Zelený Baull 139 / Nový rok - na nová hřiště skok

Zelený Baull 139 / Nový rok - na nová hřiště skok

Zelený Baull 139 / Nový rok - na nová hřiště skok

Přelom roku přináší několik věcí. Například v mnoha prodejnách se zlevňuje. Nevím jak vy, ale já teď určitě zajdu do mých oblíbených golfshopů. Kouknu, jestli tam na mě nemrká nějaká zlevněná hůl. I když si každý rok dávám předsevzetí, že si žádnou novou „zázračnou“ nekoupím, každý rok podlehnu. Chvíli se mi líbí, ale pak zjistím, že s ní hraju stejně jako s tou starou.


Dvě golfové události z roku 2007 připomenu. Za prvé: byla otevřena Kunětická Hora. Tohle hřiště se rychle vyšvihlo mezi českou elitu, každý tu chtěl hned hrát. Původně plánovali jen asi patnáct turnajů do konce sezóny, nakonec jich měli na čtyři desítky. Kunětická Hora má šanci stát se podobným fenoménem jako Ypsilonka, která si od začátku získala dobré jméno. Kuňka je v konfrontaci těchto dvou hřišť lepší po sportovní stránce, design nemá žádné slabé místo, ale Ypsilonka je zase o kus hezčí z estetického hlediska. Výhledy do kraje na Kuňce chybí.
Druhou událostí byla aféra Dvořák (viz související články). Bývalý spolupracovník StB podváděl na golfu, chystal Paroubkovi veselku, pak se přišlo na to, že si uspořil na daních. To je panečku, šikula! Dvořák se přitom stále snaží dokázat, že nepodváděl – rozesílá na všechny strany maily, které mají potvrdit jeho nevinu (všechny přicházejí z jemu spřátelených adres), na ČGF přišel s krkolomně znějící historkou o tom, jak onu inkriminovanou jamku na Ypsilonce skutečně „dohrál“. Ale mně zajímá jedno: na kolika turnajích se Dvořák v roce 2008 ukáže? Kdo ho pozve? A kdo s ním půjde do flajtu? Mám pocit, že tenhle pán je na golfu persona non grata. Stejně jako stačí říct: „Bond. James Bond...“ a všichni vědí, stačí říct: „Dvořák. Vlastimil Dvořák...“ A všichni taky budou vědět.
Teď k budoucnosti. V roce 2008 by se mělo otevřít několik nových hřišť.
Například první devítka Terasy Ústí nad Labem. Měl by to být velký areál první kategorie. Byl jsem se podívat na podzim, hřiště už zarůstá travou, je kopcovité a s mnoha zajímavými partiemi. Místu, které dosud nebylo vůbec hezké, rozhodně prospěje. Až se dostaví dálnice přes České středohoří (cca 2010), bude to k němu z Prahy blíž než na Kunětickou Horu nebo Ypsilonku.
Areálek Botanika v Horním Bezděkově u Prahy, kousek od Unhoště. Už nyní nabízí drajving a čiping s patingem, letos by se měla otevřít celá devítka. Hřiště pro začátečníky, lehčí a na menším prostoru. Když to nezkazí zbytečně vysokým fýčkem, mohla by se z toho stát druhá Stará Boleslav, tedy vysoce navštěvované hřiště. Pro Pražáky ze západní části města ideální, z okraje Prahy jen dvacet kilometrů.
Ve velkém se už staví i jinde na západ od Prahy, nad Berounem. Privat Golf Club Beroun bude hřiště velké jako Karlštejn, a patrně stejně dobře designové (už jen proto, že autorem je Les Furber, který stavěl Karlštejn). Společný mají i hodně kopcovitý profil, který někde přechází v téměř horský. Jak to bude s hraním na tomto privátním hřišti, se uvidí, ale podle dosavadních informací se na hřiště dostanete za předpokladu, že budete hostem některého z členů klubu. Letos by se měla otevřít první devítka.
Hrát by se už mohlo také na hřišti Prague City Golf Club na Zbraslavi u Prahy, kde se staví hned dvě osmnáctky. Jedna devítka se stihne možná už letos na podzim. Jedno hřiště bude přístupné všem, druhé privátní.
Ostravice na Ostravsku: velké hřiště, které by mělo konkurovat Čeladné. Zahraniční designér, velká nabídka vedlejších služeb. Obě hřiště jsou od sebe ostatně vzdálená jen pár kilometrů, tak jsem zvědav, zda to nějak ovlivní dosavadní úspěšnost Čeladné. Ostravice určitě otevře letos.
Některá hřiště také rozšíří svých devět jamek na osmnáct. Na červenec je naplánováno otevření druhé devítky ve středočeských Beřovicích, na konci léta by měl být zahájen také provoz druhé devítky na jihočeském Čertově Břemeni (na to jsem opravdu zvědav, mám tohle hřiště zvláště v oblibě). Jestli se stihne otevřít druhá devítka v Alfrédově a v Benátkách, toť otázkou. Ale na obou hřištích se už staví. Stejně tak jsou ve stavbě další jamky na jihočeské devítce v Písku. Roste také hřiště v Praze, na Černém mostě, kde by měla stát kompletní osmnáctka. Možná by se také mohla otevřít i část osmnáctijamkového hřiště s parem 73 u Lázní Kynžvart, které navrhoval Christoph Städler.
A pak bonbónek: úplně privátní hřiště Roztěž u Kutné Hory, které je kousek od přehrady Vrchlice. Hřiště patří nadnárodnímu koncernu Foxconn, které se zabývá výrobou počítačů. Hřiště jsem si několikrát prošel v době stavby, na jaře by mělo být už kompletně hratelné – bohužel ale jen pro hosty společnosti Foxconn. Velkorysý design i krása okolí ho automaticky vystřelují mezi nejužší českou špičku, je to velkolepý a krásný areál. Prohlédnout si ho lze zblízka, ze silnic a cest okolo, hřiště není nijak oploceno. Pro diváckou veřejnost by se snad mělo otevřít v létě, kdy by se na něm měl konat turnaj evropské seniorské PGA.
P.S. A do nového roku ještě jedna informace. Pokud se podíváte na sekci Česká hřiště na golfových stránkách Reflexu, zjistíte, že seznam hřišť, jejich hodnocení a fotogalerie jsou už kompletní. Všech více než sedmdesát českých hřišť je tu popsáno a obrazově zachyceno. Přispějte tedy i vy svým hodnocením, ať už slovním anebo prostřednictvím hlasování!



Související články:
Andrej Halada: ZELENÝ BAULL 132 / DALŠÍ ZÁKRUTY AFÉRY DVOŘÁK (6. 11. 2007)
Andrej Halada: PODVÁDÍ STB I PŘI GOLFU? (25. 10. 2007, Reflex č. 43/2007)
Andrej Halada: ZELENÝ BAULL 130 / GOLFOVÍ PODVODNÍCI ANEB DVOŘÁK FOR FAMILY (23. 10. 2007)