Taky nosíte machršňůru?

Když před pár lety začali nosit kolegové, kteří jsou obeznámeni se světovými trendy víc než já, okolo krku popruh s přezkou, na kterou si připjali tu mobil, tu klíče, tu fotoaparát, považoval jsem to jen za ryzí prakticismus. Nechtějí to tahat po kapsách. Jak jsem se zmýlil! Oni byli věrozvěsty nového fenoménu, pro který se vžil domácký název machršňůra. Tyhle věci, které se z nezávazné hříčky nejasným mechanismem změní v módní fenomén, miluju...

Když před pár lety začali nosit kolegové, kteří jsou obeznámeni se světovými trendy víc než já, okolo krku popruh s přezkou, na kterou si připjali tu mobil, tu klíče, tu fotoaparát, považoval jsem to jen za ryzí prakticismus. Nechtějí to tahat po kapsách. Jak jsem se zmýlil! Oni byli věrozvěsty nového fenoménu, pro který se vžil domácký název machršňůra.
Tyhle věci, které se z nezávazné hříčky nejasným mechanismem změní v módní fenomén, miluju. V šerém dávnověku si pamatuji na klik – klak, to byly takové klapací kuličky na šňůrce, hit ranných sedmdesátých let, kvůli kterému přišly snad všechny dopravní prostředky komunistického Československa o šroubovací kuličku na řadící páce. O něco později to byly céčka. Myslím, že původně šlo o polotovar na mimořádně ohyzdné řetízkové závěsy, ale nakonec se z toho vyvinula paralelní měna dospívající mládeže, jejíž shromažďování patřilo ke generačním povinnostem. Zlaté céčko bylo tvrdší než americký dolar a dokazovalo nade vší pochybnost, že tržní mechanismy fungují i za komunismu. Machršňůra se vyvíjí v cosi podobného. Původní praktický účel je jasný, nemusíte klíče a mobil lovit v kapse. Kupodivu nikomu nepřekáželo, že v davu opatřeném stejnou machršňůrou vypadáte trochu jako stádní idiot, ale to už dneska asi vážně vadí málokomu. Na nový fenomén zareagovaly firmy a machršňůry se staly ideálním reklamním předmětem. Na propisku nebo kalendář vecpete logo jen jednou, tady jich můžete mít dvacet. Tím se machršňůra stala módním zdobným zbožím, mohli jste jich mít víc, laděných do tónu oblečení, nebo se zvlášť vzácným a žádaným logem. A protože každá móda se musí vyvíjet, je už dnes definitivně out nosit machršňůru na krku. Opravdový frajer nosí dvě až tři, pochopitelně v kontrastních barevných odstínech, zastrčené v kapse tak, aby mu jejich smyčky visely alespoň po koleno. Ta absolutní nelogičnost ve mně budí nadšení. Původní praktický účel byl definitivně popřen a změnil se ve zdobnou jalovost, obdobu kohoutího hřebínku nebo pavího ocasu. Co bude dál? Nevzrušuje vás ta otázka? Má před sebou machršňůra ještě nějaké vývojové možnosti, nebo už je za zenitem? Co ji nahradí? Mimochodem, všimli jste si, že pophvězdy se teď nechávají na obálky fotit se skrumáží barevných umělohmotných proužků na zápěstí? Kde je budou mít za půl roku?