Znáte starostu z Jindřichovic?

Pokud pojedete v příštích týdnech přes Liberec nebo blízké okolí, zkuste si všimnout billboardu, ze kterého shlíží muž s výrazem sňatkového podvodníka a sděluje, že vydal knihu s názvem Mám vizi.


Foto

Jde nejspíš o nejkurióznější postavu naší regionální politiky, protože starostů malé pohraniční obce, kteří jsou schopní napsat o své práci stostránkovou knížku u nás není zrovna mnoho. Byl jsem v Jindřichovicích před třemi týdny v souvislosti s připravovaným článkem o větrné energii a zastihl jsem starostu Petra Pávka zrovna ve chvíli, kdy knížku dokončil, takže jsem byl nejspíš jeden z prvních čtenářů. Jezdím do Jindřichovic už léta a uznávám, že Pávkova práce pro obec není jen mediální bublina. Za poslední dvě volební období se toho tu změnilo příliš mnoho – od větrných elektráren, přes kotelnu na biomasu po veřejný internet v samoobsluze, než aby se to dalo vysvětlovat jen starostovou obratností, kdy si, třeba zákazem vstupu úředníků nebo žalobou na ministerstvo, dokáže zjednat pozornost i v celostátních médiích. Přesto na mě knížka od titulu po obálku působila přece jen trochu přepjatě a kýčovitě. Ale po prvních dvou kapitolách mě tenhle pocit přešel. Docela bych uvítal, kdyby bylo víc politiků, kteří by srozumitelně a přesvědčivě dokázali popsat, proč a jak dělají to, k čemu se před volbami zavázali. Ta knížka opravdu je zajímavá, i když její záběr – od škodlivosti Temelína po budování jindřichovické „univerzity“ - je až komicky široký.
Ale vznik téhle knížky má ještě jeden zajímavý aspekt. Je to vlastně jen vedlejší produkt nechuti velkých stran vládnoucích v Libereckém kraji pustit mezi sebe někoho nového. Blíží se volby a nepříjemně populární jindřichovický starosta má v regionálních médiích, kde mají místní špičky ODS a ČSSD vliv, stop stav. A bez médií se kampaň dělá špatně. A tak si Petr Pávek vymyslel kličku. Napsal knížku a před volbami nebude pořádat volební kampaň, ale autogramiády a veřejná čtení. Knihu i její propagaci platí ze svého a přinejmenším je to zajímavý pokus, jestli na něco podobného lidé slyší, jestli opravdu rozhoduje odvedená práce, nebo velké strany ovládnou beze zbytku i regionální politiku. Alespoň já jsem zvědavý docela upřímně.