Zelený Baull 194 / Co se vám vyplavuje?

Zelený Baull 194 / Co se vám vyplavuje?

Zelený Baull 194 / Co se vám vyplavuje?

Proč člověk sportuje? Protože sport je náhražkou za to, že člověk už nemůže lovit pravěká zvířata …


Toto tvrzení lze jistě brát s trochou nadsázky, ale v zásadě odráží důvody, ze kterých se sport zrodil. Lidské tělo a psychika se utvářely po stovky tisíc let ve vzájemném vztahu s okolní přírodou. Člověk se musel velmi hýbat, aby unikal před přírodními nástrahami, a stejně tak se musel pořádně „otáčet“, aby se uživil. Lidské tělo bylo vždy v pohybu, značná mobilita, ať už útěk nebo naopak pronásledování, případně pochod vpřed, jsou člověku vlastní. Pokud se mu toho nedostává, vnímá to jako něco nepřirozeného. Ještě ve středověku se člověk stále pohyboval, teprve s masovým pronikáním výdobytků průmyslové revoluce do širokých vrstev populace začalo lidstvo pohodlnět. A není proto náhoda, že právě v tu chvíli se rodí moderní sport.
Sport je prospěšný, protože umožňuje člověku simulovat ono původní přírodní prostředí. Týká se to především mužů, kteří se na rozdíl od žen v dobách pravěkých při lovech naběhali podstatně více než ženy, jež pobývaly s dětmi u ohnišť. Sport umožňuje vybít nashromážděnou energii, „kanalizovat“ hromadící se agresi. Lidská psychika je v zásadě konstruována pro prostředí dalekosáhle primitivnější, než je to dnešní, a proto reaguje na současnou komplikovanou civilizaci podrážděně, nejistě, vylekaně i agresivně. Naopak při sportu, jakémsi simulovaném lovu o trofej, se cítíme být ve své kůži.
Při aktivním pohybu se člověku také zvedá hladina endorfinů, což je látka působící na náš mozek jako pozitivní droga. Po hodině běhání, dvou hodinách svižné cyklistiky, půl hodině plavání se cítíme být paradoxně osvěženi, nikoli unaveni. Omámili jsme sami sebe svými endorfiny, vyplavili jsme také potem z těla přebytečné a usazující se látky. Samozřejmě, že pokud sportování přeženeme, tělo na přílišnou námahu už nereaguje kladně, ale negativně, únavou. Ale i únava z nadměrného sportování bývá příjemnější než z nadměrného vysedávání za počítačem.
Dosud tu nebyla vůbec řeč o golfu. Teď se k němu dostáváme. Otázka totiž zní: je golf natolik aktivní sportovní činností, aby se při ní člověku vyplavovaly endorfiny? Je golf onou simulací pravěkého pohybu krajinou?
Bohužel je nutné konstatovat, že příliš ne. Podíváme-li se do tabulek týkajících se výdeje kalorií, pak na tom golf moc sportovně není. Během hodiny golfu spálí člověk zhruba tolik, co při hodině běžné chůze rychlostí 5 kilometrů v hodině. Dvojnásobný výdej energie má ale při jízdě na kole rychlostí 20 km/h, dvaapůlnásobný při tenisu (rekreační dvouhra) a trojnásobný při squashi. Záleží nicméně i na tom, jak a kde golf hrajete: horské hřiště, které obejdete s bagem na zádech, vás vyčerpá víc než klidná jízda s větrem v zádech na kole v Polabí.
Nicméně nejde jen o prostý výdej kalorií. Ty totiž vydáváme i při spánku, dýchání. Jde intenzitu a také o typ pohybu. Golf je pohybem bezesporu statičtějším, s mnoha přestávkami. Není to dynamická aktivita. A pro zmíněné vyplavování endorfinů je nutné dát tělu, svalům, impulzy na vyšší úrovni. Při golfu se člověk také obvykle nezapotí tolik jako při squashi či běhu. Pro malé děti, které doslova hýří aktivitou, stejně pro muže od 15 do 40 let, v dobré fyzické kondici, proto může být golf poněkud statickou činností. Intenzita svalové činnosti tu není vysoká. Golf vám prostě z hlediska fyziologického neposkytne ono „drogové endorfinové“ omámení jako jiné sporty.
Dobrou zkouškou v tomto směru může být nestandardní způsob hraní golfu, jakýsi „golfový běh“. Zkuste někdy jít na hřiště, které je prázdné a kde před vámi nebude zaručeně nikdo hrát. Do bagu dejte jen pár holí a vyražte. Mezi jednotlivými údery nechoďte, ale snažte se běžet. Já vím, s begem na zádech to jde špatně (s vozíkem, který tlačíte nebo táhnete, to jde líp), ale i tak se snažte pohybovat se co nejrychleji. Když dorazíte k míčku, dvakrát třikrát vydechněte na uklidnění a hned hrajte. A takhle „během“ odehrajte alespoň devět jamek.
Je možné, že při takovém golfu zažijete úplně jiné pocity. Únava až vyčerpání se bude mísit s opojnými endorfinovou náladou. Běh uvolní vaše svalstvo, navíc dynamický pohyb a s ním spojená námaha vám pomohou vyhnout se negativním myšlenkám. Nebudete mít čas myslet na detaily švihu, nemyslíte na to, proč jste ránu zkazili. Nedáte vaší psychice prostor k tomu, aby do vaší hry zasahovala. Myslíte hlavně na to, abyste byli co nejrychleji u míčku a popadli dech.
Pravým opakem pak bývá nekonečný turnaj trvající pět, šest hodin. Velmi pomalý pohyb, stálé čekání, nucené přestávky. Taková hra vás doslova utrmácí, namísto uvolnění těla vás bude spíše frustrovat.
Golf tedy patří mezi sporty, ale na rozdíl od značné části jiných sportovních disciplin není založen na komplexním a výrazném fyzickém pohybu. Záleží samozřejmě na konkrétním způsobu hraní, ale v principu je golf spíše sportovní tělesnou aktivitou s nižší až střední intenzitou. Pokud tedy například chcete rychle a výrazně zhubnout, pokud chcete své tělo celkově svalově zpevnit, golf není ideálním cestou. Naopak je výborným sportem doplňkovým, relaxačním, který vás dostane do přírodního prostředí a poskytuje za jistých okolností především psychickou úlevu. Samozřejmě pokud se zrovna nestresujete turnajovou hrou, při které toužíte snížit si hendikep …



Vyjádřete svůj názor a hlasujte v rubrice ČESKÁ HŘIŠTĚ! U každého areálu máte možnost přidělit mu jednu až pět hvězdiček. V nabídce jsou zastoupena všechna česká hřiště. Zjistíte také, jak se hřiště líbí ostatním hráčům.

Zelený Baull

Česká hřiątě

Fotogalerie hřią»