Chcete, aby padla vláda?

Chcete, aby padla vláda?

Chcete, aby padla vláda?

Jiří Čunek opět ve vládě mi připadá jako zvláště blbá česká komedie. Jeho návrat přitom vyvolává zásadní otázku: přežije vůbec modro-černo-zelený slepenec, který beztak vznikl jen díky růžovým přeběhlíkům? Dvě ze tří nohou, na kterých vláda stojí, se kývají...

Jiří Čunek opět ve vládě mi připadá jako zvláště blbá česká komedie. Jeho návrat přitom vyvolává zásadní otázku: přežije vůbec modro-černo-zelený slepenec, který beztak vznikl jen díky růžovým přeběhlíkům?
Dvě ze tří nohou, na kterých vláda stojí, se kývají. Zelení řeší vnitrostranické boje, v jejichž pozadí je otázka po smyslu existence ve vládě. Nač se podílet na moci? Nestačí nám, že jsme se dostali do Parlamentu? Není lepší, když půjdeme kupředu postupně, nebudeme přistupovat na kompromisy, které naše účast ve vládě přináší? Na to zelení hledají v těchto chvílích odpovědi. Ať už to bude v čele s Bursíkem nebo Kuchtovou.
Lidovci jsou sice navenek potichu, nehádají se a neposílají si „kravské“ esemesky, ale v jejich straně je to taky napjaté. Čunek je stále většímu počtu lidovců přítěží, znejišťujícím faktorem. Dokonce se po volbě prezidenta zdá, že předseda už stranu dávno neřídí. Důkazem jeho klesající role je i to, že ho partaj na ministerské křeslo nijak netlačí. Je to jeho věc, říká de facto KDU-ČSL.
Obě kulhající nohy se navíc ještě hádají mezi sebou, jestli Čunek ano nebo ne. Dva se perou, ale třetí – ODS - se nesměje. ODS by pádem vlády jenom ztratila.
Určitě bych ocenil, kdyby zelení skutečně praštili do stolu a v případě Čunkova návratu odešli. Zachovali by si tvář a byl by to krok, který by jim mohl pomoci stranu vnitřně zkonsolidovat. Na druhou stranu se ale nabízí otázka, komu takový krok pomůže. ODS a lidovci budou mít menšinovou vládu, která, i kdyby ji zelení tiše tolerovali, asi nebude mít dlouhého trvání. Bude to neakceschopná vláda.
Na koni se bude cítit ČSSD i Paroubek. V okamžiku, kdy se ze šéfa růžové strany stává diktátor, který hrozí vládnout nedemokratickou, až totalitní rukou, není dobré dávat těmto silám vůbec nějakou naději, že se dostanou k moci. To už je opravdu lepší Čunek v Topolánkově vládě než Paroubek ve Strakovce.
Je to chladná kalkulace, ale v dané chvíli by rozpad vládní koalice nic dobrého nepřinesl. Snad s jedinou výjimkou: že by se po pádu utvořila nová koalice ODS-ČSSD. To by ovšem musel místo Topolánka stát v čele ODS Bém a místo Paroubka také někdo jiný. Co by přinesla taková vláda, je obrovská otázka.
Smutný pohled, když ze všech variant je ta blbá – Čunek i zelení ve vládě - ještě ta nejlepší.