1 : 0 PRO PETRU B.

Ministerstvo školství oznámilo, že na systému přijímacích zkoušek na střední školy se nic měnit nebude, protože námitky oponentů se nepotvrdily. Tahle zpráva novinami minulý týden prošla skoro bez povšimnutí, jeden by nevěřil, že zkoušky byly letos na jaře několik týdnů téma číslo jedna. Případ přijímačky je ukázkovým příkladem, jak úspěšné hasit mediální průšvihy. Nelze než přiznat paní ministryni Buzkové, že tentokrát zabodovala.


Místo minimálně dvou přihlášek v prvním kole přijímacích zkoušek jen jedna. To je to nejstručnější shrnutí problému, který veřejnost začátkem roku prožívala velmi bouřlivě. Je třeba ale připomenout, že změna přijímacího řízení nebyl ďábelský nápad Petry B., ale prostý úřední omyl. Pravděpodobně někdo z nižších úředníků v návrhu nového zákona změnil pravidla a při schvalování si toho nikdo nevšiml. Natož paní ministryně. Když se věc provalila a rodiče znervózněli, povolala ministryně krizové mediální poradce, aby jí pomohli z téhle lapálie ven. Postup to byl jak z učebnice. Tady jsou jednotlivé kroky, jak je bylo možné odezírat z chování ministerstva:
- Proškolit všechny pracovníky, kteří budou mluvit do médií, aby říkali v podstatě jedinou větu: Míst na středních školách je dostatek.
- Tvrdit do omrzení, že pokud jsou nějaké problémy s přijímacím řízením, nemůže za to nová úprava, ale její kritici a média, která o tom příliš píší a rodiče znervózněli.
- Jakoukoli další debatu o přesunování přihlášek na méně kvalitní školy nepřipustit, na výtky neodpovídat a metodou zadrhnuté desky opakovat větu z bodu jedna.
- Vypustit zprávu, že i ministryně si myslí, že by bylo třeba více míst na gymnáziích. Kde by se měla nová gymnázia vzít, PB sice neví, ale hezky to vypadá.
- Probíhající řízení nekomentovat a stále opakovat, že na výsledky je příliš brzy, více toho budeme vědět až po prázdninách.
- Přes prázdniny se situace uklidní a v září oznámíme, že nic se měnit nemusí, protože všechny děti se na střední školu dostaly.
A je hotovo. Že děti se sice dostaly, ale velmi často jinam, než chtěly? Že kvalitní školy měly na výběr mnohem méně studentů? A že hlavní argument je, že není sebemenší důvod, proč by se do přijímaček stát měl vměšovat, když zkoušky na vysoké školy jsou zcela neproblematicky liberalizované? Ale jděte. Politický píár tu není od toho, aby odpovídal na otázky, ale aby hasil průšvihy. A tenhle uhasil dokonale. Blahopřání pro Petru B.