Jedni natahují, druzí roztahují

Polský skokan na lyžích prý bude „natažen“, aby se zvýšila jeho tělesná výška, protože když bude vyšší, může mít podle skokanských regulí delší lyže a ty mu dovolí doplachtit o pár metrů dále. Natahování bude probíhat pod dozorem lékařů, očekává se natažení zhruba o jeden centimetr, možná i o dva. A hlavně je důležité měřit se ráno, protože poránu bývá člověk delší než večer, kdy se mu, unavena po celém dni, páteř již ohýbá.


Někdy mám pocit, že se svět zbláznil. Ale tohle je případ, kdy bláznění je docela legrační. Ano, ve vrcholovém sportu záleží na titerných detailech. Na nepostřehnutelných veličinách jako jsou gramy, setiny sekund, milimetry. Jenže co je to všechno platné, když náhodou při skoku zafoukne nečekaně vítr, veličina neuvěřitelně proměnlivá a těžko odhadnutelná, a skokan kvůli tomu zase skočí o těch pár metrů méně, než se čekalo! To pak přijde celé natahování vniveč. A skokan bude muset ještě k tomu vyměnit všechny svoje kalhoty, protože ty mu teď budou krátké.
Snaha „dobýt svět“, něco dokázat a nějak se prosadit, ovšem může mít i jinou tvář. Koukněte se třeba na slečnu Reginu. Tahle dáma kromě obtočení se kolem tyče mnoho neumí, ale touha po penězích veliká… A tak šla do reality show, aby z ní odešla daleko před branou určenou pro vítěze. Ale protože je to dívka podnikavá, hnedka se (aspoň Blesk to psal) nechala slyšet, že se vyspí s tím, kdo bude mít vyholené přirození a dá jí milion. Cení se vysoko, ale co kdyby se nějaký bláznivý milionář skutečně našel? Obávám se však, že by musel být natolik bláznivý, že by přišel s nějakou ještě bláznivější podmínkou. Například že k tomu sexuálnímu aktu přiberou jeho psa. Samozřejmě bude pečlivě umytý a vyholený, s ocáskem jako od kadeřníka… To by teprve byl zajímavý „neslušný návrh“.
Natahování, roztahování… Skokanova snaha pobaví, v zásadě jen reprezentuje přirozenou lidskou touhu dojít – vlastně dolétnout – dál, výš. Reginina snaha vytřískat z těch pár minut slávy alespoň nějaký kapitál je také dána lidskou přirozeností: touhou po majetku a penězích. V porovnání se letcem na lyžích ale poněkud přízemní. Leda že by se Regi s milionářem vyspala a pak by se společně dohodli, že ten milion dají na charitu. Tím by se rázem stala Vyvolenou světicí!