Zelená perla vtipnější Ropáka

Zelená perla vtipnější Ropáka

Zelená perla vtipnější Ropáka

Žijeme v době, kdy důležitější než čin je vtipné, stručné a mediálně uplatnitelné heslo. Sledovat po patnáct let, zda ministr průmyslu dostane letos Ropáka, ekologickou anticenu, je už trochu nuda. Ale Zelená perla, soutěž o nejabsurdnější „antiekologický“ výrok, vás pobaví skoro vždy.


Trochu mě mrzí, že se letos na žádném ze tří bodovaných míst neumístil pan prezident, protože dejme tomu jeho výrok: „Výčet obnovitelných zdrojů je poplatný militantní ekologické propagandě. Vyhýbá se jaderné energii, ač pro to není žádný racionální argument,“ by určitě za ocenění stál. Ale netrefil se do termínu, je o něco starší než rok. Loni byl ovšem po právu oceněn za větu: „Občanská společnost je polemika se svobodnou společností! A je povinností každého demokrata ze všech sil, do konce svých věků proti ní bojovat!!!“ I letos byl nominován vícekrát, ale skončil až v druhé půli pelotonu.
Z tohoto úhlu pohledu jsou noví laureáti trochu slabší, ale oceněná věta senátora za ODS pana Jaroslava Kubery: „Navrhuji, abychom se peticemi příliš nezabývali, protože je stejně nevyřešíme, vzali je na vědomí a spíš nutili, aby nám je petičníci neposílali,“ také stojí za pozornost. Navíc ocenění potěší i pana Kuberu, který si jako primátor Teplic pečlivě buduje svůj antizelený image a na tohle ocenění líčil po léta mnoha pozoruhodnými výroky. Na záda mu ze třetího místa dýchá další pretendent, europoslanec Vladimír Železný s výrokem: „Jsou to anarchisté, teroristé, extrémní nesourodé hnutí. Komunisté jsou proti nim solidní. Za zelenými stojí průmyslové podniky, které je platí.“ Jenže pan Železný je ochoten říci kdykoli cokoli, a navíc bylo před volbami. Takže nic moc. To už mi přijde vtipnější výrok pana Topolánka z května loňského roku: „Ptáte-li se mě na budoucí možnou koalici se zelenými, pokládám to za naprosto havarijní variantu.“ Z dnešního pohledu docela vtipné, ne? A to skončil v hlasování poroty až třináctý.
Ale aby to nevypadalo, že jde jen o soutěž VIP. Moc hezký je výrok, kterému stupně vítězů utekly jen o tři hlasy. Vladimír Jindra, myslivec z Horní Plané: „Rys je škodná. Jedna taková potvora potřebuje dva tisíce hektarů. Je jich moc, vždyť už viděli rysa až u Budějovic.“ Také pěkné. V médiích se dnes zábava cení nade vše a tady se lze kochat bez omezení. Stačí kouknout na http://www.detizeme.cz/ropak.
Aha, ještě jedna drobnost. Kdo získal letošního Ropáka? To byste neuhádli. Martin Říman, ministr průmyslu a obchodu. Vždyť jsem říkal rovnou, že tady vás žádné překvapení nečeká.