Baull 29 / Nové Y pod Jizerkami

Před pár týdny jsem tu psal o nově vyrůstající osmnáctce u Sokolova. Dneska bude řeč o dalším podobně ambiciózním projektu: osmnáctce Golf Resort Ypsilon kousek od Liberce, u vesnice a přehrady Fojtka. Zdá se, že tenhle region bude za chvíli golfovými hřišti saturován stejně jako západní Čechy. Devítky najdeme na obou stranách Ještědu (Ještěd-Rozstání, Liberec-Machnín), blízko je i půvabná lidová devítka Grabštejn. Směrem na západ je osmnáctka Malevil, na východě zase najdeme devítky v Harrachově a v Semilech.


Osmnáctijamkové hřiště Ypsilon je ze všech jmenovaných nejvelkorysejší, patrně si v severních Čechách vydobyde nejprestižnější postavení. Z hlediska krajinného totiž patří už teď k jedněm z nejhezčích hřišť u nás. Do ruky mu hraje především místo: je v jedinečné krajině, navíc blízko místní metropole Liberce. Celý areál zabírá plochu více než sto hektarů, jde o louky, které jsou pestře proloženy skupinami stromů, vznikl tu i umělý rybníček. Díky kopcovitému profilu jsou z mnoha jamek krásné výhledy jak na blízké kopce, tak na vzdálenější vrcholy; samozřejmě je odtud vidět i Ještěd. Každá jamka je díky tomu jiná, každá má svůj osobitý charakter. Když jsem na hřiště přijel, vzpomněl jsem si na první návštěvu Dýšiny: i tady jsem měl pocit, že areál už je hotový, netřeba nic dodělávat, hřiště do krajiny přirozeně zapadlo. Ke hřišti navíc vede malebná silnice lemovaná stromořadím, okolo přehrady Fojtky, jejíž stylová kamenná hraz pochází z roku 1906.
Projít hřiště bude díky kopcům pěkná námaha - jsou tu jamky, kdy se hraje z roviny, ale většina jde nahoru anebo dolu. Zahrát dobrý výsledek bude ale ještě větší dřina. Nejde jen o převýšení jednotlivých jamek (navíc tady díky nadmořské výšce přes 500 metrů docela fouká), ale také o „nebezpečí“ přilehlých remízků a rozsáhlých biozón (jsou označeny jako vodní překážka). I když jsou fairwaye široké a štiřínský efekt nehrozí, nebude tady vůbec snadné udržet míč ve hře bez trestných ran.
Na hřišti se už letos hrálo, ale šlo jen o pár neoficiálních turnajů. Otevření resortu se chystá na květen 2006, až bude hřiště i budova klubovny stoprocentně připraveny. Areál vznikl nákladem více než 100 milionů korun, majiteli je pět společníků, jde o české investory. Klub plánuje zhruba 250 členů, značná část prostředků by měla plynout i z fee hráčů, turnajů by se mělo odehrát dva až tři týdně. Nepochybuji vcelku o tom, že o hřiště bude zájem. Já měl chuť si na něm zahrát už teď.