Hysterie z ptáků

V Hitchcockově filmu Ptáci začnou létající opeřenci napadat lidi. Je to docela dobrý nápad, hezká umělecká licence. Nicméně film už dnes působí trochu přepjatě, až nechtěně komicky, velký strach nevyvolává. Podobně přepjaté mi připadá mediální dění okolo ptačí chřipky.


Pamatujete na to, jak jsme se báli šílených krav? Byla to velká aféra, ale žádná pandemie kosící lidi z kravích ostatků nakonec nevzešla. Teď bychom se měli bát šílených ptáků. Zatím však existuje pouze teoretická možnost, že lidé v Evropě budou nemocí zasaženi. Dosud žádný člověk nejenže nezemřel, ale nemoc nebyla u nikoho ani diagnostikována.
Je jistě dobré, když ve společnosti fungují jakési výstražné majáky, které upozorní předem na hrozící nebezpečí. Když ale takový maják začne houkat vždycky, když se na obzoru objeví bouřkový mráček, a nikoli opravdový hurikán, pak je to taky špatné. Svědčí to o nenormálním stavu, o nezdravé přecitlivělosti.
Anebo to dokazuje, jak nezdravý vliv mají média. Vždycky, když někdo svaluje vinu na novináře, když se nějaký politik vymlouvá, že jeho obraz je ve skutečnosti jiný, než jaký podávají média, nevěřím tomu. Televize, noviny a spol. ve většině případů jednají v zájmu společnosti, nemají zájem někoho záměrně očernit. Jenže média také produkují svým majitelům zisk - a co prodává nejlépe? Velké aféry, katastrofy, spektakulární události. Anebo strach. Když tedy média strach svým příjemcům dobře naservírují, lidé tuhle potravu rádi přijmou. Například velmi ochotně přijímáme strach z muslimských teroristů (ačkoli pravděpodobnost, že vás zasáhne jejich bomba, je neskonale menší než to, že se vám něco stane při autonehodě - snad s výjimkou Izraele a Iráku). Strach vytvářený médii okolo ptačí chřipky je ale spíš virtuální než skutečný, protože zatímco teroristické hrozby jsou přece jen podložené atentáty, chřipka je zatím hypotetická.
Ale možná se rouhám. Možná už se budu brzo potit v horečkách a budu blouznit o tom, že mám křídla a zobák. A pak budu prstíčkem - pardon, drápkem - hrabat a volat po nějakém léku, kterých údajně zatím není dostatek.