„Votoč to na Innsbruck…!“

„Votoč to na Innsbruck…!“

„Votoč to na Innsbruck…!“

Jiří Paroubek si to hasí dvoustovkou anebo přes dvě plné čáry, Mirek Topolánek namíří vládní letecký speciál na lyžovačku do Alp a Pavel Bém bydlí v hezké vile za poloviční nájem. Člověku je z českých politických špiček nevolno.


Politická elita této republiky jsou lidé, kteří zneužívají svého postavení, chytrácky se snaží získávat všelijaké výhody, a když jsou přistiženi, tak mlží, uhýbají, někdy dokonce i lžou. Jak je možné, že česká politika je takových bezskrupulózních jedinců plná?
Nedělám si iluze. I ve světě mají politici tendenci využívat svého postavení. Ve vyspělých zemích ale stačí malé provinění, a už jsou nuceni rezignovat. V nevyspělých zemích se naopak mohou chovat takovým stylem, že se o tom Paroubkovi, Topolánkovi a Bémovi ani nesní. Z hlediska globálního jsme na tom ještě dobře - ale je to slabá útěcha, srovnávat se například s nedemokratickými režimy Afriky či manýry východní Evropy.
Politika všude na světě přitahuje lidi se spíše nižším prahem morální odpovědnosti - převládá především touha po moci, snaha ovládat. V dnešní české politice se ale pohybuje více amorálních jedinců, než tomu bylo třeba hned po roce 1989. Tehdy šli dělat politiku i lidé s idealistickými sklony, kteří však postupem doby dobrovolně odešli anebo byli ze „systému“ vypuzeni. Hodně lidí pochopilo, že dobrá kariéra se dá udělat v podnikání, velkém byznysu. V politice zůstali lidé „druhé kategorie“. Některé strany daly takovým lidem dokonce vyniknout. Například ČSSD, když do čela zvolila zapškle konfrontačního a vulgárního Miloše Zemana. Jednooký mezi slepými králem.
V politice dnes skutečně stačí být alespoň trochu schopný, a už máte kariéru zajištěnu. Takový Pavel Bém není bůhvíjaký génius, ale jeho inteligence mu stačí k tomu, aby v politice vynikal. Zřejmě jí ale nemá dostatek na to, aby si ohlídal, za kolik bydlí a jestli na to někdo náhodou dřív nebo později nepřijde. O tom, koho dnes politika přitahuje, mimochodem hezky vypovídal nedávno v televizi uvedený dokument o mladých komunistech a konzervativcích. To byla přehlídka lůzrů a podivných typů! Mezi „modrými“ byli už teď k vidění samolibí blbečci, u kterých bychom si asi neměli přát, aby se dostali do poslaneckých lavic. Jenže oni se tam asi dostanou - protože nikdo jiný prostě k dispozici nebude.
Rozumný člověk s jistou dávkou slušnosti se dnes do politiky nehrne. Co ale dělat s nynějším stavem? Spokojit se s tím, že lepší to nebude? Jediný možný způsob vidím v neustálém tlaku veřejného mínění, v tlaku médií. I ten Čunek nakonec musel jít… A tak dlouho se bude Paroubkovi dokazovat, že se nechová tak, jak by měl, až ho někdo - nejspíš vlastní straničtí konkurenti - potopí. I Topolánek může padnout z týchž důvodů. Ale nastoupí po něm … asi ten Bém.
Ach jo… Ale aspoň si nájem platí z vlastního. Topolánek si lítá na lyžovačku z našich daní.