Zelený Baull 25 / Jak se hraje v dešti

Už jste někdy hráli golf pět a půl hodiny v dešti? Že to ve vás vzbuzuje ty nejhorší představy? A že byste určitě zahráli hůř než jindy? Ale znáte přece heslo: „Neexistuje špatné počasí, jen špatně oblečený golfista…“


Nicméně to heslo je stejně nepřesné jako každé jiné paušalizování. Když bude lít jak z konve v hustých proudech, když k tomu bude foukat boční vítr, bude vám pořádný deštník i dobré oblečení na nic. Stejně promoknete. Ale když bude pršet sice vytrvale, ale ne úplně hustě, když moc foukat nebude, dá se skutečně hrát. A nemusí to kvalitu vaší hry ani moc poznamenat.
Minulou neděli jsem byl na turnaji v Terezíně a celý den pršelo. Šedá obloha, tak dvanáct stupňů. V bunkrech někde voda, fairwaye hodně měkké. Hned na první jamce jsem nabral tři nad par, ale pak opadla počáteční nervozita i nervozita z počasí, v němž jsem ještě nehrál. Naučíte se především co nejekonomičtěji chovat: stojíte pod deštníkem, máte připravenou hůl, když na vás přijde řada, vylezete na déšť, rychle zahrajete a zase zalezete pod deštník. Když k tomu máte nějakou nepromokavou bundu, mužete být celý den v suchu. Mně se to kupodivu podařilo, i když kalhoty jsem dole měl celé mokré. Ale nohy taky v suchu, dobré boty to vyřeší.
Samozřejmě musíte mít co největší deštník, úplně nejlepší je i vozík a na něm držák na deštník, do kterého ho dáte. Krytí jste vy i váš bag. Nicméně na bag tak jako tak cáká voda, stéká na něj déšť z deštníku, proto do něho rozhodně nedávejte cokoli, co by mohlo navlhnout. Například mobil. Já ho tam měl a sušil ho pak celý večer. Taky je dobré dát si klíče od auta s automatickým zamykáním do nějakého igelitu. Představa, že se kvůli kolapsu klíčenky nedostanete do auta a neodjedete, je ještě horší, než že zahrajete na nějaké jamce dvouciferný výsledek.
Na přírodní podmínky si nakonec docela rychle zvyknete. Dokonce mi připadá, že prudký vítr má na hru větší vliv než déšť. Vítr míček dokáže pořádně stočit, výrazně změní jeho let, zatímco voda ho jen trochu přibrzdí v doskoku na fairwayi. Pokud jsou dobré grýny (a v Terezíně byly v bezchybné kondici), míček na nich roluje stejně pravidelně jako na suchých. Co může být nepříjemné, jsou klouzající gripy holí, popřípadě mokrá rukavice. Dá se to vyřešit tím, že ručník, který by vám na bagu promokl, dáte dovnitř deštníku, zachytíte ho uvnitř nahoře za dráty. A vemte si s sebou dvě, tři rukavice.
Překvapení mi nakonec přinesl fakt, že jsem nehrál o nic hůř, než když je hezky. Uhrál jsem 26 bodů a prakticky stejného výsledku (tedy mizerného) jsem dosáhl před 14 dny na Nové Americe, kdy nepršelo. Důkazem, že i v lijáku se dá hrát dobře, byl ovšem ředitel karlovarského filmového festivalu Jiří Bartoška. Ten skončil v dešti druhý a zahrál velmi slušných 42 bodů. Má teď HCP 23,7.