To myslíte vážně, paní Heleno?

Opravdu snad není v politice nic pitomějšího, než vyhrožovat jako ministryně veřejně odstoupením den předtím, než moje vláda žádá o důvěru. Exemplární případ paní Třeštíkové ukazuje, proč bychom měli nepolitiky ve vládě šetřit. Pohled na poslední sloupky na této stránce ukazuje, že i redaktoři Reflexu, kterým je jinak politika dost ukradená, sledují finále téhle taškařice s upřímným zaujetím...

Opravdu snad není v politice nic pitomějšího, než vyhrožovat jako ministryně veřejně odstoupením den předtím, než moje vláda žádá o důvěru. Exemplární případ paní Třeštíkové ukazuje, proč bychom měli nepolitiky ve vládě šetřit.
Pohled na poslední sloupky na této stránce ukazuje, že i redaktoři Reflexu, kterým je jinak politika dost ukradená, sledují finále téhle taškařice s upřímným zaujetím. Andrej Halada pochyboval o celé vládě, Doležal o ženách v politice, já se divil nad tím, z koho lze přes noc udělat ministra. Čtvrteční vystoupení filmové režisérky a ministryně Heleny Třeštíkové tyhle výhrady kongeniálně shrnulo a dalo jim za pravdu.
S pohnutým hlasem nám paní Třeštíková přečetla z papírku, že neobětuje svou osobní integritu ministerské funkci. Věcně šlo o to, že jí nejsilnější vládní strana – ODS - nutila náměstka, se kterým si ona nepřeje spolupracovat. Proto den před hlasováním o důvěře vystoupila před kamerami a pohrozila odstoupením. Bohužel ji nikdo nevzal za slovo.
Paní Třeštíková je jistě mravná a ctná žena, jako režisérka má určitě i nějaké manažerské schopnosti, ale to zjevně ke zvládnutí politického řemesla nestačí. Politické obsazování náměstků lidmi z koaličních stran, je zcela standardní postup. S faktem, že mu koaliční partner dosadí na úřad někoho, s kým on pracovat nechce, se musí vyrovnávat leckterý ministr. Samozřejmě že může i nesouhlasit, ale to se řeší uvnitř vlády, ne televizním vystoupením. A už vůbec ne den předtím, kdy vláda žádá o důvěru a její šance jsou opravdu na hraně.
Samozřejmě že paní Třeštíková může mít pocit, že je svobodná osoba, zavedeným praktikám se nemusí podřizovat a i v politice se bude chovat podle svého. Jenže to je jako jít dělat prodavače a za dva dny si stěžovat, že vám do krámu leze moc lidí, někteří jsou protivní a s protivnými vy se bavit nebudete. To není projev osobní integrity, ale histriónství, neprofesionalita a nepochopení základních pravidel řemesla, které je na vyjednávání a kompromisech založené.