Zelený Baull 143 / Půjdete na golf jako diváci?

Zelený Baull 143 / Půjdete na golf jako diváci?

Zelený Baull 143 / Půjdete na golf jako diváci?

Letos se na českých hřištích roztrhne pytel s golfovými soutěžemi evropského formátu. První liga, tedy European PGA, se tu sice hrát nebude, ale druhá liga už přijede. Na Ypsilonce se od 21. do 24. srpna uskuteční turnaj série Challenge, který má celkovou dotaci 180 000 euro. Uvidíme i třetí ligu...

Letos se na českých hřištích roztrhne pytel s golfovými soutěžemi evropského formátu. První liga, tedy European PGA, se tu sice hrát nebude, ale druhá liga už přijede. Na Ypsilonce se od 21. do 24. srpna uskuteční turnaj série Challenge, který má celkovou dotaci 180 000 euro. Uvidíme i třetí ligu, a to hned natřikrát: nejprve na Nové Americe, kde se bude hrát od 5. do 8. května série EPD, pak se od 3. do 5 července na Mnichu hraje turnaj Alps Tour, aby se EPD vrátila do Česka ještě 14. až 16. července do Hazlova. A asi nejprestižnější turnaj by se měl od 5. do 7. září odehrát na soukromém hřišti Casa Serena firmy Foxconn na Roztěži u Kutné Hory. Sem zavítá jeden ze šestnácti turnajů seniorské European PGA. Turnaj má dotaci 600 000 euro, což je i na tuto soutěž pořádná suma.
Česko se tedy začíná pomalu vřazovat do evropské sportovní ligy, byť zatím jen pořadatelsky, nikoli hráčsky. Ale právě pořadatelství – díky kterému se na turnaje dostane víc domácích hráčů - by mohlo umožnit mladým hráčům získat zkušenosti. Na domácích akcích, kde už se všichni znají a konkurence je slabá, je nenasbírají.
Co ale tyto akce znamenají pro běžného hráče, rekreačního golfistu? Když řeknu, že vlastně „nic“, nebude to daleko od pravdy. Jít se „jen“ dívat, jak hraje druhá nebo třetí liga – upřímně, koho to zajímá? Hráče ze série EPD či Alps Tour, ale i z Challenge prakticky nikdo nezná. Snad jedině na seniorskou EPGA by se mohli diváci dostavit. Je ovšem otázkou, zda bude vstup volný či na vstupenky, kolik bude lístek stát, jaká bude propagace turnaje atd. A neznámost hřiště u Roztěže se může ukázat jako trochu limitující – nač tam jezdit, když ani nevím, kde to vlastně je? Třeba takovou Ypsilonku už dost hráčů-diváků zná a na jejím turnaji Challenge mohou třeba porovnat, jak hřiště hrají oni a jak ho budou hrát o několik tříd lepší profíci.
Od podobných turnajů nicméně stejně nelze čekat, že budou mít nějaký větší divácký či mediální ohlas. Je to prostě ta druhá či třetí liga... Jediným turnajem, který má šanci přivítat víc diváků, by byla European PGA. Ani to ale ještě není ta skutečná liga mistrů – tou je americká PGA. Jenže ta se tak jako tak u nás nikdy hrát nebude.
Turnaje European PGA jsou ale dostatečně atraktivní a také se u nás už hrály. V půlce 90. let na Karlštejně a Mariánských Lázních. Obě akce ovšem velmi trpěly absencí diváků. Zatímco tehdy hrálo v Česku golf ani ne pět tisíc lidí, dnes je situace s 37 000 registrovanými hráči mnohem lepší. Návštěvníků by tedy mohlo přijít víc. Ale kam? Peter Kovarčík, šéf marketingové firmy Teleaxis, který uvažuje o pořádání turnaje EPGA pro rok 2009, je rezolutní a tvrdí, že jedině Karlštejn by mohl něco takového pořádat. Je to logické: ne snad kvůli bůhvíjakému komfortu klubovny a zázemí, ale prostě proto, že tohle hřiště se dá díky dobré poloze u Prahy a hradu na protějším břehu skvěle mediálně prodat. A navíc - diváci by to sem z hlavního města neměli daleko (byť spojení autem je dost špatné a není tu místo na parkování; leda vlakem se sem jede pohodlně a od zastávky není hřiště daleko). Úmysl pořádat turnaj EPGA ovšem mají i na Čeladné.
Aby ale takový turnaj skutečně splnil očekávání, musí na něj přijet skutečně evropská špička, protože jen ta nejznámější jména zase dokáží přilákat alespoň pět, nejlépe deset tisíc návštěvníků. Jen ti akci oživí a dají jí punc určité události. Nedokážu si nicméně představit, že by se třeba oněch pět tisíc lidí dostavilo třeba do Mariánských Lázní - pro většinu českých golfistů je to prostě pořádný kus cesty. A ani Čeladná není z tohoto hlediska ideální. Opět se tedy dostáváme ke Karlštejnu, případně Kunětické Hoře či Roztěži-Foxconnu, což jsou všechno hřiště první třídy a relativně blízko Prahy a středních Čech, odkud se rekrutuje nejvíce golfistů.
Je ale stále otázkou, zda už Česká republika na golfovou první ligu má. Když se podíváte na rozpis turnajů EPGA, zjistíte, že pořádající země jsou skutečně golfově i ekonomicky na výši. Pominu-li mimoevropské destinace (z padesátky turnajů téměř polovina), pak se často hraje na Britských ostrovech a v Irsku, tři turnaje má Španělsko, dva Německo, po jednom pak Švédsko, Portugalsko, Holandsko, Itálie, Francie, Rakousko a Švýcarsko. Bylo by hezké, kdybychom patřili do tohoto společenství, ale objektivně vzato: chtělo by to alespoň takových 50 000 golfistů (tím i větší počet potenciálních diváků) a pár domácích hráčů, kteří by mohli na divoké karty nastoupit do soutěží. Rok 2009 se mi jeví jako přece jen příliš brzký - roky 2010 a dále už vcelku reálné.