Zelený Baull 200 / Prezidentem Petr, Pavel nebo Havel?

Zelený Baull 200 / Prezidentem Petr, Pavel nebo Havel?

Zelený Baull 200 / Prezidentem Petr, Pavel nebo Havel?

Konference České golfové federace nebývají zrovna...

shakespearovská dramata. Jenže ta letošní, která se bude konat 14. března, slibuje napínavé okamžiky. Volbu nového výboru ČGF a především volbu prezidenta federace. Kandidáti jsou dva: dosavadní prezident dr. Milan Veselý (59) a ing. Jan Jenčovský (31), někdejší ředitel Ypsilonky.
Milan Veselý je prezidentem od roku 2001. Osm let je už docela dlouhá doba, kdybych měl ale říct, čím výrazným se Veselý do dějin českého golfového hnutí zapsal, pak to bude spíše jeho individuální úspěch. Stal se totiž členem prestižního klubu v St. Andrews a je i ve vedení evropské golfové asociace. Veselý dosud vedl ČGF spolehlivým způsobem, jeho prezidentství ale není příliš viditelné a nepřesáhlo hranice golfové společnosti. V ní má určitě respekt, je ovšem nesnadné rozlišit, zda je to respekt k funkci či k osobě samotné. V této souvislosti bývá připomínán jeho předchůdce Hanuš Goldscheider, který byl nejen obratným golfovým diplomatem, ale navíc ještě zajímavou osobností. K dobru lze Veselému určitě přičíst, že během těch osmi let neprožíval golf prakticky žádné větší poryvy, skandály, ve federaci nedošlo k zásadnějším rozmíškám. Veselý jako prezident je spíše konzervativním typem, je to sázka na solidní a vyzkoušenou jistotu.
Jan Jenčovský je podstatně mladší než Veselý, není v golfu dlouhá desetiletí – to může být jak výhoda, tak v očích jiných hendikep. Kultivovaný způsob, jakým vedl coby ředitel Ypsilonku, lze určitě ocenit. Hřiště si získalo renomé a hráči i turnajové série sem jezdí rádi (lze připomenout i věcný způsob, jakým řešil ožehavou kausu podvádějícího hráče Dvořáka na podzim 2007, více ke kauze naleznete zde). Jenčovský je manažer moderního typu, který golf vnímá na rozdíl od Veselého víc marketingově. Jestliže Veselému bylo někdy vyčítáno, že vlastně federaci ze svého mariánskolázeňského bydliště moc nevede, své prezidentské aktivity směřuje na vztah českého golfu a zahraničního, pak Jenčovský by v tomto směru byl asi aktivnější. Domácí golf zná dobře jak z klubové, tak z obchodní stránky.
Na druhou stranu ani Jenčovský zatím nebydlí v Praze. Svoji kandidaturu ohlásil relativně pozdě, což může vyvolávat otázky, nakolik je jeho motivace trvalého charakteru. Také své hlavní programové body nijak jasně nevyhlásil.
Je tu ale ještě jeden úhel pohledu. Co totiž prezident vůbec zmůže, jak velký vliv má na chod celé federace? Není to spíše reprezentativní funkce? Vždyť podle stanov ani tolik pravomocí nemá, na řízení jsou ve vedení ČGF i jiní lidé. Golf si navíc jde v Česku vlastní cestou a federace na to nemá podstatný vliv. Že přibývá tolik hřišť a hráčů, to není zásluha ČGF. O tom rozhodují především společenské a ekonomické aspekty, ne sportovní bafuňáři. Důkazem je i jeden paradox: v době, kdy byl prezidentem tolik oceňovaný Goldscheider, tedy v 90. letech, golf až tak velký rozvoj neprožíval. A teprve za éry ne tak charismatického Veselého prochází opravdovým boomem. Kdepak, ať už je prezidentem Petr, Pavel nebo Havel, drtivé většině golfistů je to úplně fuk. Ti by se možná obešli bez celé ČGF, maximálně by jim chyběl federační server. Ale v Americe taky žádný není a golf se tam hraje mnohem víc než u nás. To je však na jinou debatu.
Jak velkou šanci Jenčovský má? Těžko říct, protože nevíme, jak dalece se mu podařilo oslovit volitele. V Čechách je sice známý, ale nakolik ho znají moravští kandidáti? Nevíme také, nakolik jsou kluby spokojeni s Veselým a celým fungováním ČGF, hlavně ekonomickým. Od předchozí volby v roce 2005 možná přibylo hlasů, že federace by potřebovala změnu. Kdyby ale většina klubů cítila, že změna je skutečně nezbytná, určitě by se objevilo víc kandidátů a ne jen jeden a ještě na poslední chvíli.
Pokud vyhraje Veselý, práce vedení ČGF pojede ve vyjetých kolejích. Pokud vyhraje Jenčovský, přijdou změny. Možná se změní financování federace, možná budou kluby do společné pokladny platit méně, možná více, možná se něco stane s CMR atd. Je to otázka pro všechny volitele: vyhovuje vám status quo nebo chcete jít jinou cestou?



ROZHOVOR S JANEM JENČOVSKÝM (Zelený Baull 199, Reflex online, 3. 3. 2009)

Více ke kauze „Dvořák“:
Andrej Halada: ZELENÝ BAULL 132 / DALŠÍ ZÁKRUTY AFÉRY DVOŘÁK (6. 11. 2007)
Andrej Halada: PODVÁDÍ STB I PŘI GOLFU? (25. 10. 2007, Reflex č. 43/2007)
Andrej Halada: ZELENÝ BAULL 130 / GOLFOVÍ PODVODNÍCI ANEB DVOŘÁK FOR FAMILY (23. 10. 2007)



Vyjádřete svůj názor a hlasujte v rubrice ČESKÁ HŘIŠTĚ! U každého areálu máte možnost přidělit mu jednu až pět hvězdiček. V nabídce jsou zastoupena všechna česká hřiště. Zjistíte také, jak se hřiště líbí ostatním hráčům.

Zelený Baull

Česká hřiątě

Fotogalerie hřią»