Milí lidovci,

Milí lidovci,

Milí lidovci,

zrovna čtu o tom, jak zase táhnete do svatého boje. Tentokrát proti potratům. Prý je to vražda, prý má i nenarozený plod právo na život a tak dále.


Jsem, milí lidovci, opravdu rád, že můj život neřídíte Vy. Chci si svůj život řídit sám a myslím, že na to mají právo všichni lidé. I ženy, samozřejmě. A protože žena dává život, má jen ona právo rozhodnout, zda ho chce, nebo nechce dát.
Lidský život možná skutečně začíná okamžikem zplození, ale spíš bych řekl, že začíná až okamžikem zrození. Je to nicméně věc do debaty, ve které, podle mého soudu, nelze vyřknout konečné slovo. Stejně jako nelze říct, zda bůh je, nebo není.
Jestliže ale podle Vás začíná život okamžikem zplození, pak Vás tímto vyzývám, abyste okamžitě přestali slavit narození Ježíše Krista 24. prosince a abyste tento Váš slavný svátek přesunuli o devět měsíců zpátky, na 24. března. A slavili zplození Krista. Protože to je pro Vás zjevně to nejdůležitější datum.
To, že nějaký život v matčině těle už pulsuje, a odkdy pulsuje, mimochodem víte jen díky tomu, že vám to sdělila věda: přesně ta věda, proti které jste ve století minulých včetně toho dvacátého tak horlivě vystupovali. A proti které vlastně brojíte pořád, protože odsouvá Vašeho boha kamsi na vedlejší kolej. Což Vás pochopitelně znervózňuje. Nikomu se nechce prohrávat...
Když čtu některé Vaše argumenty, mám pocit, milí lidovci, že jste svou ideologií zaslepeni. Dobrá, můžete něčemu věřit absolutně, ale proč to vnucujete i ostatním?! Proč chcete věc tak individuální, tak zásadní, jako je interrupce, svěřit do rukou instituce tak neosobní, jako je stát? Anebo byste to nejraději řídili Vy sami, z ústředí Vaší strany? Mimochodem, čtyřicet let komunismu Vás nenaučilo, že když něco řídí stát, strana, dopadne to obvykle špatně?
Jsem, milí lidovci, fakt rád, že nežiju ve státě, jako je dnešní Polsko. Jsem fakt rád, že můj život neřídí faráři, biskupové či kardinálové, kteří jsou skoro stejně ideologičtí, jako byli komunisté. Jsem rád, že dnešní Česká republika je státem liberálním, státem relativně svobodným, kde si víceméně každý může dělat, co chce.
Nepřeju vám, milí lidovci, nic katastrofálního, ale kdybyste se v příštích volbách nedostali do Parlamentu, vůbec mi tam chybět nebudete. A pokud budete prosazovat takové hlouposti, jako je regulace, případně zákazy interrupcí, pevně věřím, že se tam skutečně nedostanete.



Související články:

J.X. Doležal: LIDOVCI (OPĚT) PROTI LIDEM (Reflex online, 22. 3. 2008)