Kdo je nejslušnější muž ve státě?

Hádanka pro vás. Jste tvůrce politických billboardů. K jaké tváři ze současného politického spektra byste si troufli dát nápis Nejslušnější muž ve státě? Tak jistě, Gross to nebude, ale kdo tedy? Pointa na vás čeká uvnitř tohoto sloupku.


Potkal jsem ten billboard u D1 kousek za Prahou. Protože jsem si tu zvyknul na různé méně či více podařené vtípky – Paroubek s Grebeníčkem jako novomanželé, „socky“ z ODS – nevěděl jsem nejdřív, jestli to mám brát vážně. Jenže - oficiální stranická grafika s konzervativní modrou, modře vyvedené heslo Nejslušnější muž ve státě a k tomu fotografie – Miroslava Kalouska. Opravdu mi to vyrazilo dech. Nejlepší vtipy jsou ty, které jejich autor myslí vážně a od dob upřímného Grosse jsem podařenější kousek neviděl. Neměl jsem fotoaparát, tak jsem si ho nemohl archivovat, ale ještě dalších pět kilometrů jsem přemýšlel, jak to autor toho billboardu myslel. Jistě, pan Kalousek je jako předseda KDU – ČSL docela úspěšný a výrazný, i když preference nic moc, ale zrovna jeho pověst není nejčistší. Ať už jde o působení na ministerstvu obrany nebo poněkud mafiánské blízké příbuzenstvo. Je pravda, že se nikdy oficiálním orgánům nepodařilo Miroslavu Kalouskovi nic konkrétního dokázat, ale i tak mi to heslo přišlo víc jako provokace a žert než trefa do voličského srdce. A když to lidovecké vedení schvalovalo, zasmáli se pánové nad tím, nebo tuhle absurditu poslali do světa s vážnou tváří? Mají nás za naivky? Je to fór na druhou, nebo jim to poradil nějaký zvlášť rafinovaný reklamní mistr s tím, že metoda šoku funguje?
Byl jsem překvapený tak upřímně, že už u Humpolce jsem si nebyl jistý, jestli tam nestálo místo nejslušnější nejčestnější. Za Jihlavou jsem váhal, jestli tam opravdu bylo napsáno muž. Nebyl to politik? A u Vyškova už bych sázel spíš na vlastní pomatení smyslů nebo fata morgánu. Nezdálo se mi to? Takhle groteskní přece česká politika ještě není. Tak kdybyste jeli okolo, dejte prosím vás vědět...

P.S. Tak už jsme se dovolali k lidovcům a ti nám řekli, že s tímhle nemají nic společného. Nicméně jiný Kalouskův billboard s podobně vtipným nápisem Jsem křesťanský demokrat prý je pravý. Občas si připadám v české politice jako v zrcadlovém bludišti na Petříně. Za tu mystifikaci se omlouvám.