ONA DNES neonanuje

Slušelo by se v těchto dnech fotbalového vzepětí napsat něco o kopané. Anebo o povolební situaci. Fotbal a politka, tihle sourozenci, jsou vděčným tématem, ke kterému má přece co říct každý. Tedy: každý muž. Ale co ženy? Napíšu proto něco pro ženy. O ženském časopise.

Slušelo by se v těchto dnech fotbalového vzepětí napsat něco o kopané. Anebo o povolební situaci. Fotbal a politka, tihle sourozenci, jsou vděčným tématem, ke kterému má přece co říct každý. Tedy: každý muž. Ale co ženy?
Napíšu proto něco pro ženy. O ženském časopise.
Každé pondělí otevřu MF Dnes a vypadne na mě ženský magazín ONA DNES. Má hodně divný název – ona totiž ta slovní paralela s jistým výrazem z oblasti erotiky napadne každého druhého chlapa: ONANUJE DNES… Ale možná už hned tady se projevuje můj nepřípadný mužský pohled, ženu přece něco tak přízemního a vulgárního napadnout nemůže.
Když už na mě ale ten magazín vypadne, mám chuť se do něho začíst. Kladu si však otázku: mám právo ho vůbec číst a posuzovat ho? Vždyť mi není určen. To je jako kdyby se měla žena zahloubat do Auto-Moto-Sport magazínu. Taky jí bude připadat hloupý a slovnímu spojení „řadící páka padne dobře do ruky“ se bude smát stejně, jako když já kroutím hlavou nad spojením „modelům vévodila ženskost, elegance, originalita i klasika“. (Tedy já se směju oběma větám, protože mi připadají zcela rovnoprávně nicneříkající.)
V magazínu ONA DNES se nicméně snažím do nějakého článku vnořit. Ale ONA MÓDA by mi asi moc neslušela, NÁZORY ONA mě iritují, TÉMA ONA je psané z rychlíku, žádnou smysluplnou budoucnost podle ONY VE HVĚZDÁCH (horoskop) nevidím a na ONU V KUCHYNI i přes čokoládovou věž chuť nemám. A když už se tu nějaká zajímavá ženská osoba v ONA INTERVIEW přece jen objeví, nakonec zjistím, že v rozhovoru nejčastěji říká to, co už dávno řekla v jiném rozhovoru.
Je to prostě takový ONANANIC DNES.
To jsou ženy opravdu tak nenáročné, že jim stačí tohle ke čtení? Ptal jsem se na názor jedné kamarádky, která mi s úsměvem pravila, že blbé není jen ONA DNES, ale skoro všechny tyhle magazíny. Prý si nějaký z nich čas od času koupí, začte se, koukne na fotky, a pak ho s klidným svědomím odloží. Ví už, jak by měla za týden zhubnout tři kila, ví, co kde koupit za deset tisíc korun (nebo i sto tisíc), jak si přivodit co nejlepší orgasmus, ví, jak sbalit a udržet si skvělého chlapa, ale stejně se potom v životě podle toho nelze řídit, protože všechno je jinak. A tak tohle čtení neřeší.
Pokud je tomu opravdu tak, pak muži zřejmě nemají něco, co ženám nechybí: schopnost dokonale se povznést nad hlouposti. Je to krásná vlastnost, která jim umožňuje odpoutat se od prkotinných problémů tohoto světa a užívat si ho. Cítím se trochu diskriminován, že tohle nedokážu, i když nevím, jestli je to obecně mužský problém anebo jen můj individuální.
Ale asi ne všichni muži jsou takoví necitové jako já. Například jistý herec, který v ONA DOTAZNÍKU odpovídal, má poeticky ženskou duši. On totiž na otázku Kde na Zemi či mimo ni byste rád žil, odvětil: „Chtěl bych být větrem, který by za jediný den oblétl celou zeměkouli. Tím pádem bych mohl být kdekoliv by se mi zachtělo.“
Jo, to jsou teda krásná slova. A dobře padnou do úst.