Zelený Baull 85 / Švih pod kontrolou simulátoru

Zelený Baull 85 / Švih pod kontrolou simulátoru

Zelený Baull 85 / Švih pod kontrolou simulátoru

Vždycky říkám, že proti globálnímu oteplování nic nemám: jen ať je v létě víc teplo a ať nejsou zimy tak mrazivé! Samozřejmě je to jen aforismus, důsledek oteplování totiž není pouze teplejší podnebí… Nicméně letošní globálně oteplený podzim golfu rozhodně přál, celý listopad jste mohli strávit venku na hřištích při deseti stupních nad nulou. Ale v některých chladnějších dnech byl čas zajít i do indooru.

Ovšem nevybral jsem si tradiční pražskou Čechii nebo Erpet, nýbrž nově otevřené Golf Centrum Libeň. Je pár desítek metrů od Divadla Pod Palmovkou ve Světově ulici (více na stránkách www.gcl.cz) a najdete tu jiný systém než běžně rošířený FSG.

Systém se jmenuje AboutGolf a na rozdíl od FSG simulátorů, kde míček zachycují snímače umístěné ve dvou rámech, je tady pouze plátno. Za ním je ovšem soustava vysokorychlostních radarů, které monitorují nejen rychlost a směr míčku, ale také jeho rotaci a především: zaznamenávají i pohyb samotné hole. (Pro věci znalé golfisty zdůrazňuji, že na hůl není potřeba na rozdíl od dalších systémů tohoto typu lepit tzv. snímací pásku.) Díky tomu pak počítač určí, jak hůl přicházela k míči a co dělala po jeho odpálení. Tedy zda byla otevřená či zavřená, zda šla vnějším či vnitřním obloukem. A po každé ráně se vám její poloha v průběhu impaktu také graficky ukáže. Počítač hráči samozřejmě sděluje i to, kolik jeho rána uletěla metrů a jakou měla trajektorii, jak vysoko letěla (nejvyšší bod) a kolik metrů se odchýlila od rovného směru. Pakliže trénujete na drivingu, počítač vaše rány vyhodnocuje komplexně a můžete přesně odhalit, kde nejčastěji děláte chyby a jakého jsou typu.
Zastánci systému AboutGolf tvrdí, že jde z hlediska snímání rány v současnosti o nejpřesnější technologii. Výrobce také udává, že odchylka při drajvu dlouhém 300 metrů je zhruba 1,8 metru. I možnost ošálit počítač určitým netradičním typem rány je malá. Při hře z rafu je také simulátor schopen velmi věrně započítat odpor trávy. Dobře vyhodnocuje hru z nakloněné roviny - její sklon signalizuje malé kolečko vlevo na plátně, hned vedle údajů o síle a směru větru. Podobně jako FSG i AboutGolf ale není přesný v jedné věci: přidává na metrech, a to zhruba 10% (se šestkou jsem tu pálil okolo 160 metrů, v reálu hraju cca 145). Tuhle odchylku ale golfisté obvykle neodmítají.
Hřišť nabízí AboutGolf několik desítek, grafika je realistická v mezích daných současnou technikou. Větve se při hře hýbají v poryvech větru, když vám spadne míček do vody, žbluňkne to, při některých odpalech vylétne i řízek. Systém ovládání je podobný jako u FSG, tedy dotykem na obrazovku počítače. Za zábavnou libůstku lze považovat několik možností volby zobrazení letu míče. Ránu lze vidět z pohledu odpalujícího hráče, z pohledu letícího míčku (velmi efektní), ale také po způsobu snímání TV kamerou: je to střih mezi dvěma kamerami, z nichž jedna stojí v místě odpalu a druhá v místě, kam míč míří. Vděčný je i „průlet“ nad jamkou (funkce fly by), kdy vám počítač umožní prohlédnout si fervej i grýn z ptačí perspektivy.
Zdálo by se, že AboutGolf je dokonalý systém, ale v něčem má také slabiny. Kupříkladu metrická vzdálenost při úvaze kam hrát se tu odhaduje pouze prostřednictvím výseče s červenou, modrou, bílou a žlutou čárou, což neumožňuje přesně uvážit, zda hrát například 125 nebo 135 metrů (je to problém, když chci například hrát z lesa kolmo na fervej). Také mi chyběla na grýnu možnost podívat se na profil jamkoviště ze strany – zvlnění grýnu je zobrazeno jen pomocí čar a stínováním. Někdy jsem grýn vnímal jako skoro rovný, ale pak jsem byl překvapen, jak míček za jamkou roluje daleko dolů.
Za nejpřínosnější na AboutGolf tedy považuji fakt, že radary snímají nejen míček, ale i hůl. Možnost kontrolovat průběh celého švihu je skvělá pomůcka hlavně pro trénink. Technika odhalí, co oko nepostřehne. Ale zázraky nečekejte: systém sice chybu ukáže, ale na jejím odstranění už musíte zapracovat sami.