Hoří, můj prezidente!

Hoří, můj prezidente!

Hoří, můj prezidente!

Pachuť a nepříjemný pocit. Tak by se daly shrnout mé dojmy ze sobotní konference ČGF.

Pachuť a nepříjemný pocit. Tak by se daly shrnout mé dojmy (a myslím, že i mnoha dalších účastníků) ze sobotní konference ČGF. Ano, šlo o tolik očekávanou volbu prezidenta federace. Dosud tato volba probíhala klidným způsobem. Letošní konference však byla nejen nejbouřlivější, ale také nejméně důstojnou v dějinách ČGF. Ukázalo se, jak moc jsou někteří „vážení“ golfoví činovníci jen … obyčejnými lidmi, kteří sledují své zájmy a mají své slabosti.
Před konferencí to vypadalo, že proti sobě stojí dva tábory: stávající prezident Milan Veselý a jeho vyzyvatel Jan Jenčovský. Veselý ještě pár dnů před volbou ostře napadl Jenčovského a ve svém článku (www.golf.cz) doslova rozmetal jeho kandidaturu. Jenčovský je podle něj „bílým koněm“, za kterým stojí podnikatelská skupina, která má „zájem na uchopení moci v českém golfu a postavení ČGF chce využít k prosazení svých komerčních zájmů“. Ten článek byl tak razantní, že jsem si kladl otázku: je správné, aby jeden kandidát, ať už jím je kdokoli, takhle útočil na druhého?
Jenže co se na konferenci nestalo. Milan Veselý vystoupil a řekl, že po dlouhých jednáních si obě strany vyjasnily postoje a on kandiduje s týmem, jehož členem je … Jan Jenčovský! Veselý prezident, Jenčovský viceprezident, lidé spojení s Jenčovským v dalších funkcích. Navíc Veselý řekl, že po dvou letech (z celkem čtyřletého období) se stejně chystá funkci prezidenta opustit.
Byl jsem skutečně překvapen. Veselý se stejným zápalem, jako na Jenčovského útočil, ho nyní chválil a prosazoval. Jedině tento kompromis a tato kandidátka jsou prý tou správnou volbou a zajistí dobrý chod federace do budoucna. No nevím, ale takhle nějak se asi měnily názory a postoje po roce 1968…
Nicméně z jistého úhlu pohledu to vypadalo jako rozumný kompromis. Spojí se zkušenost Veselého a nová krev, vlk se nažere a koza zůstane celá. Jenže pak si vzal slovo Petr Uhlík, prezident konopišťského klubu, a celou dohodu mezi oběma skupinami nazval obyčejným obchodem. Poukázal na rozpor mezi Veselého prvotním stanoviskem a nynějším a prohlásil, že tohle už přesahuje hranice vkusu. Za svá slova sklidil velký potlesk.
Pak si vzal slovo dosavadní viceprezident Jan Herman. A oznámil, že po tom všem, co slyšel, kandiduje na post prezidenta. Poukázal na fakt, že ještě týden před volbou byl Veselým ujištěn, že je „jeho“ člověk a že s ním počítá na funkci viceprezidenta. Ale co se za pár dnů nestane: najednou jím není. Herman pak ve velice otevřeném projevu kritizoval některé Veselého způsoby vedení federace a řekl, že ho jako člověk zcela zklamal. Doslova řekl: „Milan všechny své principy popřel.“
Diskuze tím nabrala směr dosud nevídaný: začalo se mluvit bez servítků a začala se říkat pravda. Hovořili další lidé, například majitel Ypsilonky Petr Kupf, který otevřeně přiznal, že nápad, aby Jenčovský kandidoval, je z jeho hlavy. Ale zároveň taky řekl, že celá slavná federace pro kluby vůbec nic nedělá. Nakonec se situace stala téměř nepřehlednou, kandidovali totiž čtyři lidé: Veselý, Jenčovský, Herman a taky Petr Uhlík, který řekl, že bude kandidovat jen na rok.
V tu chvíli už bylo blyštivé sako ČGF z minulých let pořádně rozedrané a skrz díry vykukovala prázdnota, strnulost, osobní řevnivosti, touha po funkci atd. Kde byla ta slavná golfová vznešenost?! Připomínalo to tragikomický rej hasičských funkcionářů z Formanova Hoří, má panenko.
Nakonec se hlasovalo o kandidátech podle pořadí, jak byli vylosováni. První se hlasovalo o Veselém, získal 198 hlasů z 376, nadpoloviční většinu, tudíž byl zvolen. Zvoleni pak byli i další kandidáti z jeho kandidátky, včetně Jenčovského jako viceprezidenta.
Takže všechno dopadlo tak, jak se to upeklo na setkání Jenčovského s Veselým den před konferencí. Je to vítězství? Je to dobrý pragmatismus?
Ne, je to podivný obchod. Jak se asi bude cítit Jenčovský, když má spolupracovat s člověkem, který o něm napsal mnoho negativního? Skousnete fakt, že vám někdo plivne do tváře a vy s ním pak máte jet v jedné káře? Ty dvě strany spíš měly jít do jasného souboje a jedna měla vyhrát. Byl by to asi Veselý – ale změny by tak jako tak musely přijít. Veselého vyzyvatelé by přitom měli čas si vše důkladněji připravit. Uspěchanost „akce Jenčovský“ má ostatně na celé lapálii také svůj díl viny.
À propos co by-kdyby. Kdyby Veselý nenapsal ten netaktický článek, delegáti by vše mnohem lépe skousli a tandem Veselý-Jenčovský by byl zvolen bez problémů. Myslím, že hodně delegátů prostě naštvalo, že tu s nimi někdo hraje mizernou hru. Někdo z nich dělá loutky a hlupáčky.
Osobně mám pocit, že Milan Veselý ztratil částečně svoji tvář. Ukázal se jako nediplomaticky jednající činovník, kterému určitě jde o golf, ale své názory prezentuje neadekvátním způsobem. Ne za dva roky, ale možná už na příští konferenci by měl dát svoji funkci k dispozici.
Kdo by ho měl nahradit? Sympaticky vystupoval na konferenci Jiří Kovář, prezident slavkovského klubu. V ČGF pracoval a je i v novém výboru, navíc prohlásil, že když viděl to, co se odehrávalo, uvažuje o své kandidatuře na post nejvyšší. Pokud tím skutečně ohlásit kandidaturu, tak to udělal správně: před všemi, veřejně, dlouho předem. Já osobně bych na téhle funkci viděl rád třeba ing. Vladimíra Boučka, prezidenta staroboleslavského klubu. Ten ostatně byl i ve volební komisi a společně s jejím šéfem JUDr. Němcem (další seriózní golfová persona, prezident Čertova Břemene) ukázali, že v golfu se pohybují i lidé s vkusem a smyslem pro míru. Další osobou, která podle mne má pracovat v ČGF, je ing. Vojtěch Matějček, který původně kandidoval na hospodáře, ale po Veselého „dohodách“ svou kandidaturu stáhl. Škoda, má skutečně vysokou profesní i morální úroveň.
Současné vedení ve mně vyvolává otázky. Vedle Veselého stojí Jenčovský, který je schopný manažer s velkým lidským kreditem, ale přece jen: je spojen s určitou skupinou. Nevím, co od něho mohu v tuto chvíli čekat. Ve vedení jsou i některá jména, u kterých nevím, proč jsou zrovna ve své funkci. Ale uvidíme: možná se ukáží jako akceschopní a kvalitní.
Politikaření a neupřímnost. To stálo v pozadí celé volby. A přitom tu jde jen o ty saka s emblémem, o pocit moci. ČGF hospodaří ne se stovkami, ale pár desítkami miliónů. Žádný skutečně velký byznys se tu nepeče, žádný kolosální tunel se tu nedá vykopat. Spíš jsou to jen zákulisní hry, tahanice. Někteří lidé chtějí mít asi pocit důležitosti, a proto se angažují. V tomhle není ČGF jiná než ostatní české sportovní federace. Všude se pletichaří, všude se bojuje o zájmy, všude to připomíná hasičské bály. Jestli si někdo myslel, že golfisté jsou v tomto směru lepší, tak po téhle konferenci si to už myslí leda blázen.
Psal jsem nedávno, že kdo bude stát v čele ČGF, může být většině golfistů jedno. Buďte rádi, milí hráči, že se o nějakého prezidenta, viceprezidenta a členy výboru nestaráte! Vůbec o nic nepřicházíte. Za chvíli ostatně začne jaro, to je nejvyšší čas vyrazit na hřiště. A to je ta jediná, skutečně správná a smysluplná volba.
ZELENÝ BAULL 201



PREZIDENTEM PETR, PAVEL NEBO HAVEL? (Zelený Baull 200, Reflex online, 10. 3. 2009)
ROZHOVOR S JANEM JENČOVSKÝM (Zelený Baull 199, Reflex online, 3. 3. 2009)


Vyjádřete svůj názor a hlasujte v rubrice ČESKÁ HŘIŠTĚ! U každého areálu máte možnost přidělit mu jednu až pět hvězdiček. V nabídce jsou zastoupena všechna česká hřiště. Zjistíte také, jak se hřiště líbí ostatním hráčům.

Zelený Baull

Česká hřiątě

Fotogalerie hřią»