Pod stromečkem jsem našel letadlovou loď

Co jste dostali od Ježíška? Já jsem dostal letadlovou loď! Je to loď té nejmodernější třídy, má jaderný pohon, takže může plout bez doplňování paliva přes milión námořních mil (1,85 milionu kilometrů). Může nést až devadesát letadel a posádku tvoří přes 5000 námořníků a letců. Na lodi jsou taky tři duchovní, pět zubařů a několik desítek doktorů. Cena téhle lodi je přes miliardu dolarů. Loď, kterou teď vlastním, se jmenuje Nimitz po slavném admirálovi, který vyhrál bitvu u Midway za druhé světové války.



Moje loď je pochopitelně zmenšený plastikový model od firmy Revell. Meřítko 1:720, takže zatímco skutečný USS Nimitz (CVN 68) má na délku přes 330 metrů, modýlek má ani ne 50 centimetrů. Moje žena mi ho koupila pod stromeček, protože ví, že letadlové lodě miluju. Považuju je totiž za nejkomplexnější výtvor lidské civilizace. Umožňuje člověku plout, ačkoli pro to nebyl přírodou primárně stvořen, stejně tak létat. Právě díky letectvu představuje loď neuvěřitelně silnou mobilní zbraň. A o nejúčinnějším pohonu, jaký lidstvo vymyslelo – jaderném - už byla řeč.

Když jsem našel pod stromečkem podlouhlou krabici a začal ji rozbalovat, moje žena říká: „To je výraz mé lásky k tobě...“. V tu chvíli jsem vyjekl: „To je letadlová loď!“ Protože jsem tušil, že jest mě opravdu miluje, ví, co mi má dát. A ona mi to dala.

Naposledy jsem lepil plastikové modely skoro před dvaceti lety, ještě na gymnáziu. Pak jsem některá ta letadla a lodě vzal a buď je vyhodil jen tak, nebo je zapálil a simuloval jejich konec v bitvě. Plastikové modelářství holt patří k určitému věku a i když obdivuji, jak někteří starší pánové dokáží postavit model stíhačky F-14 v měřítku 1:48 tak dokonale, že vypadá jako živý (hlavně ty barvy!), je to přece jen trochu dětinská záležitost. Ale co by se člověk na chvíli nevrátil...

Tak jsem hnedka obešel pár prodejen s modely, nakoupil potřebné barvy (Revell šedomodrá matná č. 57 na trup, grafitově šedá č. 78 na palubu, světle šedá č. 75 na letadla atd.), vyhrabal doma z krabice staré štětečky, pinzetu, ostrý nožík, šmirgl atd. Paní z jednoho modelářského obchodu se se mnou loučila slovy: „... a dobrou stavbu!“

O lodi jsem taky začal hledat všemožné informace. Kromě knihy Válečné lodě 5, Palubní letectvo atd. doporučuji i stránku amerického námořnictva www.navy.mil. Tam ve složce Our Ships najdete všechno o amerických letadlových lodích včetně mnoha fotografií. Už je studuju, abych věděl, jak co do detailu nabarvit - hlavně malá letadélka F-14, která Nimitz na své palubě nese. Taky tu najdete snímky z poslední doby, které ukazují, jak se taková obrovitá atomová letadlová loď staví. Umí to na jediném místě na světě, ve virginských loděnicích Newport News Shipbuilding. A konkrétně ty fotky ukazují loď USS Ronald Reagan (CVN 76), kterou dokončili v loňském roce. Celkem tak má americké loďstvo už devět těchto lodí třídy Nimitz.

Tak vám do roku 2004 přeju, aby vám přinesl stejnou radost jako mně ta letadlová loď. A pěknou plavbu