Jak udělat z lyžařčina dítěte kýč

Devátého července jsem našel v denním tisku článek, po jehož přečtení mi vyhrkly slzy z očí. Byl jsem tak dojat! Cituji nejsilnější úryvky ...

Devátého července jsem našel v denním tisku článek, po jehož přečtení mi vyhrkly slzy z očí. Byl jsem tak dojat! Cituji nejsilnější úryvky.
Jmenuje se Lucie Neumannová, vezla se autem od prarodičů z Písku až k Berounu a v zatáčkách se jí pranic nelíbilo. Už také popojížděla po golfovém hřišti, i když jen v tmavěmodrém kočárku. Kolem svištěly míčky a za řekou Berounkou se tyčil kouzelný hrad Karlštejn. (...) „Ti na tebe cvakají, viď?“ starala se maminka Kateřina, když malý uzlíček s krátkými tmavými vlásky držela v náručí. (...) Přišla celá v bílém a dceru držela ve žlutomodré zavinovačce. (...) Jemně nalíčená a s přirozeným úsměvem vypadala nesmírně šťastně. A její zachumlaná dcera? Spala, ani nezavzlykala, jen občas jukla na svět. (...) Jak se vám změnil život, Kateřino? „Dny jsou delší. Kolem šesté vstáváme, v jedenáct chodíme spát. (...) Co vám chybí do dětské výbavy? Nebo máte vše? „Oblečení je dost, ale všechno je nějak moc velké.“ (...) Tak hodně štěstí a zdraví, slečny Neumannovy.
Celý článek se jmenoval Až v porodnici řekla lyžařka pravdu, vyšel v MF Dnes a autorem je sportovní redaktor Jan Palička.
Vůbec nehci zlehčovat skutečnost, že narození dítěte je asi pro každého hezká, zásadní událost v životě. Nediskutuji ani o tom, že sice úspěšná, ale pořád „jen“ sportovkyně předvádí sedmidenního potomka novinářům po způsobu králů a královen. Jde mi o jedno: jak celou událost podal nejčtenější český zpravodajský deník.
Jan Palička napsal kýč jak vystřižený rovnou z těch nejpitomější ženských časopisů. Ani Štastný Jim, Story (o ironickém Spyi nemluvě) takhle sladkobolně nepíše. Z hlediska věcné, seriózní žurnalistiky je na něm strašné snad všechno: titulek, volba slov, „roztomiloučké“ detaily, neobratné pokládání otázek, přání nakonec. Kdybych takový článek našel v Blesku, nepřekvapil by mě. Ale MF Dnes, která přece stále chce být první mezi „seriózními“ deníky? Ten článek dokonce nebyl ani v rubrice Společnost, nýbrž přímo ve sportovní sekci. Navíc na titulní straně se skvěla velká fotka šťastné maminky. Podobnou banalitu ostatně měla MF Dnes na titulu nedávno: svatbu Aleše Valenty.
Je to zbytečný boj, který MF Dnes svádí. Blesk jí už utekl o víc než 100 000 prodaných výtisků a články o dětských dupačkách to nedožene. Spíš může ztratit ještě víc.
Tak hodně štěstí a zdraví při psaní dalších článků o žlutomodrých dresech, pane Paličko.