Golfové hřiště, které ničí krajinu?

Když jsem před dvěma měsíci dělal rozhovor pro Relfex s golfovým architektem Jiřím Veldenem, bavil jsem se také s kolegou Tomášem Feřtekem na téma hřiště vs. krajina. Tomáš se coby ekologický guru Reflexu tvářil vcelku zdrženlivě k mým nadšeným apologetikám golfových hřišť. Byl toho názoru, že jde o zásah do přirozené krajiny, uměle vytvořený park. Já tenhle park obhajoval, protože mi přišlo, že těch pár hřišť, které jsem dosud viděl, krajinu oživilo.


O víkendu jsem si udělal výlet na kole a protože jsem jezdil okolo Benešova, vyrazil jsem i na objížďku kolem golfového hřiště Konopiště. Není úplně u konopišťského zámku, najdete ho u pět kilometrů vzdálené vesničky Tvoršovice, kde stojí opravený menší zámeček (nyní sídlo golfu). Ještě než sem golf přišel, byly Tvoršovice dokonalou dírou s větším počtem slepic než stálých obyvatel.
Konopišťský golfový resort patří u nás k těm největším. Zatím je tu velké hřiště s 18 jamkami (má parametry mistrovského hřiště, mohou se tu hrát nejvyšší soutěže) a veřejné hřiště s 9 jamkami. Vedle toho se na přilehlých stráních buduje dalších 18 jamek druhého mistrovského hřiště a konečným cílem by mělo být celkem 54 jamek. Dosavadních 27 jamek obklopuje vesničku ze dvou světových stran, až bude celý resort dokončen, budou Tvoršovice „pohlceny“ téměř ze všech.
Stál jsem na jednom z kopců nad vesnicí a díval se do kraje, na hotové hřiště i na to budované. Nebyl to povznášející pohled. Všude po okolních, měkce se svažujících stráních golfové dráhy (fairwaye), hotová nebo budovaná jamkoviště (greeny), vyvýšeniny odpališť. Zelená tráva samozřejmě není nic rušivého, ale homolovité výběžky odpališť už ano. Každá jamka má takové odpaliště čtyři, jsou seřazeny za sebou v odstupech cca 20 metrů a vypadají jako vředy vyhřezlé na kůži krajiny. Až bude celý tenhle komplex hotový, až za deset, dvacet let dosáhnou nově vysazené stromky výšky deseti a více metrů, pak bude možná tenhle kus krajiny vypadat přirozeněji. Zatím to ale tak nepůsobí.
Golfový resort – to slovo „resort“ přesně odpovídá poněkud odlidštěnému, továrnímu charakteru těchto sportovišť – s více než 27 jamkami je vlastně obdoba hypermarketu. Idea přišla z USA, kde je místa habaděj a kde obrovská golfová centra rostou díky živému golfovému byznysu. Nic proti tomu, že na nekonečných texaských či floridských pláních najdete tyhle jamkové hypermarkety. Ale komplex podobných rozměrů se do české, menší a sevřenější krajiny už nehodí. Působí stejně jako všechno, co bylo z amerického stylu života (např. satelitní městečka) implantováno do evropských poměrů: je to něco předimenzovaného. (Nicméně na druhou stranu je potřeba říct, že konopišťské hřiště je z golfového hlediska perfektní: dobře spravované, hráčsky zajímavé.)
Myslím, že do české krajiny přesně zapadají hřiště jako je třeba to Vedlenem navržené Čertovo Břemeno u Tábora, Podbořánky na cestě mezi Karlovými Vary a Prahou, Kestřany u Písku. Devět jamek, jen pár desítek hektarů, nikoli stovky. Pokud se tahle hřiště jednou rozšíří i na osmnáct jamek, bude to optimální i z hráčského hlediska. Ale asi jediné místo, kam by bylo záhodno situovat velké golfové komplexy amerického ražení, je do vytěžených jam v severočeském kraji.