Zelený Baull 95 / Golfové blogy

Zelený Baull 95 / Golfové blogy

Zelený Baull 95 / Golfové blogy

Osobní blogy-deníčky v dnešní době letí. Píše kdekdo, ať už má co říci nebo ne, ať už má publicistický talent nebo seká plno gramatických chyb. Píší také golfisté, kteří se nejčastěji chtějí svěřit svému okolí s tím, jak a kde si zahráli, co se jim na golfu přihodilo, jak si snížili hendikep. Koneckonců i Zelený Baull byl před časem označen za golfový blog redaktora Reflexu.


Zkusil jsem přes Google a hesla „blog“, „golfový blog“, golf blog“ atd. najít některé české golfové blogy. Moc jsem jich nenalezl, většinou se mi zjevovaly stránky, na nichž lidé popisovali jednu či maximálně dvě své zkušenosti s golfem. Nicméně pár golfistů-blogerů existuje. Příkladné jsou třeba stránky http://www.golf.postak.com/. Autor tu loni vcelku pravidelně popisoval svoji cestu za dosažením hranice HCP 36, také zmínil svoje zkušenosti ze hry v Anglii a na Havaji. Píše čtivě, věcně, jsou tu i fotky (byť jen z telefonu). Ocenil jsem rubriku Hřiště, kde autor hodnotí česká hřiště a zmiňuje jejich klady a zápory. Tady už překračuje hranice blogu, stránky se stávají golfovou adresou, kam je možné si dojít pro užitečné informace. Ostatně pokud jakýkoli autor blogu dokáže překročit mez mezi ryze osobním psaním a obecnějším sdělením, je to vždy ku prospěchu věci. Takové stránky mají šanci na masivnější čtenost, mají i větší smysl.
Dalším blogem je stránka http://www.golf.pierre.cz/, která je ale z hlediska počtu článků chudší. Ano, k psaní blogu je vedle schopností literárních potřeba i jistá vytrvalost. Jakmile nepíšete alespoň jednou týdně, nebude mít čtenář důvod stránky navštěvovat. Takto dopadly například stránky http://www.golfnet.cz/, které v poslední době stagnují, nové články chybí. Škoda, byl to dobře dělaný web. Své stránky má třeba i golfista-detektivkář Jaroslav Kuťák (http://www.kutak.cz/), věnuje se jim už několik let, ale sám v jednom z článků z podzimu 2006 přiznává, že pouze nárazově: píše sem hlavně mimo sezónu, přes zimu. Také tu představuje svoji literární aktivitu.
Za dobře dělaný blog, který aspiruje na vyšší cíle než jen deníkové psaní, považuji stránky http://www.golfblog.cz/. Jejich autorem je Zdeněk Indra, stránky mají moderní a vkusnou grafiku, vedle článků jsou tu i četné odkazy na oborové weby (například na vtipný komiks http://www.lifeinthetrap.com/).
O vzniku stránek a jejich přípravě mi Indra napsal: „Novinky o golfu jsem sledoval i předtím, teď jsem jen k tomu přidal i psaní. Blog píši o tom, co mě zajímá a co mi na českých stránkách o golfu celkem chybělo. Články a témata si většinou připravuji v hrubých obrysech do fronty a pak, když mám čas, je rozepíši a hodím na web. Myslím, že mi práce na blogu zabere odhadem tak 5-7 hodin času týdně.“
I když jsou na stránkách i linky na golfové obchody, o zisk autorovi nejde: „Dělám to pouze proto, že mě to baví. Nějaké firmy mi sice nabízely peníze za odkazování, případně za nějaký PR článek, ale jsou to částky, které by asi nevytrhly ani nějakého studenta. Z odkazů na obchody, které uvádím, nic nemám.“ Ostatně i autor pošťákovských stránek je dělá ryze pro vlastní pobavení a pro své kamarády, se kterými hraje golf. Odezva přátel mu pak dodává energii pro další psaní.
Golfblog.cz je v současnosti hodně živý, objevují se tu články ze všech oblastí golfu. Jako u každého blogu vyvstává otázka, jak dlouho autorovi jeho publicistické nadšení vydrží: „To opravdu nevím,“, soudí Indra. „I proto se skrývám za "blog" – píši, jen když chci, a budu psát, dokud mě to bude bavit. U blogů to je asi klasika… Aktuálně jsem rád, že se pod příspěvky úspěšně rozbíhá i diskuze a lidi se zapojují se svými názory na věc. Snažil jsem se i spustit diskuzní fórum o golfu, protože mi přijde, že čeští golfisté sami nikde na internetu o hře moc nekecají. To se ale moc nepovedlo.“
Znamená to, že golfisté jsou větší individualisté, spíš uzavření do vlastního prožitku ze hry? Možná, kolektivní sporty logicky vedou ke společnému prožitku, na jehož základě se pak rodí vzájemné „kecání“ o věci. Hodně se diskutuje třeba o fotbalu - autor „pošťáka“ mě upozornil na fakt, že například každý druhý tým fotbalové Hanspaulské ligy má svůj blog. Golf je v tomto směru sport i zábava jiného charakteru, „kolektiv“ tu tvoří většinou jen kamarádské dvojice, trojice. Přehlédnout nelze ani to, že hodně golfistů jsou starší lidé, kteří k internetovým debatám, diskuzím, chatům atd. nemají takový vztah jako dvacátníci.