Zelený Baull 73 / Ve Mstěticích do zajíců střelíš

Zelený Baull 73 / Ve Mstěticích do zajíců střelíš

Zelený Baull 73 / Ve Mstěticích do zajíců střelíš

Když jsem před dvěma roky poprvé hrál na ještě ne úplně dokončené první devítce v Mstěticích, nebyl to bůhvíjaký zážitek. Hrbolaté hřiště, ferveje řídké, hustý raf, ve kterém nebylo možné najít míček. Místo rybníčků jen vyschlé, nenapuštěné jámy. A to okolí! Hřiště je postavené na poli, pole ho obklopují, přes hřiště i okolo něj vedou dráty vysokého napětí. Kde nic, tu nic, širá fádnost bez stromů. Typické zemědělské místo středních Čech na východ od Prahy.


Leč hřiště jsem nezatratil, asi i proto, že je blízko u Prahy a tudíž se sem dá zajet i na hru po práci. Když jsem tu hrál letos na jaře, zážitek byl o dost lepší: zeleň vyzrálejší, hřiště bylo už skoro dotažené. Ale s krajinou stejně nic nenaděláte…
Teď jsem do Mstětic zavítal opět, protože tu otevřeli novou devítku a jde tedy o plnohodnotný osmnáctijamkový areál. Tentokrát jsem měl největší štěstí na roční dobu, tráva se po vydatných srpnových deštích hodně zelenala, kukuřice na okolních polích pořádně vyrostla. To je něco jiného, než když na jaře a na podzim jsou okolo jen hnědé plochy zoraného pole. Bylo i docela vidět do dálky, z mnoha míst jsou zajímavé pohledy na vzdálené České Středohoří, Bezděz i Ještěd. Skutečně nádherná je vysoká světlá tráva na starší devítce, je v kontrastu se zelení fervejí, vypadá opravdu jak na skotských linksech.
Takže z estetického hlediska jsem hřiště přijal, dokonce mi připadalo, že i ty sloupy a dráty vysokého napětí mu dodávají určitou jedinečnost. Originalitu má i místní pěkně zrekonstruovaná klubovna (bývalé zemědělské stavení), a také značky na odpalištích. Jsou to podkovy obarvené na bílo, žluto, modro a červeno. Nápadité připomenutí faktu, že jde skutečně o rolnicko-zemědělskou lokalitu.
Z hlediska hry se nová devítka v Mstěticích neliší zásadním způsobem od té první, starší. Opět je to částečně linksový charakter, volné ferveje, kde překážky tvoří především rozlehlé fervejové bankry a raf okolo. Ale přece jenom se něco změnilo: jamky jsou nápaditější, vinou se zajímavěji celý prostorem, jsou pestřejší. Jestliže na první devítce najdeme třípar s grýnem obklopeným ze všech stran pískem (snadno zapamatovatelná jamka na hřišti), na nové devítce je další taková: třípar obklopený vodou. Ale nejen to: je tu i výrazný krátký třípar, ze žlutých jen 92 metrů, ovšem s velmi těžkým, sklánějícím se grýnem. Je tu i pětipar přes 500 metrů dlouhý, který se stáčí v pravém úhlu a vybízí hráče k riskantní hře přes aut. Je tu i další dogleg, krátký čtyřpar málo přes 300 metrů, kde hrají roli stromy (ano, i ve Mstěticích rostou, možná jste jich ani nevšimli).
Co je ale skutečně nezapomentuelným zážitkem (i když jak se to vezme…) jsou grýny. Obrovité, členité, vlnící se, náročné, ale po herní stránce vyspělé. Jsou už teď v dobrém stavu, míček jezdí jako blesk, hráči se špatným patováním se na nich asi pořádně vyšťaví. Jestliže Mstětice přejí v některých místech ranařům, drajv i ránu dřevem tu mohou díky velkorysému prostoru opravdu napálit (jen pozor na husté rafy!), pak grýny si získané metry a rány zase vezmou zpět. Dva paty tu budou normou jen pro opravdu dobré hráče. Anebo to chce dobře mířit na vlajku. Což ale předpokládá vzít si před hrou i plánek s pin position.
Mstětice tedy ve mně vyvolávají dva dojmy: na jedné straně tu nejde s prostorem opravdu mnoho dělat, hřiště se asi těžko bude umisťovat v anketě o nejhezčí areál na předních pozicích. Když je také slunečné a horké počasí bez větru, bude tu hra připomínat pouštní výheň, není kam se schovat. Ale na druhé straně se z prostoru podařilo dostat hodně, tohle místo má už svou tvář, de facto i originalitu: vždyť opravdu stoprocentní polní hřiště u nás není, všude mají nějaké ty stromy či lesíky v okolí. V takovém místě pak vynikají i ty dráty, nebo osamělý posed pro myslivce, ze kterého je skrz průzory na hřiště neobvyklý výhled. Myslivci si tu asi přijdou na své – ne snad, že by stříleli na hráče, ale zajíců tu pobíhá opravdu hodně a každou chvíli nějaký přeběhne přes fervej, zanechá své stopy v bankrovém písku.
P.S. Minulý pátek se v Mstěticích konal každoroční Press Cup pořádaný komentátorem České televize Jaromírem Bosákem, takže jsme si mohli vyzkoušet hřiště skutečně naostro. Foukal hodně prudký vítr, takže skoro všichni zahráli pod svůj hendikep. Nejlepší výsledky byly nad 90 ran! A ty grýny jsou opravdu neuvěřitelně komplikované, zcela nečekaně se vlní, mají „boule“, míček se na nich zrovna dvakrát neudrží. Bylo to pravé Skotsko se vším všudy…