Případ Klokánek

Případ Klokánek

Případ Klokánek

Případ sester Mauerových vynesl na světlo lecjakou podivnost, ale jedna podstatná zůstává pořád na okraji veřejné pozornosti. Co jsou vlastně zač ty Klokánky paní Vodičkové?


Když se pohybujete delší dobu mezi lidmi zabývajícími se náhradní rodinnou péčí, dostane se vám při každé zmínce o Klokánku lehce nevrlé reakce. Proč? Vždyť to mají být rodinná zařízení právě pro děti v krizové situaci. Je za tím jen zášť a závist vůči konkurenci?
Podle všeho to tak není. Ty výhrady jsou vcelku racionální. První je, že Klokánky sice inzerují péči o děti v krizi, realita je ale taková, že personál má v tomto směru minimální kvalifikaci. Ostatně fakt, že děti Mauerových v brněnském Klokánku posadili k televizi, kde se ve zprávách mluvilo o tom, kolik let dostane maminka za jejich týrání, hovoří za vše. Ondřeje odvezli na psychiatrii až poté, co se začal „chovat divně“. Kdo by to u týraného dítěte čekal, že? Ti smířlivější mluví o Klokáncích jako o takové družině pro děti, co zrovna nemohou být doma. O odborné péči prý nemůže být řeč.
Výhrad je ale víc. Klokánky jsou prezentovány jako rodinná zařízení a v zákoně je uvedeno, že při odebírání dětí mají dávat sociální pracovníci rodinným zařízením přednost. Jenže podle mnohých odborníků se Klokánky od běžných dětských domovů nijak zvlášť neliší, i ty už se totiž mnohdy snaží o menší skupiny dětí a rodinný typ péče. Není tedy valný důvod Klokánky upřednostňovat. Zaměstnanci paní Vodičkové navíc většinou směřují rychle k adopci nebo pěstounství dětí, viz stránky Fondu ohrožených dětí, a minimálně spolupracují s původní rodinou.
Svévolnost rozhodování v případě Mauerových je opět ukázková. Ředitelka Klokánku rozhodovala o tom, jestli otec může nebo nemůže vidět děti podle svého, a rozhodnutí měnila, ač to jednoznačně přísluší soudu.
Výhrad by se našlo ještě víc, ale může za to paní Vodičková? Nejspíš ne. Ona dělá to, o čem je přesvědčená, a co jí systém a úřady dovolí. Případ „Anička“ je tak zamotaný, že se jasného výsledku hned tak nedočkáme. Tak bychom ho alespoň mohli využít k zavedení fungujícího systému, kdy každá podobná organizace opravdu ručí za to, že poskytuje ty služby, které inzeruje, a dodržuje zákony. Klokánky asi nebudou jediná zařízení, kde to vázne, ale že se jich to týká, je evidentní.