stran se vyhrocoval, přešel do politické roviny a nabyl bojovných, až nenávistných rozměrů. Pod tlakem byl původní projekt změněn na realističtějších devět jamek. Vedle toho se však museli zástupci klánovického golfu potýkat i s problémy na takřka domácí půdě. Důvodem byly spory s pražským motolským golfovým klubem ohledně údajného dluhu, který se váže ke koupi klánovické klubovny. Klánovičtí byli i proto přijati do České golfové federace teprve po předchozím odmítnutí. Nicméně dnes je situace taková, že golf v&#160Klánovicích funguje, je tu malý drajving, tréninkové plochy a zrenovovaná klubovna. Kdyby u toho i zůstalo, klánovickým by tato forma golfu patrně nevadila.


Výsledek referenda není pro stavbu hřiště zásadním aktem, je to jen doporučující hlas v celém sporu; rozhodnutí teď závisí na pražském magistrátu. Nicméně je to stanovisko, které je potřeba respektovat – je to demokratické vyjádření občanů k něčemu, co se jich týká. Pokud si nechtějí zastánci stavby připustit, že prohráli, že o jejich devět jamek místní nestojí, může se jim to v budoucnu vymstít. I kdyby se jim totiž podařilo nakonec stavbu prosadit, bude mít ještě nadlouho punc něčeho negativního, co jde proti zájmu ostatních. Bude to „silové“ řešení, kdy menšina zvítězí nad většinou. Bohužel už jednou se v Klánovicích takhle silově jednalo: když zdejší hřiště v 50. letech zanikalo. A takové chování je navíc medvědí službou českému golfu, protože široká veřejnost pak bude vnímat golfisty jako agresivní ničitele lesů.


A teď jedna hypotéza: dokážu si představit, že malá devítka v&#160Klánovickém lese jednou skutečně bude stát. A že místní obyvatelé proti ní nebudou protestovat, že následný provoz bude bezproblémový. Co mne k takové vizi vede? Například to, že ti, kteří chtějí stavět, nyní veřejně uznají svoji porážku a plánů na stavbu hřiště se na určitou dobu, třeba pěti let, vzdají. A po pěti letech se uvidí. Vášně utichnou a třeba se klánovičtí budou stavět ke stavbě jinak. Anebo ještě jedna varianta. Kdyby totiž na místo nynějších „stavitelů“ nastoupil někdo jiný, kdo by mohl začít s čistým štítem a také by jednal méně konfrontačně. Možná bychom se divili, jak by klánovičtí občané dokázali být vůči golfu tolerantní.
Ale to vše je asi jen iluze. V realitě bude dále probíhat boj golfistů proti zdi veřejného mínění, dále se budou obě strany mediálně napadat, dále budou v Klánovicích volit podle golfových, nikoli obecně občanských postojů. Jsem velmi zvědav, co řeknou politici z magistrátu. Zda budou respektovat mínění klánovických, nebo zda jejich názor nezohlední. Myslím, že je to i test jejich vztahu k pojmu demokracie.



ZELENÝ BAULL
ANDREJ HALADA, www.navzduchu.cz



Vyjádřete svůj názor a hlasujte v rubrice ČESKÁ HŘIŠTĚ! U každého areálu máte možnost přidělit mu jednu až pět hvězdiček. V nabídce jsou zastoupena všechna česká hřiště. Zjistíte také, jak se hřiště líbí ostatním hráčům.

Zelený Baull

Česká hřiątě

Fotogalerie hřią»