Zelený Baull 136 / Pražské klubovny a nové indoory

Zelený Baull 136 / Pražské klubovny a nové indoory

Zelený Baull 136 / Pražské klubovny a nové indoory

Zima udeřila, ale venku se dá pořád hrát. Tedy pokud máte blízko na nízko položené hřiště, kde sníh taje rychle. Vedle stabilních „zimních“ hřišť, jako jsou pražské Hodkovičky nebo Stará Boleslav, by se letos mohlo hrát například i na devítce Lázně Bohdaneč, která je v polabské nížině – hrálo se tu ještě po celý listopad.



Ale protože letošní zima asi nebude tak vlídná jako ta loňská, je potřeba se připravit na sex s gumovou pannou - tak říkám hraní na simulátorech. Třeba zrovna v Hodkovičkách najdete jeden simulátor, je v nové klubovně, kterou tu otevřeli před pár týdny. U ní se musím trochu zastavit, protože tenhle dům mě zaujal. Moc pohledná stavba! Je pojata v modernistickém duchu, není příliš veliká, tudíž ani nepůsobí zbytečně opulentně.
Bílá omítka s menšími červenými a šedivými plochami připomene funkcionalistickou klasiku, především vily na pražské Babě. Tvary a linie jsou čisté, stavba složená ze dvou hlavních částí propojených recepcí působí elegantním a lehkým dojmem. Ostatně stojí na několika málo pilířích, resp. stěnách. To proto, aby v případě povodní (viz rok 2002) voda místem jen protekla. Z tohoto důvodu je také větší užitná plocha v prvním poschodí, ne v přízemí. Klubovna do místa výborně zapadla, tvoří s dvoupatrovou konstrukcí drajvingu a malým rybníčkem mezi oběma stavbami vyvážený celek.
Dokončení se v tuto dobu dočkala i druhá golfová stavba, klubovna s indoorem v Hostivaři. Hostivařský areál se mohl už v minulosti pochlubit výtečně řešeným dvoupatrovým drajvingem a stavbičkou malé recepce a kavárny, letos přibyl mnohem větší dům ve spodní části areálu. Zahrnuje recepci pro hřiště, proshop, restauraci, kancelářské místnosti, terasu s vyhlídkou na hřiště, indoor odpaliště a boxy pro simulátory.

Stavba sice nepůsobí zvenčí zdaleka tak půvabně jako klubovna v Hodkovičkách, ale i tady jsou k vidění dva originální a výrazné prvky: jednak umělé „plachtoví“, které kryje prostory venkovní restaurace, a pak dřevěné obložení indoorové části stavby. Někomu to dřevo bude připadat jako z nouze ctnost, která kryje neforemnou kovovou konstrukci, jiný ocení fakt, že se architekti snažili dodat budově neočekávaný rozměr. Osobně mi to připadá jako dobrý nápad, který celou budovu esteticky posouvá o řád výš.
Hostivařská klubovna, která funguje už od léta, disponuje velkým vnitřním prostorem, není tu ale stejně jako v Hodkovičkách žádný zbytečný luxus. Je to vkusně řešený, prosvětlený interiér. Indoor, jenž otevřeli nyní, disponuje celkem 14 odpališti ve dvou patrech. Na odpalovacích rohožích mají části pro umístění míčku vyšší a měkké štětiny, hráč tedy nedostává do ruky ránu při špatném zasažení balónu. Jsou tu i tři kóje se simulátory (systém About Golf).
Hostivař je tak dnes jedním z vůbec nejkomplexnějších golfových areálů v Česku: má k dispozici devítijamkové hřiště i devítjamkovou akademii, osvětlený drajving, pating i čiping, indoor i simulátory.
A ještě jeden indoor byl v Praze v minulých dnech otevřen. Při hotelu Step ve Vysočanech vznikl vnitřní golfový areál skutečně velkých rozměrů. Hotel Step je bizarní stavba spíše nehezkých tvarů na nehezkém místě, ale zdejší sportovní centrum má bohatou nabídku:

tenis, squash, bowling, badminton, fitness, bazén (25 x 10 m) a golf. Indoor je svými rozměry patrně největší v Česku, odpališť je tu 16, ve dvou patrech. Prostor před vámi (cca 35 metrů na délku) působí mile i legračně, stěny totiž zdobí obrovské pomalované plachty – stromy a domky po stranách, nahoře modré nebe, vpředu zelená tráva drajvingu. Na ploše před vámi jsou i malé vlaječky, lze tu cvičit krátkou hru; spíše však jen pitche než čipy - plocha je většinou již plná odehraných míčků. Na rozdíl od Erpetu či Čechie tu totiž míčky nesjíždějí po rampě, ale jsou sbírány pomocí širokých železných sběračů (s lidskou obsluhou). Míčky také nenabíráte do košíků zdarma, ale jsou tu dva vydavače – 40 míčků za 50 korun. To je trochu jiné řešení než třeba v Čechii, kde platíte vstup i odpaliště. Vstup je do Stepu 150 korun, zda nakonec zaplatíte víc než třeba v Čechii, to záleží na počtu odpálených míčů.
Ve Stepu je i velká patovací plocha, vešlo se sem osmnáct jamek. Povrch je ohromně rychlý, ale jen minimálně zvlněný. K dispozici jsou také simulátory, zatím jich je osm, konečný počet by měl být třináct. Simulátory jsou v kójích, které svým železným mřížovým připomínají koňské stáje. Žádný estetický zázrak, máte tu ale dost soukromí. Uvnitř jsou i dřevěné stolky a lavice. Hraje se na systému About Golf, takže k dispozici jsou i dvě česká hřiště: Radecký a d´Esté na Konopišti. Hrál jsem d´Esté, je to docela věrná kopie reality. Až na ty aleje stromů na obzoru (v reálu tam budou tak za třicet let) a stožáry s umělým osvětlením na první devítce (ty tam budou kdy?).