Foto: Jan Šibík v Íránu

Foto: Jan Šibík v Íránu

Foto: Jan Šibík v Íránu

Před třiceti lety ájatolláh Chomejní fakticky uchopil moc. V Íránu se slavilo jako po fotbalovém utkání...

Před třiceti lety ájatolláh Chomejní fakticky uchopil moc. Postupně zlikvidoval jakoukoli opozici a ustavil (s výjimkou Vatikánu) jedinou teokracii – tedy vládu duchovních – na světě. A to je důvod k oslavě...
Průběh oslav třiceti let islámské revoluce pro vás v Teheránu zaznamenal JAN ŠIBÍK.









Článek SLÁVA ÁJATOLLÁHŮM! najdete v Reflexu č. 8/2009.
Po osmé ráno zaplnily ulice Teheránu davy lidí. Odpoledne odhadnu jejich počet na půl miliónu, možná celý milión. Policie (jejíž loajalitu a sebevědomí podtrhují okázalé mercedesy) zastavila provoz, jenž v jiných dnech nepřetržitě dusí město. Má to výhodu. Chlubivý taxikář vám během hodin, které strávíte v nehybné koloně, může vypravovat o barech v severním Teheránu, kde se zaručeně pije alkohol (zakázaný na území celé země), o nevázanosti zdejší mládeže a doupatech neřesti – prostě sex, drogy (těch je tu požehnaně díky pašerácké cestě, vedoucí ze sousedního Afghánistánu) a rock and roll!


Causa ISLÁMSKÁ REVOLUCE a rozhovor Marka Hudemy s iránským diplomatem, který říká: USA SE MUSÍ ÍRÁNU OMLUVIT!, vyšly v Reflexu č. 6/2009.
Plánovaný americký radar a jeho údajné zaměření proti Íránu jsou jen vtip, tvrdí íránský chargé d'affaires v České republice MADŽÍD NILI. Mnohem více podle něj vadí vysílání Rádia Svobodná Evropa v perštině, ačkoli prý nemá v Íránu žádný vliv. A také postoj USA k jeho zemi.