Zelený Baull 195 / Moje golfová armáda

Zelený Baull 195 / Moje golfová armáda

Zelený Baull 195 / Moje golfová armáda

Mám doma 605 golfových míčků. Nedávno jsem je počítal. Dělám to čas od času, abych věděl ...

Mám doma 605 golfových míčků. Nedávno jsem je počítal. Dělám to čas od času, abych věděl, jaké jsou ztráty a zisky mé golfové armády.
Její kasárna jsou v komoře, několik stovek míčků-vojáků. Hned první kbelík ukrývá 70 drajvingových míčků (dostal jsem je, neukradl). Tihle hoši ale nikdy nebojují, protože s drajvingovými míčky se přece na hřišti/bojišti nehraje.
V dalších kbelících jsou už bojovníci - míčky mnoha značek a typů. Všechny jsem je našel na hřištích: je to takové moje hobby, hledat ztracené golfové míčky. Někdo hledá v lesích houby, já míčky.
Bojovníci jsou rozděleni do divizí. V první je asi sto vojáků označených modrým A. S nimi hraju. V dalších kyblících jsou divize záložní: míčky ještě neoznačené. Až mi dojdou modrá „áčka“, doplním je právě těmito záložáky.
V kyblíku divize FLY jsou výjimečné míčky. Ty s měkkým povrchem: Titleist Pro V1, Pro V1X, Callaway HX TOUR a další. Elita armády, letectvo. S měkkými míčky hraju při turnajích a když má letectvo velké ztráty (jednou jsem ztratil pět měkkých míčků za jeden turnaj), je bitva obvykle prohraná – zhorším hendikep. Když ale vydržím hrát jen s jedním míčkem, může to být vítězství - a zlepšení HCP.
Letectvo je drahé, těžko doplňuji ztráty: na hřištích je často nenacházím. I proto mám těchto míčků jen pár desítek.
V komoře je i malý prapor speciálních jednotek. Míčky žluté, oranžové, průhledné atd. Prakticky je nepoužívám. Jen pro zvláštní akce: například pro boje na sněhu.

NA VELITELSTVÍ

Hlavní velitelství je v předsíni: šuplík s golfovými věcmi. Týčka, rukavice, vypichovátka, markovátka … Velkou část šuplíku velitelství ale zaplňují generálové. Ti nebojují, jen se předvádějí v uniformách. Jsou to nové míčky v krabičkách; dostal jsem je na turnajích, od kamarádů, jako firemní dárky. Žlutočerná krabička motostřelců Titleist, červená od průzkumníků Srixon, zelenobílá od protileteckých Top Flite. Jsou tu i generálové od dělostřelectva: Big Bertha Callaway.
Kdysi, v začátcích, jsem posílal generály do bitvy. Ale rychle jsem o ně přicházel. Dnes už vím, že generál nepatří do první linie. Na ztráty je tu otřískané mužstvo. Jo, tak to v životě chodí … I proto má moje armáda, jako každá na světě, nadbytek generálů.
A přitom nemám jediného leteckého generála. Ještě nikdo mi nedal drahé měkké míčky. Zato příliš tvrdých generálů Warbird Callaway mám hned dvanáct. A to nezmiňuji generály úplně natvrdlé, jakési JuCad. Dostal jsem jich kdysi patnáct, ale všechny jsem je postupně rozdal.

NĚCO PRO DIVÁKY

Co by to bylo za armádu, kdyby se nechlubila svými tradicemi! Mám proto i své muzeum, několik hrnečků plných čestných míčků, které už mají odslouženo. Například míček Wilson se lvem ve znaku (Sport Löwe), se kterým jsem uhrál zelenou kartu. Tento hrdina je v hrnečku společně s míčkem, který pochází ze „země svaté“, ze Skotska. Má nápis Finest Scotch Whisky - The Famous Grouse (Slavný tetřívek). A třetím do party je míček s obrázkem psa Pluta. Pes vyplazuje jazyk a máchá přitom holí ... Taková blbina, ale mně se líbí.
I další míček potěší oko každého dětského návštěvníka - Titleist s obrázkem létajícího papírového draka od firmy Amtmann Papierverarbeitung KG. Za kolegu má Pinnacle s vlastnoručním podpisem Hanka Haneyho, trenéra Tigera Woodse. Až budu důchodce a nebudu mít prachy, možná tenhle briliant prodám. Ale ne, ten musí zůstat jako památka pro budoucí generace …
Je tu i sněhobílý voják od jednotky z jihočeské Bechyně, se znakem se zkříženými meči-golfovými holemi. A další: fialoví, rudí a modří vojáci, kteří mají tak nemožné maskování, že se nehodí jinam než do vitríny. Stejně jako míček – kulečníková koule číslo 9.

CO DO RUKY? PUŠKU!

Ptáte se, s jakými zbraněmi moje armáda bojuje?
Běžný arzenál: těžké tanky typu SW 56 a LW 60, střední tanky AW 52 a PW. Lehká obrněná vozidla typu 9, 8 a 7, artilerie s kanóny ráže 6, 5 a 4. Bohužel nemají nutnou přesnost. Hybridní protiletecký kanón 3. Čemu stále věřím, to jsou fairwayové střely dalekého doletu 5 a 3. Malá přesnost bývá vyvážena velkým územním ziskem.
Vše korunuje zbraň hromadného ničení. Atomová hlavice č. 1. Děsivá zbraň. Bohužel její efekt je problematický. Někdy přinese velký zisk, někdy způsobí ztráty i vlastní armádě. A ani atomovka ještě nezaručí vítězství. Jak tvrdí zkušení stratégové, válku vyhrává hlavně přesný úder. Hrubá síla bez techniky je k ničemu. Hlavně v posledních fázích boje, před proniknutím do protivníkova podzemního centra – jamky.
A protože zasáhnout takový cíl je z dálky prakticky nemožné, vždycky se ke slovu dostane zbraň nejobyčejnější: puška Putter. Každý ji používá nejčastěji, ta moje není zrovna lehká, ale střílí se z ní pohodlně: sama vede směr rány. Už ji mám dlouho a pořád slouží. Zrovna teď, když píšu tyhle řádky, se na ni dívám. Určitě mi pomůže vyhrát další bitvy na zeleném poli.


Causa GOLFOVÝ MÍČEK, foto Andrej Halada



Andrej Halada: Causa GOLFOVÝ MÍČEK (Reflex č. 27/2008)
Je malý, a kdo má větší ruce, schová ho do dlaně celý. Váží pouhých 45 gramů, ale špičkoví hráči ho vystřelují rychlostí přes 250 kilometrů v hodině. Po světě jich létají miliardy. Obyčejný míček, bez kterého se žádný hráč golfu neobejde ...


Vyjádřete svůj názor a hlasujte v rubrice ČESKÁ HŘIŠTĚ! U každého areálu máte možnost přidělit mu jednu až pět hvězdiček. V nabídce jsou zastoupena všechna česká hřiště. Zjistíte také, jak se hřiště líbí ostatním hráčům.

Zelený Baull

Česká hřiątě

Fotogalerie hřią»