Tihle novináři a třídenní Růžičková

V tištěném Reflexu číslo 2/2004 jsem v Páté koloně (s. 16) obvinil redaktora magazínu MF Dnes Martina Moravce, že obšlehl ideu článku o princeznách z německého Sternu. Autor mi volal a sdělil, že myšlenka článku se v redakci zrodila už někdy v září. A materiál ve Sternu vůbec neviděl (fotky ze Sternu jen MF Dnes odkoupila). Pokud je to skutečně tak, omlouvám se.

Když jsme se po telefonu o celé věci bavili, řekl jsem mu, že jsem tím článkem chtěl taky poukázat na to, jak tematicky stereotypní a nedůležité materiály v seriózních tiskovinách vycházejí. A zvlášť mi to připadá škoda u magazínu MF Dnes, protože ten v určitých dobách patřil ke kvalitnímu čtivu. Na to nemohl nebohý redaktor nic říct, jen se trochu zasmál… Tudíž za něho dodávám, že je to vždycky otázka celkové koncepce časopisu, a tu v případě MF Dnes určuje šéfredaktor listu... A vůbec, za všechno může vždycky šéf, to je přece jasná česká pravda. No, za něco může, za něco ne, a za tu mojí ukvapenost můžu jenom já sám.
Českou specialitou jsou taky zprávy o padajícím sněhu. Zasněží a všichni televizní redaktoři běží do ulic, aby se zeptali řidičů, co na to. A řidiči vykukující z okének nezklamou: „Hrůza, silničáři zase zaspali...“ Houby. Obvykle nezaspí, prostě když sněží, tak se nedá na každou jednotlivou silnici použít jeden stroj, je jich málo, holt se to musí trochu vydržet a kdo nemusí, ať nejezdí. Kdybych byl silničářem, tak se z tohoto každoročního „zaspání“ osypu a budu mít jak řidiče, tak redaktory, kteří se automobilistů na podobné prkotiny ptají, za lidi bez schopnosti racionálně myslet.
Mediálním manou z nebes byla pro média i smrt Heleny Růžičkové. Znáte tu pravdu o tom, co mají čtenáři, diváci nejraději? „Zajímavější než divadelní hvězda je filmová hvězda. Zajímavější než filmová hvězda je televizní hvězda. A zajímavější než televizní hvězda je mrtvá televizní hvězda.“ Ano, smrt populární tváře se výborně prodává. Dá se zpracovat vcelku vkusně, ale sentiment z toho často kape jak z husy na pekáči (viz série Předčasná úmrtí). Blesk se k tomu postavil profesionálně a zpracoval Růžičkovou hned ve třech dnech za sebou. Pondělí: SMRT!, úterý: KDO BUDE DĚDIT? středa: VÝPOVĚĎ NENÁVIDĚNÉ SNACHY. Tuším, že Vlastimil Brodský to dotáhl na čtyři pokračování. Nebo dokonce pět? Tohle je docela spolehlivý barometr ukazující oblibu zemřelého člověka. Ale musím být spravedlivý a přiznat, že Reflex o Růžičkové taky bude psát. Ba dokonce jsem tak drzý, že jsem o ní tu Causu do příštího čísla napsal sám.
Tak vidíte, kážu tady morálku a přitom sám dělám chyby a ještě se vezu na vlně. Tihle novináři...