Zelený Baull 183 / Osmnáctky vítězí. A Praha taky.

Zelený Baull 183 / Osmnáctky vítězí. A Praha taky.

Zelený Baull 183 / Osmnáctky vítězí. A Praha taky.

Teď na podzim jsem navštívil několik nových osmnáctek, objel pár hřišť, kde otevřeli druhou devítku. To mě přimělo k počítání. A vězte, že příští rok by v Česku mělo dojít k přelomu. Na mapě bude 80 hřišť, ale poprvé bude víc těch osmnáctijamkových než devítijamkových. Ještě v roce 2006 tvořily devítky dvě třetiny, osmnáctky třetinu.


Když započítám i některé budované osmnáctky, které se otevřou na jaře či v průběhu léta 2009, máme 37 osmnácti a vícejamkových areálů a 41 devítek. Některé devítky ale už staví další jamky, patří sem například středočeský Molitorov či východočeská Myštěves. Reálné plány mají už i Lázně Bohdaneč, Barbora, Most, Hořehledy, Mladé Buky a další hřiště. Tento proces je pochopitelný – golf se prostě hraje na osmnáct jamek. Osmnáctka je pestřejší než devítka, nabízí hráči víc zážitků.
Má to ovšem i svá úskalí. Například cenu. Ještě v roce 2005 nebyl problém zahrát si na hřišti, kde hra 2x9 jamek stála o víkendu 500 – 600 korun. Jestliže dnes jedete na totéž hřiště, které má už osmnáct jamek, většinou hrajete za 900 – 1000 korun. Své vykonal přirozený růst cen, ale osmnáctky jsou prostě dražší než devítky hrané jako 2x9. Ano, zážitek je větší, ale některým hráčům je jedno, zda hrají 2x9 nebo 1x18. Spíš koukají do peněženky.
Mnozí hráči také nepotřebují hrát pokaždé všech osmnáct jamek. Stačí jim půlka, třeba z časových důvodů. „Devítka po práci“ je pro mnohé hráče dokonce hlavním způsobem, jak tráví čas na golfu. Devět jamek chodí starší hráči, ženy, pro malé děti je to nutnost, osmnáctku by neobešly. Samozřejmě, i na osmnáctce lze hrát devítku, ale bývá dražší než „devítka na devítce“. Některá hřiště také nedisponují možností hrát jen devět jamek, jiná se tomu brání z provozních a ekonomických příčin.
Česká devítková hřiště se navíc mnohdy vyznačují vstřícnější a otevřenější atmosférou než osmnáctky. Začátečníci se tu cítí lépe, vyhovuje jim komornější a méně honosné prostředí. Devítky také bývají herně lehčí, jamky jsou zde obvykle kratší. Je skutečně rozdíl, když máte na své první hry jezdit na Karlštejn a Kunětickou Horu nebo do Staré Boleslavi či Hodkoviček.
Devítky tedy mají svůj smysl, jsou to užitečné areály. Dnes se u nás ale staví méně než v letech 2000 – 2005. Velkých osmnáctek ve výstavbě je přitom hodně: Zbraslav a Černý Most v Praze, Albatross u Vysokého Újezda u Prahy, Kynžvart nebo Beroun – Na Veselé.
Kdo bude na těchto velkých hřištích hrát? Je u nás dostatek hráčů, kteří dají o víkendu za hru okolo 1500 korun? Zatím se velkým areálům daří, ale především díky pořádání komerčních turnajů. Areály nemají jinou volbu, počty jsou jednoduché: velkou osmnáctku pronajmete na den za více než 100 000 korun. Tolik fýčkoví hráči denně nepřinesou. Firemních turnajů přitom neubývá, lze mluvit o tučných rocích, které prožíváme. Jsem zvědav, jestli nynější celosvětová ekonomická krize tento blažený stav změní. Na západě se zdaleka nepořádá tolik turnajů, ani pronájmy nejsou tak drahé.
Byla řeč o hráčích, je i čas na zmínku o jejich letošním počtu. Loňský rok, 2007, skončil s nárůstem více než 6 600 hráčů, což je vůbec nejvíc v historii českého golfu; celkem bylo k prosinci 2007 registrováno 35 369 hráčů. Za letošek se objevilo opět více než 6 000 golfových nováčků, ke konci října 2008 už bylo registrováno 41 400 hráčů. Dlouhodobě se ovšem nemění rozložení sportovní úrovně hráčů: 56 % hráčů má hendikep 36 – 54 (anebo mají v kolonce uvedeno BEZ), zhruba 30 % jich má HCP 20 – 36, 14 % má HCP pod 20. Z toho singl hendikep má u nás jen přes 1 100 hráčů, tedy asi 2,7 %.
A ještě jedno zajímavé srovnání. V pražských klubech je registrováno přes 9 300 hráčů, ve středočeských pak dalších 5 400. Celkem je to asi 36 % z celkového počtu všech golfistů. Lze odhadnout, že z centra země se rekrutuje minimálně 40 % hráčů (někteří pražští hráči jsou členy v jiných krajích – z finančních důvodů, nebo mají u hřiště třeba chatu). Vedle toho v klubech ve všech čtyřech moravských krajích (Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký, Moravskoslezský) je registrováno přes 8 000 hráčů, což je 20 % z celku.



Vyjádřete svůj názor a hlasujte v rubrice ČESKÁ HŘIŠTĚ! U každého areálu máte možnost přidělit mu jednu až pět hvězdiček. V nabídce jsou zastoupena všechna česká hřiště. Zjistíte také, jak se hřiště líbí ostatním hráčům.