Zelený Baull 196 / Jak hraje David Rath golf?

Zelený Baull 196 / Jak hraje David Rath golf?

Zelený Baull 196 / Jak hraje David Rath golf?

David Rath je teď z jistých důvodů mediální hvězdou ...

první velikosti. V sobotní MF Dnes s ním měli rozhovor a řeč se stočila i na golf. Některé pasáže si dovolím citovat:
„Každý golfista pomlouvá druhé, že podvádějí. Golf vyzkouší vaši psychiku a prověří charakter. Nepotkal jsem nikoho, kdo by hrál poctivě. Jednoho kolegu jsem viděl, jak vytáhl míč z kapsy a hrozně nenápadně ho hodil na zem.“ Redaktor se dále zeptal: „Takže taky podvádíte?“ A Rath odpověděl: „Už ne. Hraju to osm let a po prvním roce trápení jsem si řekl: Neživíš se tím, je to jedno, přece nebudeš trapný a nebudeš si počítat jen dobré rány. Jsem na hendikepu 32. A jsem spokojený.“
Pokud opět nedošlo vinou redaktora k „překroucení“ některých Rathových slov, případně k „vytržení z kontextu“, měl bych k těmto - opět rathovsky jiskrným a otevřeným - slovům několik poznámek.
V prvé řadě navrhuji, aby David Rath nebyl v dohledné době připuštěn na žádný golfový turnaj a aby se odpovědní činitelé ČGF zamysleli nad tím, zda by mu neměl být odebrán amatérský golfový statut. Rath totiž zcela jasně přiznává, že při své golfové hře podváděl. Škoda jen, že neuvádí detaily, na kterých turnajích se tak stalo, případně zda to nebylo jen při hře s přáteli (což je snad ještě horší – kámoše podvádí fakt jen idiot). V každém případě je to ale přiznání viny a mnoho na tom nemění fakt, že se údajně polepšil. Mimochodem, nepřijde vám divné, že předseda ČSSD Paroubek má kolem sebe samé golfové podvodníky? Z jedné strany Rath, z druhé jeho přítel z časů RaJ, hoteliér Dvořák.
Rath také říká, že „nepotkal nikoho, kdo by hrál poctivě“. Pominu fakt, že z hlediska statistické pravděpodobnosti je prostě nemožné, aby Rath za osm let hraní nepotkal žádného férového hráče. Podstatné je hlavně to, že Rath tímto výrokem odhaluje své nazírání světa: vidí v něm totiž samé podfukáře. Vyplývají z toho dvě možnosti: buď je skutečně obklopen jenom podvodníky, a to je vzhledem k tomu, že jde o vysoce postaveného politika, věc na pováženou. Anebo, což je pravděpodobnější, je sám nečestný natolik, že automaticky předpokládá, že všichni jsou stejní.
Rád bych ještě dodal, že ačkoli se o podvádění při golfu v Česku často mluví, osobně na českých hřištích potkávám většinou ty, kteří hrají podle pravidel. Ano, někteří nehrají čestně, ale je to pořád jen menšina. Nemyslím, že český golf by byl – i přes případy Dvořák apod. – prolezlý podváděním skrz naskrz.
Jestliže Rath tvrdí, že „každý golfista pomlouvá druhé, že podvádějí“, tak opět spíše mluví jen o sobě. On sám přece pomlouvá ty druhé, když tvrdí, že nepotkal žádného čestného hráče… Ale hlavně asi mluví o svém okolí, vždyť mezi politiky je zřejmě tenhle způsob golfových dialogů běžný (viz jeho slovní přestřelka s Topolánkem v Parlamentu o tom, kdo nehraje férově).
Za sebe opět musím věc korigovat, protože například se svými golfovými spoluhráči se o podvodech těch druhých bavíme jen výjimečně. Narazíme na to, jen když má někdo zkušenost s nějakým konkrétním podváděním na turnaji. Což nebývá často. A opět dodávám, že z hlediska statistiky není možné, aby opravdu „každý“ pomlouval ty druhé.
David Rath hraje golf osm let. Za tu dobu snad už mohl poznat golfový svět docela důkladně. Z těch pár vět ale vyplývá, jakou udělal zkušenost: golfové Česko je podle něj prolezlé podvody a pomluvami. Samozřejmě tomu tak není. V dnešním českém golfu je určitě dost podvodníků, lhářů i pomlouvačů a je v něm i pár skutečných kreatur. Ale jsou v něm taky tisíce normálních hráčů, kteří nepomlouvají a nevidí v každém zloducha. A pro tyhle hráče není normou chovat se jako grázlík.
David Rath se bohužel v téhle společnosti nepohybuje. Má kolem sebe jen takové, jaké je on sám. Tak ať si tu svou partičku užije.



Vyjádřete svůj názor a hlasujte v rubrice ČESKÁ HŘIŠTĚ! U každého areálu máte možnost přidělit mu jednu až pět hvězdiček. V nabídce jsou zastoupena všechna česká hřiště. Zjistíte také, jak se hřiště líbí ostatním hráčům.

Zelený Baull

Česká hřiątě

Fotogalerie hřią»