Zelený Baull 184 / Rudé pláže na Zbraslavi

Zelený Baull 184 / Rudé pláže na Zbraslavi

Zelený Baull 184 / Rudé pláže na Zbraslavi

Praha má přes deset tisíc hráčů, ale nemá žádné osmnáctijamkové golfové hřiště. Fungují zde pouhé tři devítky: Motol, Hodkovičky, Hostivař. Na krajích města je přitom dost pozemků, kde by se dalo stavět – a kde by se i mělo stavět, protože jinak tam vyrostou zase jen domy, sklady a kancelářské budovy. A golfový park je přece jen lepší než zástavba.

Praha má přes deset tisíc hráčů, ale nemá žádné osmnáctijamkové golfové hřiště. Fungují zde pouhé tři devítky: Motol, Hodkovičky, Hostivař. Na krajích města je přitom dost pozemků, kde by se dalo stavět – a kde by se i mělo stavět, protože jinak tam vyrostou zase jen domy, sklady a kancelářské budovy. A golfový park je přece jen lepší než zástavba.


Od příštího jara se to trochu změní, protože hlavní město dostane svůj první velký golfový areál. Otevře se na Zbraslavi, v místě, kde už nyní stojí devítková akademie a kde je i drajving a proshop. Jde o široké území poblíž Berounky, kde se řeka při opravdu velkých povodních občas rozlévá. Zátopový prostor, takže pro golfové hřiště ideální. Z centra jste tu za … dvacet pět minut? Není to o moc delší než cesta do Hodkoviček; pokud ovšem Strakonická nestojí.
O tom, že by se právě do míst mezi Zbraslaví, Radotínem, Lipencemi a Černošicemi dalo umístit golfové hřiště, se uvažuje už od počátku 90. let. Vznik akademie před několika lety byl sice prvním krokem, ale po něm bohužel nenásledoval hned ten druhý – stavba hřiště. Teprve když do věci vstoupil nynější investor, Vladimír Motlík, daly se věci do pohybu. Motlík přišel s ideou dvou velkých osmnáctek: jedna bude fungovat jak semiprivátní hřiště (tedy tak, jak dnes fungují prakticky všechna česká hřiště), druhá bude privátní, jen pro členy klubu a jejich hosty. Vladimír Motlík se do ČGF hlásil zprvu se dvěma kluby, kvůli potížím s názvem (u delegátů neprošlo slovo „national“ – národní) byl ale přijat jen jeden, s neutrálním názvem Prague City Golf Club.

První zbraslavská osmnáctka, semiprivátní hřiště, by měla být otevřena už na jaře příštího roku. Její stavba se překlenula do druhé půlky, na podzim se pro prezentační účely už dalo hrát pět jamek. Novináři si mohli hřiště projít, na tiskovce se jim také dostalo informací o tom, jak areál bude fungovat. Hřiště si už můžete prohlédnout: stačí od zbraslavské akademie vyrazit na procházku starou alejí směrem k Lipencům, to pak máte hřiště po obou stranách.
Designéry hřiště jsou dva lidé, informační materiály je uvádějí takto: architekt – Jeremy Ford, design – Alex Čejka. Chápu to tak, že hřiště namaloval Ford za spolupráce Alexe Čejky (neboť ten není profidesignérem, ale zase jeho jméno víc táhne). Hřiště také prozrazuje autorův rodný britský list: například většina bankrů je linksově hlubokých. Linksový charakter bude mít devět jamek, druhých devět by se mělo podobat klasickým parkovým hřištím.


V souvislosti se vznikem hřiště mě také zajímalo, jak to bude s cyklostezkou, která dosud tamním prostorem, po cestě v aleji, vedla. Odpověď zněla: cyklostezka bude zachována, jen povede jinudy, okolo hřiště. Možná je to škoda, alej byla pro jízdu pěkná. Na druhou stranu chápu, že cyklisté by byli v ohrožení. A propos alej: pamatuju si, že když jsem tudy projížděl ještě v 90. letech na kole, bylo tu minimálně dvakrát více stromů. Po povodních bohužel některé uhynuly, i zbylé stromy jsou už docela sešlé. Ale pořád vytvářejí krásnou scenérii. Určitě by tedy stálo za to vysázet nové stromy, místu by to do budoucna prospělo.
Vedle vysokých stromů aleje jsou dalším viditelným prvkem areálu sloupy a dráty vysokého napětí. Nemyslím to negativně: mně industriálno nevadí, navíc takové stavby (včetně komínů na obzoru) prostě k městskému hřišti patří. Jamky jsou navíc designovány tak, že se elektrickému vedení vyhýbají. Jestli by mi něco mělo vadit, tak je to spíš blízká přítomnost nehezkých nízkých baráků velkotržnice, které lemují jednu část hřiště. Ale tržnice by se měla někdy okolo roku 2012 odstěhovat.

Hřiště je koncipované jako mistrovské, má pět odpališť, z černých měří 6 760 metrů, z bílých 6 278 a ze žlutých má přijatelných 5 879 metrů. Více než stovka miliónů korun nákladů je vidět, dost se tu pracovalo s modelací terénu, ferveje i okolí grýnů mají vlnitý charakter. Je tu i několik velkých vodních ploch. O hřišti, jak se na něm hraje, napíšu až ve chvíli, kdy bude otevřené celé. Zatím zmíním jeden zajímavý prvek, se kterým se zatím domácí hráči asi nesetkali: červené pískové plochy připomínající bankry, které ale nejsou překážkami (dle pravidel) a z nichž se dá hrát i se založením hole. Je to vůbec poprvé, co se v Česku tenhle „pouštní“ prvek objevuje. Vypadá skvěle a i herně to bude určitě zajímavé.
Celý prostor má investor pronajatý na 50 let od rodiny Bartoňů, kterým pozemky patří a kteří vlastní i blízký zbraslavský zámek (mladičká Emily Curry-Bartoňová patří k předním českým golfistkám).
Druhé hřiště, privátní osmnáctka, která vyroste směrem k Černošicím, by se měla začít stavět v roce 2009. V resortu bude také působit Alex Čejka´s Logical Golf Academy, golfová škola, která by měla úzce spolupracovat se základní školou v Lipencích a gymnáziem v Radotíně. V plánech je i velký rekreační areál s vodními lagunami, který má vyrůst směrem k soutoku Berounky s Vltavou – jeho investorem by ale mělo být město Praha.

A ještě info k provozu hřiště a poplatkům. Jak sdělil novinářům Vladimír Motlík, hřiště by mělo žít ze tří standardních zdrojů: komerční turnaje, fýčkoví hráči a existence klubu. Bohužel informace o tom, že ceny za fýčko by se měly pohybovat tam, kde je dnes Karlštejn, asi radost většině hráčů neudělají. Ani fakt, že vstupní poplatek do klubu pro prvních sto členů je 190 000 korun. Pro dalších 100 se cena bude zvyšovat. No, nic pro mě …
Jak to ale bude skutečně, zda budou nějaké slevy, jakou podobu bude mít zdejší provoz, to se ukáže až příští rok na jaře, po otevření. Věřím, že se tu bude moci hrát i za nějaké rozumné peníze – byla by škoda, kdyby tohle hřiště navštěvovali jen milionáři a bohatí cizinci z Asie (což jsou asi jediní fýčkoví hráči, kteří jezdí na drahý Karlštejn).
P.S. Určitě stojí za zmínku i fakt, že na opačném konci Prahy, na Černém mostě, se už také naplno rozjela stavba další osmnáctky. Zdejší hřiště Black Bridge by se mělo otevřít v roce 2010.


Vyjádřete svůj názor a hlasujte v rubrice ČESKÁ HŘIŠTĚ! U každého areálu máte možnost přidělit mu jednu až pět hvězdiček. V nabídce jsou zastoupena všechna česká hřiště. Zjistíte také, jak se hřiště líbí ostatním hráčům.