Foto: Křest tisíců

Foto: Křest tisíců

Foto: Křest tisíců

Život v Etiopii se každý rok na tři dny téměř zastaví, státní úřady nefungují a obchody stáhnou své rolety. Z nebe padá svatá voda.

Život v Etiopii se každý rok na tři dny téměř zastaví, státní úřady nefungují a obchody stáhnou své rolety. Všichni křesťané se radují – z nebe padá svatá voda.









V době konání Timkatu (z amharštiny křest, někdy také Timket) nikdo nezůstává sedět doma. Timkat je oslava. Radost z očisty, která se sdílí společně s ostatními. Venku. Na ulici. Na shromáždění. Na mši pod otevřeným nebem.


Milostiví duchovní. Vládní honorace. Vysocí státní úředníci. Vážení občané. Okázalá promenáda. A přehlídka malomocných, kteří vylezli ze svých městských děr. Pro almužnu.









Vojáci s megafonem v ruce halasně usměrňují proud poutníků. Kalašnikovy pokorně složené na zádech.
Za úsvitu vrcholí příliv poutníků. Z reproduktorů masírují éter modlitby a naléhavé naříkání, jež se cpe všemi otvory do hlavy. Hodiny a hodiny mučivého zpěvu.







Přichází očekávané vysvobození. Voda v jezírku uprostřed davu je slavnostně uznána za svatou a hodna ke křtu. Nekonečné čekání je vykoupeno hektolitry svaté vody rozstřikující se o tváře. Dostane se na všechny. Padesát tisíc lidí se objímá pod laskavým dohledem patrolujících vojáků.
Asi jsou šťastni.







Reportáž Jana Cágy KŘEST TISÍCŮ najdete v Reflexu č. 11/2009 (vyšel 12. 3. 2009).