Zelený Baull 167 / Evropa v Česku: proč Čeladná?

Zelený Baull 167 / Evropa v Česku: proč Čeladná?

Zelený Baull 167 / Evropa v Česku: proč Čeladná?

Nejlepší evropští a částečně i světoví golfisté se příští rok sejdou v Česku. Turnaj European Tour se bude hrát od 30. července do 2. srpna na Čeladné. Dvanáct let poté, co v roce 1997 vyhrál turnaj evropské série na Karlštejně Bernhard Langer.


O podobnou akci usilovala Česká golfová federace už delší dobu. Úsilím prezidenta ČGF Veselého a marketingového matadora Petera Kovarčíka se věc podařilo dotáhnout do realizace. Turnaj bude organizačně zajišťovat společnost Altamira Agency, kterou pro tento účel vytvořili Kovarčík a Pavel Slabý z JCDecaux. Prize money je ve výši 2,5 miliónu Euro, samotná organizace turnaje bude stát 250 miliónů korun (něco přes 10 miliónů Euro). To vše by měli zaplatit sponzoři. Podle informací, které novináři dostali na tiskovce s Kovarčíkem a spol., má už teď zájem šest velkých nadnárodních firem. Touha prezentovat se na turnaji prý je větší, než Slabý s Kovarčíkem čekali. Golf prostě dnes táhne, je to byznys, u kterého je dobré být.
V souvislosti s chystaných turnajem se přetřásala otázka, kde ho vlastně pořádat. Například sám Kovarčík v minulosti tvrdil, že nejvhodnějším kandidátem je jedině Karlštejn. Když ale letos na jaře zjistil, jak problematické jsou zdejší vlastnické vztahy, od tohoto místa musel ustoupit. Konopiště zase neprošlo kvůli hřišti – nároky Tour nesplňuje.
Ptal jsem se na tiskovce i na Ypsilonku či Kunětickou Horu, ale Kovarčík otázku obešel. Jen zmínil, že důležitým faktorem pro volbu bylo i to, že majitelé hřiště a management musí brát konání turnaje EPGA jako poctu - a majitel Čeladné Stanislav Pros od začátku o tento turnaj jevil zájem. Jiná hřiště by prý také musela ještě investovat do infrastruktury.
Čeladná je bezesporu hřištěm první kategorie. Je blízko velkého města, je z místního hlediska ve známé lokalitě. Ale co si budeme namlouvat: v centru českého golfového dění není, protože toto centrum je v Praze a okolí (všichni mimopražští prominou, ale zkuste si jen spočítat členy pražských a středočeských klubů). Obrovským problémem všech turnajů evropské túry, které se u nás v polovině 90. let hrály, bylo minimum diváků, nulová atmosféra. Tehdy hrálo golf v Česku pár tisíc lidí, takže důvod je pochopitelný. Dnes, kdy se počet hráčů blíží čtyřiceti tisícům, je ale situace jiná. Kdyby se takový turnaj konal opět na Karlštejně, jistě by přišlo ... Pět tisíc? Deset? Šance na slušnou diváckou odezvu by tu byla.
Čeladná je ale poměrně daleko, v koutě republiky. Peter Kovarčík na tiskovce tvrdil, že on sám je z Prahy v Ostravě za dvě a půl hodiny. Ale takové rychlojezdce známe: jmenují se Paroubek a Topolánek a jsou odstrašujícím příkladem lidské arogance. Kovarčík také věří, že skutečný golfista-fanoušek bude ochoten třeba i přerušit dovolenou, jen aby se jel do Čeladné podívat. A dodal, že ten, kdo to nebude ochoten udělat, ho nezajímá. Inu, taky názor.
Navíc ani vstupné nebude malé: lístek bude stát na čtvrtek a pátek vždy po 750 Kč, na sobotu a neděli pak vždy 1 000 Kč. Dohromady 3 500 Kč (na všechny čtyři dny vcelku bude možná stát méně). Děti zdarma. Komu se tedy bude chtít jet do daleké Čeladné, platit za ubytování a ještě za lístky? Respektive: kdo na to bude mít? Jen pro srovnání: letošní Casa Serena Open, kde budou hrát nejlepší evropští golfoví hráči nad 50 let, se koná zhruba 60 kilometrů od Prahy, na Roztěži u Kutné Hory, a vstupné je zdarma. Golf to sice nebude tak sportovně hodnotný jako na EPGA, ale měl by být velmi dobrý.
Jak posléze z Kovarčíkových slov vyplynulo, turnajovou atmosféru budou ale vytvářet i tzv. důležití lidé, tedy zástupci sponzorů, manažeři, známé osobnosti atd. A ti podle něj určitě přijedou; měli by sedět na tribunách okolo grýnů.
A pro Kovarčíka jako organizátora je především důležité, že turnaj bude přenášet televize, že půjde do desítek miliónů domácností. Klíčové jsou tedy peníze a marketingové záležitosti, nikoli počet diváků.
To vše nicméně nezakryje skutečnost, že se nakonec nepodařilo najít pro turnaj ideální lokalitu. Tedy prvotřídní „bezproblémové“ hřiště co nejblíže golfovému centru. A opět jsme u toho, že jsme sice zemí golfově dynamickou, s velkým růstem hřišť i hráčů, ale do skutečné první ligy spíše jen směřujeme. Proslýchá se také, že další turnaj EPGA, tedy v roce 2010, by se snad měl konat na nyní dokončovaném resortu Albatross u Rudné. To je jen pár kilometrů od kraje Prahy. Takže uvidíme.
Možná jsou „divácké záležitosti“ jen plané obavy. Možná se dočkáme skvělé kulisy, mnoha tisíců diváků. A není sporu o tom, že v Čeladné udělají vše pro to, aby se turnaj vydařil.



Vyjádřete svůj názor a hlasujte v rubrice ČESKÁ HŘIŠTĚ! U každého areálu máte možnost přidělit mu jednu až pět hvězdiček. V nabídce jsou zastoupena všechna česká hřiště. Zjistíte také, jak se hřiště líbí ostatním hráčům.