Zelený Baull 5 / Proč je výhodné nebýt členem klubu

Když uděláte zelenou kartu, stojíte před otázkou: kterého golfového klubu se mám stát členem? Samozřejmě nemusíte být členem žádného klubu, ale pak nemůžete hrát soutěže a nemáte vedený hendikep. Takže 99% golfistů si nakonec nějaký klub vybere.


Být členem klubu znamená, že platíte roční poplatek a hrajete na místním klubovém hřišti zadarmo. Poplatek bývá tak mezi 5 000 – 10 000 korun, většinou se umoří ve chvíli, kdy hrajete na hřišti více než desetkrát ročně. Jenže je tu i cosi, co se jmenuje vstupní poplatek. Některé kluby ho nemají, většina ano. A bývá dvacet, třicet a někde i padesát a více tisíc. Tyhle peníze se vám obvykle nikdy nevrátí. Jsou to samozřejmě velké peníze.
Pokud máte u nějakého hřiště bydliště, chalupu, pak je docela výhodné stát se členem klubu a těch třicet tisíc investovat. Jenže když bydlíte v Praze, když jste si třeba řekli, že budete jezdit z jednoho hřiště na druhé, pak je takové členství finančně nevýhodné.
Osobně jsem členem klubu, který hřiště nemá, je to jen driving. Platím 2500 korun ročně a nic za to nemám. Ani slevu na odpálené míčky. Mám jen legitku, že jsem členem klubu, můžu tedy hrát turnaje a jsem členem České golfové federace. Existují dokonce i kluby, kde za podobný typ členství zaplatíte jen 1500 korun. A Centrální mimoklubová registrace stojí jen 3000 korun.
Klubové členství je tak trochu anachronismem, pozůstatkem dob minulých, kdy byl golf skutečně elitářskou záležitostí a golfový klub byl výrazem této jedinečnosti. Dnes je golf docela normálním sportem, dynamiku mu dávají ty milióny hráčů po celém světě, ne těch pár vyvolených. Dříve také nebylo zvykem jezdit pořád někam autem, tudíž jste hráli jen na tom hřišti, které bylo za humny. Dneska je cestování samozřejmou součástí života a za pár hodin jsme všude hnedka: jeden den si zajedu hrát do jižních Čech na Hlubokou, druhý den jedu na sever na Malevil.
Všem, kteří vyznávají tento způsob golfové existence, tedy doporučuji: vyberte si ten úplně nejlevnější klub, neutrácejte horentní sumy. Využijte všech možností, které vám golfový svět nabízí, nenechte se zlákat vábením klubů, kterým dáte desítky tisíc a oni vám za to nedají stejnou protihodnotu. Buďte dobrými počtáři. Je to jako při hře: dobře si prozkoumejte, kam budete hrát, promyslete si úder, a teprve pak hrajte.