Může golf za nevěru?

Může golf za nevěru?

Může golf za nevěru?

Narušuje golf partnerské a manželské vztahy, anebo je dokáže upevnit? Jak se to vezme – obě varianty jsou možné a obě se často vyskytují.

Golf v prvé řadě vyrábí tzv. golfové vdovy, to je známá věc. Muž začne hrát, čím dál víc času tráví na golfu, žena sedí doma sama, případně s dětmi. V této chvíli jsou možné tři varianty.
První: žena je spíše pasivní a pod vlivem muže, reaguje sice reptáním, ale nic konkrétního nepodniká. Muž si vesele užívá, snižuje hendikep a tak to jde dál a dál. Žena je čím dál frustrovanější, jenže co by si bez svého mužíčka počala – vždyť ona vlastně nic moc neumí… Někdy to takhle může fungovat roky, ale většinou to končí buď zhroucením ženy, nebo mužovým odchodem-útěkem. Výjimečně variantou číslo dva.
Druhá: muž začne hrát, a protože žena se doma nechce nudit, začne hrát taky. Ne že by jí to nějak bavilo, ale přece nenechá toho pacholka, aby si užíval sám! Ze začátku jí to moc nejde, ale pak se do hry dostane. V té chvíli může nastat varianta A nebo B. Áčko: s mužem si hru oba užívají a vztah dál funguje. Béčko: žena začne hrát lépe než muž, muže to začne štvát, žena hraje čím dál lépe, muž je frustrován, žena má singl hendikep a muž … odchází za jinou. Za takovou, která golf nehraje. Žena je sice nemile překvapena, ale pak si řekne: co s takovým ješitou, který neumí prohrávat, a najde si jiného, kvalitnějšího partnera.
Třetí: Muž začne hrát a žena to zkusí, ale vůbec nic jí to neříká. Muž hraje, žena sedí doma. Po čase jí to přestane bavit, řekne muži buď já nebo golf, muž se snaží kličkovat, ale nemůže si pomoct, golf je jako droga. Ženu to dopálí, každý psycholog přece říká, že od drogově závislých raději hned utečte, a tak skutečně uteče. A dá si inzerát: Hledám sympatického, inteligentního muže, se kterým budeme dělat věci společně. Zn. NEGOLFISTU!
Tak to bychom měli jeden kapitolu. Teď další, která se týká toho, zda společná hra v páru vztah skutečně upevňuje.
Jak se to vezme. Už naznačená varianta, že žena začne hrát lépe než muž, je velice riskantní. Muži jsou velmi citliví na své schopnosti a dovednosti a někteří golfisté bývají až nesnesitelní, pokud je žena lepší a šikovnější. Má-li žena doma takového miláčka, jehož ego je zduřelé jako ret po píchnutí žihadlem, nedoporučuji společnou hru vůbec. Ušetříte si nervy a nevystavíte vztah rizikové situaci. Takže zatímco vy jedete na Ypsilonku, manžel nechť jede do Karlových Varů. Je to opravdu hodně daleko od sebe. Vztah to sice neupevní, ale aspoň si pak doma můžete popovídat, jak jste oba hráli. To taky není k zahození.
Pokud neřešíte vlastní dokonalost, bývá hra v páru většinou dobrá. Především tu hraje roli fakt, že jste spolu. Muži bývají rádi sami, ženy už méně, takže jim cokoli, co provádíte společně, dělá dobře. Muž ženě občas kecá do hry, ona ho okřikuje, ale to je běžné. Doporučuji nevšímat si hry a výkonů toho druhého. A důrazně zakazuji mužům, aby ženám po jejich zkaženém úderu říkali, jak to měli zahrát. Takoví všeználci jsou fakt protivní. Jednoho jsem zažil, pořád říkal „Macíku, jaks to mohla zahrát tak krátký…?!“ a já si říkal, kdy už ho ta žena konečně odpálkuje. Neodpálkovala, ale prozradila mi, že ty jeho řeči už dávno nevnímá. Svatá žena!
Nicméně vyskytnou se situace, kdy se záměr příjemných společných chvil na golfu změní ve fiasko. Je to případ, kdy žena jde s manželem a do flajtu je jim přidána další žena. Pohledná a mladá. Trvá-li vaše manželství už nějakých dvacet let, máte odrostlé děti, je taková mladice doslova atomovou bombou. Manžel se totiž promění kouzlem, nad kterým by i David Copperfield zkoprněl. Najednou se vám manžel vůbec nevěnuje, srší vtipem a šarmem, pořád tý holce kouká na prsa nebo na zadek, začne hrát podstatně lépe, očividně se snaží – aby před tou fuchtlí vypadal líp! Co si vlastně myslí, tatrman jeden stará!
Žena pak s mužem obvykle den, dva nemluví, na další golf nechce jít. Ale nebojte, ono se to usadí. Příště zavolá do recepce žena, objedná hru a důrazně řekne, že do flajtu nikoho další nechce. Leda tak nějakého mladého hráče, co vypadá jako Camillo Villegas.
A teď zase trochu jiný pohled. Znám jednoho hráče, je to mírně starší muž, a ten chodí hrát se svou ženou. A jednou prohlásil: „Já golfu vděčím za to, že jsme se s ženou zase dali dohromady.“ Golf skutečně může někdy už dosti okoralý vztah oživit, dodá mu nové zážitky a pocit sdílení. Podobně jiný muž, mezi čtyřicítkou a padesátkou, který po dvaceti letech manželství odešel od hašteřivé ženy a teď si užívá chvíle s partnerkou podstatně klidnější. Vypadá vyrovnaně, spokojeně - určitě i proto, že spolu jezdí za spoustou golfových zážitků.
Ano, to jsou ty šťastné náhody, kdy na golfu potkáte svou budoucí partnerku, neřku-li manželku. Golf dokáže dávat lidi dohromady, na golfu se můžete seznámovat lehce, ať už při hře nebo na terase klubu. Impulzů, jak navázat hovor, je vždycky dost: jak to že hrajete tak hezky, odkud máte ty hole, vám to ale jde, k jakému trenérovi chodíte atd. Přes golf se dá i dobře seznámit na internetové seznamce. Běžná seznamka nabízí většinou hodně zoufalé exempláře, zato když si dáte inzerát „Hledám kolegyni na golf, nebaví mě hrát sám. Značka: handikep neřeším.“ tak určitě najdete spoustu kvalitních a zajímavých žen. A i když bude třeba už zadaná, možná se ukáže, že jejím partnerem je ten zmíněný ješita, který nedokáže být s ženskou, co hraje lépe. Tudíž máte šanci.
Řekl bych, že golf je určitou zkouškou vašeho vztahu. Ukáže, jak jste vy nebo váš partner tolerantní, jak dokážete váš zájem sladit se zájmem partnera. Golf nerozbíjí vztahy, pokud má vztah dobrý základ. Jen občas urychluje rozpad vztahu, pokud byl už sám narušený a nepevný. Ale stejně jako když stojíte na odpališti jedničky, nikdy nevíte, jestli vám to dneska sedne nebo zahrajete tužku, tak i ve vztazích není nikdy nic předem dané a jasné. Dopadnout to může všelijak. Třeba tak, že se vám povede dát hole in one. Ať už to z hlediska vztahů znamená cokoli.



ZELENÝ BAULL č. 232
ANDREJ HALADA, www.navzduchu.cz
Příště: Jsou golfistky sexy?



Vyjádřete svůj názor a hlasujte v rubrice ČESKÁ HŘIŠTĚ! U každého areálu máte možnost přidělit mu jednu až pět hvězdiček. V nabídce jsou zastoupena všechna česká hřiště. Zjistíte také, jak se hřiště líbí ostatním hráčům.

Zelený Baull

Česká hřiątě

Fotogalerie hřią»