Dejte radar na Klondajk

Americký radar by měl být umístěn ve vojenském prostoru Jince, ale ne u stejnojmenné vesnice, jež leží v severní části, nýbrž v západní části prostoru. Pravděpodobně bude využit některý z vrcholů Brd, které dosahují výšky přes 800 metrů. Asi by nemělo jít o nejvyší vrch Tok (864 m), který je ve východní části. Otázkou je, zda radar vojáci neumístí poblíž druhého nejvyšší vrchu, Praha (862 m). Tady ale už stojí vysoká meteorologická věž. Zbývají tedy menší kopce s výškou přes 700 metrů. Snad nebude radar umístěn u Padrťských rybníků - tahle část totiž patří z přírodního hlediska k jedněm z nejkrásnějších nejen v Brdech, ale v celých Čechách.


Kdo brdský vojenský prostor zná a kdo ho dosud – i přes zákazy – využívá v turistice a cykloturistice, pro toho nemusí být tato zpráva zrovna radostná. Určitá část uzavřeného prostoru se stane ještě uzavřenější. Téměř jistě bude oplocená. Vojáci hovoří ale o tom, že bude potřeba oplotit jen místo zhruba 500 metrů od radaru – tedy kruh s průměrem 1 km. To není mnoho. Radar by se ovšem měl začít stavět až za dva roky, do té doby se může mnohé změnit.
V této souvislosti stojí za to připomenout, že v Brdech, respektive v jejich části blíže ku Praze, která se nazývá Hřebeny, měli ještě před nedávnem vojáci zařízení, které se vzdušnému boji také věnovalo. A nebyl to jenom radar – byla to přímo raketová základna. Lidově se jí přezdívalo Klondajk, stála v lesích nad Dobříší (od městečka je vzdálena cca 10 km) a byla vybudována v první polovině 80. let. Umístěny tu byly rakety s dlouhým doletem S-200 Vega, které měly ničit nepřátelské letící cíle (nenesly však jaderné hlavice). Celkem bylo k dispozici 36 raket, odpalovacích zařízení tu stálo osmnáct, ve třech sekcích. Po roce 1989 byla výzbroj změněna, šlo už jen o rakety středního a krátkého doletu.
Prakticky až ke Klondajku dnes vede turistická značka, míří po cestě z vesničky Halouny. K hlavní bráně se lze dostat i z druhé strany, po široké asfaltce, od rozcestí Stožec je to asi jeden kilometr. Základna nacházející se v nadmořské výšce téměř 600 metrů zabírá plochu zhruba 1,5 krát 2 kilometry, je stále obehnána betonovou zdí. Jsou zde obytné budovy (kdysi tu sloužilo až 1 000 vojáků), bunkry, sklady pro rakety a bizarní obří nájezdové betonové rampy, na nichž stály radary. Už v době svého vzniku stálo vybudování takového komplexu několik miliard korun. Vojáci tato místa opustili v roce 2001, dnes se uvažuje o prodeji či pronájmu areálu nějaké stavební firmě.
Chtělo by se říct: nač stavět (byť ve vojenském prostoru) nový objekt radarové základny, když zhruba o dvacet kilometrů dále je místo, kde se protivzdušnému boji už vojáci jednou věnovali? Celý objekt (byť by bylo nutné ho zásadně přebudovat) je oddělen od okolí, nebezpečí střetu vojenských zájmů s civilními tu příliš nehrozí, je to místo v zásadě odlehlé. A přitom dobře dostupné, zmíněná široká asfaltka je stále v dobrém stavu.
Škoda, že tahle úvaha o umístění radaru asi nebyla při projednávání lokality na stole. V každém úřípadě: pokud byste chtěli o bývalé raketové základně vědět víc, veškeré informace najdete na webové stránce www.brdy.unas.cz - články jsou v sekci Zajímavá místa / Klondajk. Jsou tu také fotografie, ze kterých snadno pochopíte, že právě sem by se radar hodil.