Vily na plivátku

Na pražské Hanspaulce už finišuje stavba několika desítek luxusních vil. Je to jedna z ostře sledovaných staveb, které se na pražském prostoru odehrávají. Hanspaulka je výstavní čtvrtí, místo, kde nové vily stojí, je atraktivní díky krásnému výhledu na Prahu. Vily jsou většinou bílé, svým stylem se podobají předválečnému funkcionalismu, což hezky koresponduje s blízkou Babou, kde skutečné funkcionalistické vily stojí.

Architektonicky sice nejde o úplně výjimečné stavby, ale celý komplex je velmi vkusný, neruší a zbytečně nevyčnívá. Do lokality se hodí. Vily jsou také adekvátně drahé: myslím, že ceny se pohybují od dvaceti milionů výše.
Všechno má ale jednu chybu. Malý prostor okolo vil. Investor se snažil z prostoru vytěžit co nejvíc, takže místo deseti vil jich na relativně nevelký pozemek nakreslil dvacet. To je samozřejmě dvojnásobný zisk. Je ale skutečně smutné, že si koupíte dům za dvacet miliónů a sousedi vám koukají do talíře stejně, jako když byste si koupili domek v satelitu za tři milióny.
Malý pozemek je snad největší problém, kterým stavbu domků a vil dnes provází. Kdekdo si postaví dům, čímž si stvrdí svůj společenský status a splní tzv. životní sen. Jenže zhmotnělý sen je relativizován právě tím, v jakém kontextu se nachází. Když u domku máte ještě garáž pro dvě auta, nějaký ten bazén, krb na rožnění, zasadíte jeden dva stromy, máte už prostor téměř přehuštěný. Slovo „zahrada“ je v takovém případě úplně zbytečné: žádná není. Sousedům vidíte do ložnice stejně jako oni vám. Někdy je až nepochopitelné, jak málo místa stačí některým firmám k tomu, aby na nich postavili domky. A lidem, aby v nich bydleli.
Nedělám si ovšem iluze, že domky na parcelách velikosti plivátka jsou jen dnešním problémem. Když se procházíte už starší pražskou vilovou zástavbou, také vidíte, že místem se šetřilo. Obrovské haciendy se zahradou a mnoha stromy okolo si mohli dovolit jen ti nejbohatší. Ti bohatí si sice koupili vilu v Bubenči, ale taky s malým pozemkem.
Je to zkrátka dilema: skvělý dům v dobré lokalitě, ale na malém prostoru, anebo stejný dům v méně atraktivní lokalitě, ale s velkou zahradou, volným prostorem. Osobně: když už bych nějaké velké peníze měl a investoval je do bydlení, asi bych chtěl nejen kvalitní dům, ale také adekvátní prostor okolo něho. Jinak mi to připadá jako koupě skvělého obleku, do kterého nemám hezkou košili ani kravatu.