Zelený Baull 160 / Turnaj šampiónů na Roztěži: staň se kedym!

Zelený Baull 160 / Turnaj šampiónů na Roztěži: staň se kedym!

Zelený Baull 160 / Turnaj šampiónů na Roztěži: staň se kedym!

Je na čase napsat pár slov o patrně nejvýznamnější golfové akci letošního roku, která se u nás odehraje. A taky o hřišti, o kterém veřejnost už ví, ale jen málokdo ho viděl a prakticky nikdo na něm ještě nehrál.



Tím turnajem je jeden z podniků European Seniors Tour, neboli evropská vrcholová série hráčů nad padesát let. Turnaj Casa Serena Open se odehraje 5.–7. září a jeho hlavním sponzorem je firma vyrábějící počítačové součásti Foxconn. Foxconn má továrnu u Pardubic, zároveň roste druhá továrna u Kutné Hory. A deset kilometrů od Kutné Hory je také vesnička Roztěž, u níž Foxconn postavil mistrovské osmnáctijamkové hřiště Casa Serena. Zdejší zářijový turnaj bude mít dotaci 600 000 Euro, což je vůbec třetí nejvyšší částka z letošní seniorské túry; vítěz bere 90 000 Euro, druhý 60 000, desátý 15 000 (celková dotace druhé nejdůležitější akce u nás, srpnového turnaje European Challenge Tour na Ypsilonce, je 180 000 Euro).

I díky téhle finanční motivaci by měli přijet na turnaj skutečně špičkoví hráči. V první řadě Bernhard Langer, dvojnásobný vítěz Masters, vítěz více než čtyřiceti turnajů European Tour, golfová legenda první velikosti. Langer toho pro golf ve svém rodném Německu udělal tolik, co Jan Kodeš a Ivan Lendl pro tenis v Československu. Má stále výtečnou formu, na nedávném turnaji Players Championship v jednu chvíli vedl a nakonec skončil na patnáctém místě. Zároveň je nyní i vedoucím hráčem americké seniorské profi túry.

Přijede i Sam Torrance, jeden z nejznámějších skotských golfistů posledního čtvrtstoletí, vítěz celkem jedenadvaceti turnajů European Tour (1976-1998) a devíti turnajů European Seniors Tour (2004-2007). Torrance byl členem i kapitánem čtyř vítězných rydercupových týmů Evropy (1985-2002). Známým hráčem je Ital Costantino Rocca (5 vítězství na European Tour, dvakrát členem Ryder Cupu) nebo Angličan Carl Mason, dnes nejlépe vydělávající hráč na European Seniors Tour (celkově 19 vítězství).

Jak bude turnaj probíhat? Hraje se tříkolově, pátek-sobota-neděle, bez cutu, po všechny dny bude k vidění všech 72 hráčů. Nejdůležitější informace pro nás, běžné golfisty: turnaj bude pro diváky zdarma, otevřený, může přijít kdokoli a nebude platit vstupné. Pohyb po areálu bude také volný - samozřejmě v mezích chování, které golfový turnaj vyžaduje.
Jak to bude s dopravou na hřiště? Casa Serena je relativně uzavřený areál, okolo jsou jen lesy, parkoviště proto budou v okolí, přímo na hřiště se pak půjde buď pěšky, anebo budou pendlovat autobusy. Uvažuje se také o tom, že se velké parkoviště zřídí na místě, kde Foxconn staví v Kutné Hoře továrnu – i odtud budou jezdit autobusy přímo na hřiště.

Další zásadní informace: organizátoři v současnosti hledají zhruba 50 dobrovolníků, kteří by dělali hráčům kedíky. Kedík by měl umět hrát golf, aby věděl, jak se má chovat a co dělat. Znalost angličtiny je také vhodná. Úkolem kedíka ale bude prakticky jen pomáhat hráči s begem (ten navíc nebude muset nosit, je možné ho tahat na vozíku). Nebude tedy muset znát hřiště, vzdálenosti atd. Věkově není práce kedíka nijak omezena. Je to zcela unikátní možnost být přímo u dění, vidět hráče i celý turnaj z bezprostřední blízkosti a nepřetržitě.

Další možností je stát se dobrovolníkem na turnaji, tedy organizačně pomáhat – dobrovolníci budou především řídit chod diváků na hřišti, budou fungovat jako maršálové. Tady je k dispozici zhruba 60-80 míst. Dobrovolnictví je bez nároku na honorář, ale všichni budou mít zajištěno stravování, jednotné oblečení atd. A především: po skončení turnaje, v pondělí, budou všichni odměněni tím, že si budou moci zahrát na hřišti turnaj speciálně organizovaný jen pro ně. Vzhledem k tomu, že Casa Serena je soukromé hřiště, určené jen pro klientelu Foxconnu, je to docela výjimečná odměna.

Pokud tedy budete mít zájem o některou z uvedených prací, pak směřujte své dotazy a nabídky na dvě adresy: buď přímo na hlavního organizátora turnaje, německou firmu Langer Sport, adresa je db@langergolf.de anebo na adresu generálního sekretáře ČGF Miroslava Holuba, adresa je secretary@cgf.cz.
Všechny výše uvedené informace jsme dostali na tiskové konferenci, které se přímo v areálu hřiště zúčastnili jak představitelé European Seniors Tour, tak paní Maureen Chang, která je šéfkou celé Casa Sereny (její manžel Jim Chang vede český Foxconn). Novináři mohli také hrát jamky 10-18 v malém texas scramble turnaji. Podrobněji ale představím hřiště v některém z příštích článků, včetně fotografií z celého areálu. Ty, které jsou zde, ukazují jen dvě ze čtyř částí hřiště. Probíhají zde také dokončovací práce a stavba klubovny.

Už teď je ale jasné, že hřiště bude patřit k absolutní české špičce. Je tu obrovský prostor, jamky jsou hodně modelované, ferveje široké. Velkorysé jsou tréninkové plochy. Celý prostor je ideální pro soukromé hřiště, poskytuje klid. Určitou představu získáte i pohledem na obyčejnou mapu 1:100 000 či 1:50 000 (např. zde). Vidíte na ní vesničku Roztěž, okolo níž jsou volné bílé plochy (bývalé louky, teď hřiště), pak po všech krajích les. Příjezdové cesty vytvářejí jakýsi kříž. Hned vedle je přehradní jezero nádrže Vrchlice, je zde jediná klenbová přehrada v Česku.

Součástí areálu je i zámeček Roztěž, který je na konci vesnice. Historická stavba patřila za socialismu svazu novinářů, v 90. letech se tu natáčel seriál Život na zámku. Po roce 2000 budovu i s parkem Foxconn koupil a zrekonstruoval. Zámeček teď slouží částečně jako soukromá rezidence Terryho Goua, zakladatele a šéfa Foxconnu, částečně jde o ubytovací zařízení pro hosty firmy. Stavba je citlivě a velkoryse zrenovovaná: některé zařízení je původní, některé nové, ale v historickém stylu. Není tu nic zbohatlicky opulentního, všechno má – včetně knihovny, salónků, kaple – skutečně vkus a styl. Zajištění renovace a vznik hřiště byly v rukou Maureen Changové, je to de facto její dílo. Areál se nicméně jmenuje Casa Serena po manželce Terryho Goua Sereně, která si místo oblíbila a renovaci iniciovala. Bohužel se dokončení nedožila: v roce 2005 zemřela na rakovinu.

Ještě ke golfu: Andy Stubbs, výkonný ředitel European Seniors Tour, říká, že cílem série je představovat golf jak po sportovní stránce, tak být vyslancem této hry z hlediska propagace. Diváci uvidí reprezentativní jména, uvidí také výborný golf - hráči hrají běžně pod par. Pro českou premiéru European Seniors Tour se Casa Serena hodí dobře, protože je relativně blízko u hlavního města, ještě blíž u historické a turisticky lákavé Kutné Hory, je to navíc skutečně krásný areál a hřiště na mimořádné úrovni.
Myslím, že právě tohle je první golfová akce u nás (po dvou turnajích European Tour z 90. let), na kterou má smysl vyrazit, určitě bude na co se dívat. V září bývá v našich zeměpisných šířkách hezky, ani letní vedro, ani sychravý podzim, tak si na pátého až sedmého žádnou vlastní hru nezamlouvejte. Zkuste roli diváka - určitě se mnohému novému přiučíte a uvidíte golf, jaký tu k vidění dlouho nebyl.



Vyjádřete svůj názor a hlasujte v rubrice ČESKÁ HŘIŠTĚ! U každého areálu máte možnost přidělit mu jednu až pět hvězdiček. V nabídce jsou zastoupena všechna česká hřiště. Zjistíte také, jak se hřiště líbí ostatním hráčům.