Zelený Baull 152 / Je server příčinou honby za hendikepem?

Zelený Baull 152 / Je server příčinou honby za hendikepem?

Zelený Baull 152 / Je server příčinou honby za hendikepem?

Server České golfové federace má od půlky března nový kabát a také novou kapacitu, která by měla vydržet minimálně další čtyři roky. Nemůžu si na ten starý stěžovat, fungoval dobře, ale je také dobře, že už je minulostí. Nový server je především graficky hezčí, působí celkově moderněji a obsažněji.


Server ČGF je považován v evropském prostoru za jeden z nejlepších a funkcionáři ČGF jsou na něj také náležitě hrdí. Zároveň jsem ale také zaslechl paradoxní poznámku: právě praktičnost, rychlost, a hlavně komplexnost, s jakými server zpracovává všechny domácí turnajové výsledky, jsou částečně příčinou, proč se u nás tak moc lidí honí za hendikepy, proč se vůbec hraje tolik turnajů. Možná je to pravda – dnes každý golfista bere za automatické, že se přihlásí přes server na turnaj, server mu rychle spočítá výsledky, vede hendikep... Jak by tohle asi fungovalo, kdyby žádný centrální server nebyl a každý klub by si zpracovával výsledky sám? Anebo byste dokonce jako za starých časů nosili své skórkarty do klubu?
Dokonalý přehled prostřednictvím serveru skutečně ulehčuje situaci. Stejně tak ale podle mne česká turnajová horečka souvisí s faktem, že v Česku je golf mladým sportem, je plný ambicí. V golfově vyspělých zemích je situace vyváženější, lidé tu hrají dvacet, třicet let a hrají spíš pro radost ze hry než pro radost ze snížení hendikepu. V USA či ve Velké Británii se otázka hendikepu tolik neřeší, někde ho také začínají počítat až od čísla 28, což je 100 úderů na kolo.
Navíc i v Česku je už teď množství hráčů, kterým jsou turnaje a server úplně fuk. Nestojí o to, aby byli někde vedeni a je jim jedno, jestli nějaký „oficiální“ hendikep mají, nebo ne. Spočítat rány si umějí sami a chtějí si jít zahrát bez jakékoli administrativy - stejně jako si jdou zahrát tenis s přáteli, případně zakopat fotbálek.
Bohužel v Česku to nejde tak lehce - hrát golf a nebýt členem ČGF se zdá být skoro nemyslitelné. Především z hlediska přístupu na česká hřiště je to pak vcelku složitá věc. I proto, že je tu velice málo plnohodnotných veřejných hřišť (nepočítám akademie atd.), kde po vás nechtějí nic než zaplatit fýčko. Nechci přehánět, ale tenhle způsob „stoprocentní organizovanosti“ všech českých hráčů golfu v ČGF mi připomíná dobu před rokem 1989, kdy prakticky všichni občané republiky byli v Národní frontě. Což není normální.
Od letošního roku u nás také platí systém „spícího hendikepu“, který bude vést ostřejší hranici mezi hendikepovými hráči a čirými rekreanty. Byl zaveden i proto, aby se zamezilo snadným vítězstvím prostřednictvím tzv. zadržených hendikepů. Vedlejším efektem ale může být, že to povede k ještě větší turnajové aktivitě. Mnoho hráčů, kteří třeba hráli ročně jen jeden turnaj, si náhle řekne: Sakra, proč bych se ochuzoval o možnost vyhrát nějakou cenu?, a bude se snažit splnit onu kvótu čtyř turnajů, která je nutná pro „živý hendikep“. A navíc, když už ten hendikep 54 po zkoušce způsobilosti máte, tak vám to často nedá, abyste furt trčeli na tak vysokém čísle...
Myslím, že českému golfovému společenství by prospěla větší atomizace a větší volnost. Podle mne je cílem situace, která panuje v ostatních sportech, například v tenisu. V této sféře jsou desítky tisíc hráčů členy nějakých tenisových klubů. Další tisíce dokonce hrají soutěže. Ale vedle nich tu žijí a hrají další desítky tisíc, kteří mají doma jen raketu, tenisáky, a to jim ke hře stačí. Žádná kartička člena čehokoli. Jsem zvědav, jestli takový systém bude jednou fungovat i v českém golfu.



Vyjádřete svůj názor a hlasujte v rubrice ČESKÁ HŘIŠTĚ! U každého areálu máte možnost přidělit mu jednu až pět hvězdiček. V nabídce jsou zastoupena všechna česká hřiště. Zjistíte také, jak se hřiště líbí ostatním hráčům.