Zelený Baull 36 /O golfových knihách

Myslíte si, že se golf dá naučit čtením knih? Většina asi řekne, že ne. Ale většina si také nějakou tu instruktážní golfovou příručku koupí.


Vždycky, když vstoupím do knihkupectví a vidím regál s golfovou literaturou, nestačím se divit. Golf u nás hraje přes 23 000 lidí, z toho polovina skutečně aktivině. To je nevelké publikum. Přesto vrhají nakladatelé na trh jednu knihu za druhou. Za posledních deset let jich vyšlo už přes třicet, z toho polovina je nejrůznějších příruček typu „jak na to“. Kdo je asi kupuje? Jsou tyhle knihy výdělečné? Kolik z nich má doma obyčejný český golfista? Jestli ke golfu takový hráč přistupuje jako já, tak se té přehršli knih nedivím. Nedávno jsem to totiž počítal a mám doma v knihovně už 19 českých knih o golfu! Příručky, encyklopedie, golfové příběhy, hráčské knihy od Woodse i Nicklause…
Když jsem začínal, příručky jsem měl na nočním stolku, usínal jsem u nich i probouzel se s nimi, nosil si je na záchod, četl u televize, v tramvaji… Vykonaly a pořád vykonávají velkou službu. Když zapomenu, jak držet hůl při ráně ze svahu, stačí nalistovat příšlušnou stranu. Takže každému radím: kupte si nějakou příručku, protože ušetříte za lekce u trenéra. Trenéra navíc nemáte kdykoli k dispozici, knihu ano.
Některé příručky patří k lepším, některé jsou obyčejnější. Osobně se mi hodně líbila útlounká knížka Hrajeme golf dvojice autorů John Bradley / Alexander Kőlbing (nakladatelství Kopp v edici Průvodce sportem), která je psaná hutným a věcným stylem a kterou jsem četl úplně na začátku. Je taky levná, stojí ani ne dvě stovky. Kdo chce vědět víc, ten má k dispozici americkou knihu Hrajte lépe golf (autoři Mike Adams/T. J. Tomasi, vydalo nakladatelství Fragment), která nabízí už velmi podrobné lekce o všech herních technikách, jsou tu i ukázky švihu známých hráčů. Třetí rovněž velmi obsáhlou knihou je nyní před vánoci vydaný Golf pro každého (autor Steve Newell). Knížku vydalo nakladatelství Slovart, původní vyšla v nakladatelství Dorling and Kindersley a dobré na ní je to, že je obrazově bohatě vybavena a stejně jako všechny knihy z D&K je graficky skvěle zpracovaná. Kdybych měl říct, která z příruček je napsaná nejzábavněji, tak budu jmenovat Golf a jeho technika krok za krokem. Vydalo ji nakladatelství Kargomedia, autorem je Derek Lawrenson. Jeho styl je velmi suchý a vtipný, ryzí anglický přístup. Jsou tu velmi poučné kapitoly o psychologii a taktice hry.
Nicméně ne všechny golfové knihy mohou pomáhat. Kupříkladu takový Golfový lékař (Kargomedia), který už svým titulem jasně říká, že vám má být k pomoci, mi byl vcelku k ničemu. Snažil jsem se podle něho zbavit šlajsu, ale než jsem složitou strukturou knihy pronikl k radě samotné, šlajsovat jsem se odnaučil sám. Docela demoralizující je taky poznámka Tigera Woodse v jeho knize Jak já hraju golf (Pragma): „Jsem rád, že jsem nikdy v životě nezahrál pětiputt…“ To každého začátečníka, který občas honí míček z jednoho konce grýnu na druhý, motivuje… Ale náladu vám mohou zas zlepšit Udivující golfové příběhy (1. a 2. díl, Kargomedia), kde se dočtete o jistém hráči, který zahrál v jednom kole hole in one, ale před touhle úžasnou ranou měl výsledky 9-21-9-16-11-13. Tohle už fakt potěší!