Na Šumavě vládne generál bez vojska

Od prvního ledna má Národní park Šumava nového ředitele, přírodovědce Aloise Pavlíčka. Změna je to revoluční, dosavadní vedení parku bylo sestaveno téměř výhradně z lidí s lesnickým vzděláním. Ostatně park začátkem devadesátých let vznikl tak, že bývalé vojenské lesy, fabrika plná lesních inženýrů, otevřela chřtán a spolkla pár vyplašených ochranářů. Výsledná podoba mnohaletého „sporu o kůrovce“ a často neomalené kácení v prvních zónách parku byly jen jedním z důsledků.

Ministr Ambrozek po mnohaměsíčním oddalování nakonec opravdu vyhlásil konkurs a jmenoval nového ředitele, který hned po nástupu prohlásil, že pro něj budou první zóny nedotknutelné. Je tedy problém vyřešen? Samozřejmě že ne.
Samo o sobě je poněkud skličující, že na tak významnou funkci se přihlásilo jen třináct kandidátů, takže komise nakonec neměla příliš z čeho vybírat. Současný šéf CHKO Šumava (pro orientaci - to je chráněná oblast obklopující národní park) byl nepřijatelný pro šumavské obce a tak se všeobecnými rozpaky zvítězil pan Pavlíčko. Muž, jehož názory jsou sice ve shodě s tím, co si myslí současný ministr, ale s manažerskými zkušenostmi blízkými nule. To je zvlášť nemilé, protože na Šumavě teď vládne generál bez vojska. Ještě před pár měsíci byly názory současného ředitele považovány ve Vimperku a blízkém okolí za nepřijatelný extremismus. Představa, jak náměstci exředitele Žlábka začnou prosazovat rozšiřování bezzásahových zón a spontánně se kamarádit se sousedním parkem v Bavorsku, kde se nekácí už desítky let, je až humorná. Pan Pavlíčko sice chce vypsat na vedoucí funkce výběrová řízení, ale to těžko změní názory řadového personálu. Navíc to bude práce na měsíce a mezitím se dá čekat další suché a teplé jaro, a tedy další problém s kůrovcem. Ideální příležitost pro oponenty, aby nahlas upozornili, že Šumava nepotřebuje na ředitelském místě entomologa, ale skutečného lesního odborníka. Nepříliš veselé perspektivy.