Zelený Baull 22 / Vrátí se golf ke kořenům?

Určitě už jste slyšeli o extrémním golfu. Hraje se v létě na lyžařských sjezdovkách, hráč má jen čtyři hole, jamka není jamkou, ale plochou, na kterou se musíte trefit a celé to spíš připomíná horskou turistiku. Jenže! On je to vlastně golf ve své původní podobě, tedy bez dokonale střižených grýnů, bez do detailů vydyzajnovaných hřišť, bez té trochu přehnané obřadnosti, která golf provází. Nikdo vás tady neprudí kvůli tomu, že máte džíny, hrát můžete i v tričku bez límečku. Je to prostě návrat k přírodě, k těm časům, kdy skotští pastevci ovcí odpalovali kusem klacku kameny na místech, kde ovce spásly trávu u pobřeží.


Když jsem se o extrémním golfu poprvé dověděl – bylo to letos, kdy se konal první ročník takového turnaje u nás, ve Špindlerově Mlýně - byl jsem rád, že někdo chce golf trochu změnit, ukázat jinou tvář. Je to hezká hra, ale za ty stovky let prošla vývojem a z přirozené hry se stala hrou sešněrovanou velkým aparátem pravidel a tím, čemu se říká golfová etiketa. Naproti tomu extrémní golf je volnost sama, navíc je to skutečně sport, fyzicky dost namáhavá činnost, při které lezete po horách. Pravda, hodně času trávíte hledáním míčků, dost jich taky ztratíte, ale zase je u toho legrace.
Na extrémní golf jsem si vzpomněl i proto, že jsem nedávno četl, že golf se vlastně dnes ve své vrcholové podobě mění na soutěž v patování. Z těch zhruba sedmdesáti, osmdesáti úderů na kolo jich bývá skoro polovina patů. Přitom patování není podstata golfu: tou je úder do míčku a jeho let na dlouhou vzdálenost. To je na golfu také nejhezčí - z dobré rány, která přistane někde u vlajky, má obvykle hráč největší potěšení. Mimochodem: když se díváte v televizi na golf, taky váš nudí záběry věnované patům? Mě mnohem víc baví dívat se, jak hráči odpalují a kam jim pak míček spadne…
Je jasné, že vývoj nejde zastavit a přeorávat hřiště tak, aby připomínala ta někdejší, skutečně přírodní, by nemělo smysl. A je také otázkou, co je příjemnější: hrát na dokonale upraveném hřišti s velkými grýny, anebo na obyčejné devítce, kde vás čekají neupravené ferveje a boulovaté grýny? To první je umělý svět, to druhý přírodní, ale lepšího výsledku dosáhnete na tom prvním, protože tady vás obvykle nečekají nečekané přírodní nástrahy.
Ale určitě vyzkouším, až se bude příští rok na jaře konat druhý ročník extrémního golfu, tuhle variantu. Už jen proto, že nebudu muset dávat pozor, abych náhodou někomu nešlápl na dráhu patu.