Přejeme vám krásný deštivý týden

Opravdu by mě zajímalo, jestli slovo „hezky“ chápou všude v Evropě jako u nás. V Čechách a na Moravě (ve Slezsku to nejspíš nebude jiné) se souslovím „hezký letní den“ myslí výhradně modrá obloha, slunce a teplota alespoň nad 28 stupňů. Co je to za nesmysl? Jaké hezky? V takovém počasí se dá leda tak vedrem chcípat u vody!


Je to vlezlá a agresivní mediální kampaň. Už někdy tak v dubnu začnou rozhlasoví a televizní redaktoři střečkovat a každé ráno trápí meteorology dotazy, „kdy už bude konečně hezky“. Každou odchylku od slunečného vedra chápou jako poruchu počasí, které se „pokazilo“. Tahle plážová ideologie krému a plavek mi přijde zvrácená. Chápu, že každý máme jiné osobní preference, ale přece jen si myslím, že lidé v téhle zemi nežijí od jara do podzimu jen v práci a na koupališti. Ale ve společenské a hlavně mediální konverzaci to skoro tak vypadá. Obzvlášť kuriózně to působí, když ti samí moderátoři od jásání nad hezkem plynule přecházejí ke zprávám, kdo všechno po týdnu vrcholného hezka dostal infarkt.
Tak jsem se rozhodl, že se nenechám manipulovat a i když jsem minulý týden po třicáté z rádia slyšel, že o víkendu se počasí „pokazí“, věděl jsem své. Ošklivo bylo minulý víkend, pětatřicet stupňů, vedro k zalknutí. Teď bude hezky - občas zaprší a sluníčko bude sem probleskovat mezi mraky, takže se na něj budu těšit. A nemýlil jsem se. Potuloval jsem se na pomezí Českého Středohoří a Kokořínska, teplota akorát tak na tričko, asi třikrát mě to za ty dva dny lehce osprchovalo a pod mohutným kaštanem jsem absolvoval excelentní bouřku s ohňostrojem a elegantní duhou na závěr. Vážně mi chce někdo tvrdit, že dva dny nehnutého vedra by byly lepší? Krásný deštivý týden vám přeju!