O chytrém Václavovi a zlých klimatolozích

Dokud byli klimatologové k míře, jakou lidé ovlivňují změny klimatu, rezervovaní, hájila je konzervativní „antizelená“ část politické a žurnalistické scény jako vědce „pracující s tvrdými daty“. Ale stačila jedna pařížská konference a jsou z nich pavědci a manipulátoři spojení s podlými politiky. Kdeže ekologista, největším nepřítelem lidské svobody je už dva měsíce klimatolog.


Celé to vzedmutí odporu proti klimatologům, kteří jen chtějí zvyšovat svou důležitost a hrabat granty (viz komentář Ondřeje Neffa v pátečních Lidovkách), a proto se spojili s mocichtivými politiky, kteří oklešťují naši svobodu a nařídili nám získávat energii z obnovitelných zdrojů, jež vlastně neexistují (viz komentář Marka Loužka v pondělní MfD), nese jasné znaky frašky. Onen pařížský diskusní panel totiž ve skutečnosti nepřinesl nic zásadně nového. Všechny jistoty i pochybnosti o možných klimatických změnách zůstaly od poslední konference víceméně stejné. Jen se přítomní (pa)vědci po delším dohadování rozhodli zvýšit (a to slůvkem very likely) pravděpodobnost, že člověk se na změnách klimatu podílí. Docela přesně to dohadování popsal český účastník konference Jan Pretel v rozhovoru pro Týden. No a tím jedním slovem se stali ze ctných vědců nepřáteli lidstva. Tedy alespoň v Čechách, na Hradě, Fragmentech a Neviditelném Psu.
A my ostatní pod Hradem? Opravdu věříme na pohádku o statečném králi Václavovi a zlých klimatolozích? V té moudrý Václav, žijící na kopečku nad Vltavou, četl a četl, až toho přečetl víc než kdokoli jiný na celém světě a všemu rozuměl. A proto věděl, že je nemoudré lidem zakazovat svobodně přikládat uhlí do kamen a svítit žárovkou. Dokonce se sám na návštěvě u jiných panovníků, kteří uvěřili zlým čarodějům – klimatologům, chlubil svým velkým lustrem, kde není ani jediná úsporná žárovka. Václavovi rádci totiž přišli na to, že čím víc svítí, tím víc prospívá přírodě, protože uvolňuje životodárný oxid uhličitý. A jeho veliké moudrosti si všimli až za mořem a pozvali ho, aby jim pomohl přemoci největšího černokněžníka Algora. A on tam jel a všechno to o tom uhlí a žárovkách řekl, Algor se rozpadl v prach a zlým klimatologům nezbylo než hrýzti suchý chléb. No řekněte, nebyl by to krásný, ryze český příběh!