Šárka, Barka a jiné schopné ženy

Sháněl jsem tento týden informace k článku na téma, zda se bude v Klánovickém lese stavět golfové hřiště nebo ne (viz příští Reflex). Setkal jsem se také s dámou, která myšlenku golfu v lese prosazuje – respektive zastupuje investora, který by za 200 milionů takové hřiště chtěl postavit. Hřiště v Klánovickém lese bylo v letech 1937-1950, pak ho komunisté zrušili, dráhy rozorali. „Restituovat“ tohle hřiště by jistě bylo spravedlivé, jenže mezitím...

na jeho místě vyrostl hustý les. Muselo by se kácet na velkých plochách. Nejlépe by tedy asi bylo žádné hřiště nestavět.
Jenže ta dáma si to nemyslí a přesvědčovala mne, proč je pro Klánovice skvělé, že se vykácí 30 hektarů lesa. Byla píárově docela připravena, měla fotodokumentaci, která tzv. prokazatelně ukazovala, jak je les zanedbaný, pak zase vytáhla z počítače fotky, jak vypadají krásná lesní hřiště, šermovala listinami a údajně odbornými posudky.
Byla atraktivní, obratná, hezky oblečená i nalíčená. Něco mezi třicítkou a čtyřicítkou. Moderní žena, která v sobě má něco z mužské cílevědomosti, ale navíc má i ženskou houževnatost. Nic to však nemění na faktu, že dává své schopnosti do služeb věci velmi podivné.
Shodou okolností jsem včera ve zprávách zaregistroval, že Šárka Grossová prodala jakousi barabiznu na Proseku. Za šest miliónů. V té barabizně chtěli s paní Barkovou zřídit luxusní penziónek.
Šárka Grossová i paní Barková nejsou tak atraktivně elegantní jako byla ta golfová dáma, ale společné mají, že jsou podnikavé. Nerady se přitom zastavují před morálními či etickými problémy, nechtějí řešit znejisťující okolnosti, jdou za komerčním cílem. Paní Barková na mne svým vystoupením v Krausově Uvolněte se, prosím, v tomto směru působila téměř jako tank. Taková žena nepotřebuje k životu ani chlapa, ten by ji spíš ještě omezoval. Ani Šárka Grossová nepůsobí i přes útlocitnou tvářičku jako útlocitná dívenka. I ona je ctižádostivá a od života – i svého muže – vyžaduje své. Mimochodem - pravý opak paní Paroubkové, které ke štěstí stačí dobrá kniha a to, že může venčit pejska.
Golfová dáma, Šárka i madame Barková, to jsou spíše negativní příklady schopných dam. Ale je i plno těch, které dávají své schopnosti do služeb dobrých věcí. I proto si myslím, že schopným ženám bude patřit budoucnost. Ženy jsou vytrvalejší a houževnatější než muži, muži bývají více pohodlní. Jen se někdy při pohledu na příliš schopné dámy ptám, jak to vlastně my, muži, dopadneme? Neskončíme jednou jako neškodní venčiči pejsků? Ale vlastně – proč ne? To bude blaho…